Οι φίλοι της είχαν αντιληφθεί τη διαφορά.
Είχε γίνει ανήσυχη, ένιωθε κουρασμένη όλη την ώρα και είχε αρχίσει να κερδίζει βάρος. Εκείνη δεν έδινε σημασία σε αυτές τις αλλαγές, τις είχε αποδώσει στο εργασιακό άγχος. Οι εξετάσεις αίματος έδειξαν όμως ότι στα 30 της, είχε υποθυρεοειδισμό, μια κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός διαθέτει ανεπαρκή ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών.
Δεν είναι η μόνη. Όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι ταλαιπωρούνται από προβλήματα του θυρεοειδούς.
Ο θυρεοειδής είναι ένας σε σχήμα πεταλούδας, μέγεθος καρυδιού αδένας που βρίσκεται στη βάση του λαιμού, ακριβώς κάτω από το μήλο του Αδάμ.
Ο θυρεοειδής αδένας εκκρίνει δύο ορμόνες- την Τ4 (θυροξίνη) και την Τ3 (τριιωδοθυρονίνη), που δρουν σχεδόν σε κάθε κύτταρο του σώματος.
Η λειτουργία του θυρεοειδούς ελέγχεται από την υπόφυση, η οποία εκκρίνει την θυρεοειδοτρόπο ορμόνη (TSH).
Όλες οι πτυχές του μεταβολισμού, από το ρυθμό με τον οποίο η καρδιά χτυπά μέχρι το πόσο γρήγορα χρησιμοποιούνται οι θερμίδες που καταναλώνουμε, ρυθμίζονται από τις θυρεοειδικές ορμόνες.
Ο θυρεοειδής αδένας διαδραματίζει έναν κρίσιμο ρόλο στο μεταβολισμό του σώματος, γι αυτό πολλές μεταβολικές διαταραχές συμβαίνουν όταν ο αδένας εκκρίνει λιγότερη ή περισσότερη ποσότητα ορμονών.
Εάν δεν υπάρχουν αρκετές θυρεοειδικές ορμόνες στην κυκλοφορία του αίματος, ο μεταβολισμός του σώματος επιβραδύνει. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται υποθυρεοειδισμός (υπολειτουργία του θυρεοειδούς).
Εάν υπάρχει μεγάλη ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα, ο μεταβολισμός εργάζεται γρηγορότερα. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται υπερθυρεοειδισμός (υπερδραστήριος θυρεοειδής).
Οι γυναίκες τείνουν να υποφέρουν από τις νόσους του θυρεοειδούς συχνότερα από ό,τι οι άνδρες. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούν τη διάγνωση για κάποιο χρονικό διάστημα, διότι συχνά τα συμπτώματα του άγχους, ο γρήγορος καρδιακός ρυθμός και η αυξημένη εφίδρωση συχνά αποδίδονται σε άλλες αιτίες.
Μια πρόσφατη μελέτη ανάμεσα σε 5.376 ενήλικες έδειξε ότι υποθυρεοειδισμός υπήρχε στο 10,95% των περιπτώσεων, εκ των οποίων το 3,47% δεν είχαν καν εντοπιστεί πριν. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν το ένα τρίτο των ατόμων που εξετάστηκαν δεν είχαν επίγνωση του γεγονότος ότι έπασχαν από υποθυρεοειδισμό μέχρι την εξέταση.
Πώς θα καταλάβετε ότι βρίσκεστε σε κίνδυνο για να αναπτύξετε μια νόσο του θυρεοειδούς;
Κληρονομικότητα
Αντιμετωπίζετε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης νόσου του θυρεοειδούς εάν ένας στενός συγγενής έχει πρόβλημα με το θυρεοειδή. Η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην εμφάνιση υπολειτουργίας του θυρεοειδούς όσο και υπερθυρεοειδισμού.
Υπάρχουν αντισώματα που στρέφονται κατά του θυρεοειδούς και μπορούν να ελεγχθούν στο αίμα, αν και δε σημαίνει αυτό ότι όλοι όσοι έχουν θετικά αντισώματα θα αναπτύξουν κατ ‘ανάγκη ανώμαλα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών.
Τα αντισώματα μπορούν να παίξουν κάποιο ρόλο κατά τη στιγμή της εγκυμοσύνης, γι ‘αυτό είναι καλύτερο να αξιολογείται η λειτουργία του θυρεοειδούς πριν προγραμματιστεί μια εγκυμοσύνη, ειδικά αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό νόσου του θυρεοειδούς.
Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι ότι το πρόβλημα του θυρεοειδούς μπορεί να “παρακάμψει” γενιές. Δηλαδή κάποιος με υπολειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να έχει υγιείς γονείς, αλλά οι παππούδες του / της μπορεί να έπασχαν από κάποια νόσο του θυρεοειδούς.
Ορμόνες
Μια ασυνήθιστα πρώιμη ή όψιμη έναρξη της εφηβείας και της εμμήνου ρύσεως, οι ακανόνιστες εμμηνορροϊκές περίοδοι ή η απουσία της εμμήνου ρύσεως (αμηνόρροια) θα μπορούσαν να σηματοδοτούν ένα απαρατήρητο πρόβλημα του θυρεοειδούς.
Τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού συχνά μιμούνται αυτά του PMS (προεμμηνορροϊκό σύνδρομο): ο τυμπανισμός (“φούσκωμα” στην κοιλιά), η αύξηση του σωματικού βάρους, οι αλλαγές στη διάθεση, η μεταβολή της λίμπιντο, οι διαταραχές του ύπνου, η κούραση και η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι κάποια από αυτά.
Μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε φέτος ανέφερε ότι τα πρόβληματα του θυρεοειδούς μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην αναπαραγωγική υγεία της γυναίκας και πρότεινε έλεγχο του θυρεοειδούς για τις γυναίκες με προβλήματα γονιμότητας. Ένας υπερδραστήριος θυρεοειδής ή μια υπολειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να επηρεάσουν την ωορρηξία.
Κούραση και ατονία
Συνήθως τα συμπτώματα του ήπιου υποθυρεοειδισμού είναι μη ειδικά, αλλάζουν σταδιακά, και συχνά αποδίδονται στο άγχος ή την υπερκόπωση. Οι περισσότερες γυναίκες που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό πάνε στο γιατρό επειδή αισθάνονται κουρασμένες.
Ανώμαλες μεταβολές του βάρους
Σε περίπτωση υπερθυρεοειδισμού παρατηρείται συνήθως απώλεια βάρους για κανέναν προφανή λόγο, και στον υποθυρεοειδισμό, η αύξηση του σωματικού βάρους αποτελεί για τους περισσότερους ένα διαρκές πρόβλημα.
Αλλά όταν ληφθεί η σωστή θεραπεία, το βάρος σταδιακά μειώνεται.
Διαβάστε εδώ περισσότερα για το πώς ο θυρεοειδής μπορεί να επηρεάσει το σωματικό βάρος.
Κατάθλιψη και άγχος
Έρευνες απέδειξαν τη στενή σχέση μεταξύ ενός αυξημένου κινδύνου εμφάνισης κατάθλιψης και μιας υπερ- ή της υπολειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα.
Τόσο ο υπερθυρεοειδισμός όσο και ο υποθυρεοειδισμός έχουν συνδεθεί με διαταραχές της διάθεσης και μειωμένη σεξουαλική επιθυμία (λίμπιντο). Οι εναλλαγές της διάθεσης μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι ενός υπερδραστήριου ή ενός υπολειτουργικού θυρεοειδούς.
Η νευρικότητα, το άγχος και η υπερκινητικότητα σε περίπτωση υπερθυρεοειδισμού συχνά παρεμποδίζουν την ικανότητα ενός ατόμου να πραγματοποιήσει τις συνήθεις καθημερινές δραστηριότητες.
Πολλές γυναίκες επισκέπτονται τον ενδοκρινολόγο με συμπτώματα όπως τάση για υπερβολικό κλάμα και κοινωνική απομόνωση. Νιώθουν χάλια όλη την ώρα, δεν έχουν διάθεση να σηκωθούν το πρωί, εμφανίζουν όλα τα κλασικά συμπτώματα της κατάθλιψης. Αλλά μια θεραπεία με αντικαταθλιπτικά συνήθως δεν τους βοηθά.
Στις περισσότερες των περιπτώσεων, μια εξέταση του θυρεοειδούς αποκαλύπτει τον υποθυρεοειδισμό και η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών ανταποκρίνεται καλά στη θεραπεία με θυροξίνη.
Διαβάστε ακόμη:
Ποια μέρη του σώματος επηρεάζει ο θυρεοειδής;
Θυρεοειδής, άγχος και κατάθλιψη
Ευαγγελία Γιαζιτζόγλου MD, ειδικός ενδοκρινολόγος – διαβητολόγος
www.endoderma.gr
Ειμαι 52 χρόνων έκανα αφαίρεση θυρεοειδή πριν 3χρονια.Απο τότε άλλαξε η ζωή μου ειμουν πάντα αδύνατη και μετά 3 χρόνια έχω πάρει 30 κιλά.Υποφερω από κατάθλιψη έχω δοκιμάσει ότι δίαιτα υπαρχη χωρίς αποτέλεσμα.Υπαρχει κάποια ιδιαίτερη διατροφή για να με βοηθήσει να χάσω βάρος;