αντιθυρεοειδικά αντισώματα

Αντιθυρεοειδικά αντισώματα έναντι της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης (αντι -TPO)

Tα αντισώματα αντι- TPO είναι αντισώματα εναντίον ενός συγκεκριμένου ενζύμου του θυρεοειδούς αδένα. Τα ένζυμα είναι μόρια υπεύθυνα για την κατάλυση χημικών διεργασιών στο σώμα.
Τα αντισώματα αντι – ΤΡΟ ή αλλιώς αντιμικροσωμιακά αντισώματα ή αντισώματα κατά της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης ή ΜΑΚ αναπτύσσονται και κατευθύνονται συγκεκριμένα κατά του ενζύμου θυρεοειδική υπεροξειδάση.
Η υπεροξειδάση του θυρεοειδούς είναι ένα ένζυμο που παίζει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση των ορμονών του θυρεοειδούς και εντοπίζεται στην κυτταρική μεμβράνη του κυττάρου του θυρεοειδούς.

Τα αντισώματα κατά θυρεοειδικής υπεροξειδάσης (αντι- ΤΡΟ) είναι ανιχνεύσιμα περίπου στο 90% των ασθενών με χρόνια αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα (θυρεοειδίτιδα του Hashimoto) και πάνω από το 70% των ασθενών με ενεργό νόσο του Graves, δηλαδή αυτοάνοσο υπερθυρεοειδισμό.
Ωστόσο, περίπου στο 30% των ατόμων, ο τίτλος των αντισωμάτων είναι μόνο οριακά ή ελαφρώς αυξημένος.
Επιπλέον, δεδομένου ότι περίπου 20 τοις εκατό των ασθενών με μη αυτοάνοσες διαταραχές του θυρεοειδούς (π.χ. οζώδη βρογχοκήλη, καρκίνο του θυρεοειδούς ή αυτονομία του θυρεοειδούς) εμφανίζουν επίσης ελαφρώς αυξημένα επίπεδα αντι – ΤΡΟ αντισωμάτων, η ειδικότητα είναι περιορισμένη:
ο εντοπισμός θυρεοειδικών αντισωμάτων υπεροξειδάσης (ΤΡΟ) σε χαμηλούς τίτλους δεν είναι απαραίτητα ενδεικτικός της ύπαρξης μίας αυτοάνοσης θυρεοειδοπάθειας.

Χαμηλοί τίτλοι αντι – ΤΡΟ αντισωμάτων ανιχνεύονται περίπου στο 10 έως 20% του γενικού πληθυσμού, όπως σε γυναίκες ηλικίας 18-24 ετών σε ποσοστό 15% και σε γυναίκες ηλικίας 55-64 ετών σε ποσοστό 24%.

Σαφώς θετικά ΤΡΟ αντισώματα υψηλότερα από 200 U / ml είναι ενδεικτικά για την ύπαρξη της αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας του Χασιμότο.
Οι “φυσιολογικές” τιμές των αντισωμάτων μπορεί είναι διαφορετικές ανάλογα με το εργαστήριο και τη μέθοδο ανίχνευσης που χρησιμοποιείται.

Αν μετά από τα αντίστοιχα εργαστηριακά και υπερηχογραφικά ευρήματα τεθεί η υπόνοια για την ύπαρξη της θυρεοειδίτιδας του Hashimoto συχνά ακολουθεί ο προσδιορισμός των αντισωμάτων κατά της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση.
Σε περιπτώσεις που δεν είναι τόσο σαφείς ένας αυξημένος τίτλος αντισωμάτων αντι -ΤΡΟ μπορεί επίσης να συμβάλει στην διάγνωση.

Σε ασθενείς με υποψία νόσου του Graves, στους οποίους δεν ανιχνεύονται αυξημένα αντισώματα κατά του υποδοχέα της TSH (TSH-R-Ab), ένας αυξημένος τίτλος αντισωμάτων κατά της υπεροξειδάσης αποτελεί σημαντική ένδειξη της αιτίας του υπερθυρεοειδισμού.

Σε ασθενείς με αυξημένους τίτλους αντισωμάτων κατά της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης, αλλά προς το παρόν φυσιολογικό μεταβολισμό του θυρεοειδούς αδένα (ευθυρεοειδισμός, μη αυξημένη TSH) συνιστάται να προσδιορίζεται η τιμή της TSH σε ετήσια βάση, καθώς αντιμετωπίζουν πιθανότητα 5% ετησίως για την ανάπτυξη υποθυρεοειδισμού.
Λόγω της ιδιαίτερης σημασίας των ορμονών του θυρεοειδούς για την ανάπτυξη του εμβρύου, στις έγκυες γυναίκες με αυξημένα αντι-ΤΡΟ θα πρέπει να προσδιορίζεται τουλάχιστον μία φορά σε κάθε τρίμηνο της εγκυμοσύνης η τιμή της TSH.
Οι γυναίκες με αυτά τα θυρεοειδικά αυτοαντισώματα διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν θυρεοειδίτιδα μετά τον τοκετό.

Η συνύπαρξη δύο ή περισσότερων αυτοάνοσων νοσημάτων στον ίδιο ασθενή δεν παρατηρείται σπάνια.
Ένα 50% των ασθενών με γνωστά αυτοάνοσα νοσήματα (ρευματοειδή αρθρίτιδα, σύνδρομο Sjögren, συστηματικό ερυθηματώδη λύκο) έχουν θετικά anti-TPO.
Επίσης σε ασθενείς με νόσο Addison, ινσουλινοεξαρτώμενο σακχαρώδη διαβήτη (τύπου 1) και κακοήθη αναιμία ανευρίσκονται συχνά anti-TPO αντισώματα.
Διαβάστε για τη συσχέτιση τ
ης θυρεοειδίτιδας Χασιμότο με το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 εδώ.
Η συνύπαρξη περισσότερων από ένα αυτοάνοσων νοσημάτων στο ίδιο άτομο και συγκεκριμένα της αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας Χασιμότο με μία άλλη αυτοάνοση νόσο ενδεχομένως να είναι ένας από τους λόγους της παραμονής αυξημένου τίτλου αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων ακόμη και μετά από μία θυρεοειδεκτομή.

Eυαγγελία Γιαζιτζόγλου MD
Eνδοκρινολόγος – Διαβητολόγος

www.endoderma.gr

 

Περισσότερες πληροφορίες για τα αντισώματα στη Χασιμότο θα βρείτε στα άρθρα μας:
Διάγνωση Χασιμότο και αντισώματα
Αντισώματα στη Χασιμότο:μια πρώτη γνωριμία

Facebooktwittermail

16 thoughts on “Αντιθυρεοειδικά αντισώματα έναντι της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης (αντι -TPO)

 1. Καλησπέρα σας,
  Θα ήθελα να σας παραθέσω την ιστορία μου και να μου πείτε την γνώμη σας σαν γιατρός.
  Υποψία ψευδ όζου 11.4χ6.4 χιλ.από υπέρηχο που διενέργησαν σε μια εξέταση ρουτίνας,χωρίς να έχω κάποια συμπτώματα.Οι εξετάσεις αρχικά έδειξαν τα εξής: TSH 1.29(0.3-5.00) T3 1.19(0.8-2.0) T4 7.4(5.1-14.1) ANTI TG μικροσωμιακα1815 ( ≤140) ANTI TG θυρεοσφαιρινικα 14.5(≤115) TG 466.10(0-78)καλσιτονινη 0.50(≤6.40)
  Εξαιτίας υψηλής tg μπαίνω σε θεραπεία με Τ3 62 mg για 3 μήνες.Μετα από 3 μήνες τα αποτελέσματα έδειξαν τα εξής TSH 1.74(0.3-5) T3 1.12(0.8-2) T4 6.7(5.1-14.1) και TG 493 (0-78) .θυρεοσφαιρινικα στα ύψη! Η παρακέντηση έδειξε: πολλαπλές παρακέντηση με λεπτή βελόνη του όζου δεξιού και αριστερού λοβού θυρεοειδούς είναι ικανοποιητικό.Μικροσκοπικως παρατηρούνται άφθονα λεμφοκυτταρα και ομάδες από μικρά αδενικα κυτταρα χωρίς πυρηνική ατυπια πάνω σε αιματηρό υπόστρωμα.Συμπερασμα: εικόνα κυτταρολογικές συμβατή με χρόνια θυρεοειδούς.Στοιχεια κακοήθειας στο παρόν υλικό δεν ανευρίσκονται.
  Μετά από αυτό ο ενδοκρινολόγος δε μου έδωσε κάποια θεραπεία.
  Το ερώτημα μου είναι μήπως πρέπει να λάβω θεραπεία;Συχνά ταλαιπωρούνται από αναιμία,χαμηλός σίδηρος,φετινή,φυλλικού οξέος.
  Εάν θα μπορούσατε να μοιραστείτε την άποψη σας μαζί μου θα σας ήμουν ευγνώμων.
  Με εκτίμηση
  Μαρία Α.

Αφήστε μια απάντηση