Έχεις υποθυρεοειδισμό, Χασιμότο ή και τα δύο;

Παίρνουμε μηνύματα από αναγνώστες που λένε ότι έχουν υποθυρεοειδισμό, αλλά δεν έχουν Hashimoto. Αλλά συχνά μπορεί να έχουν και τα δύο και να μην το ξέρουν!
Ποια είναι τελικά η διαφορά μεταξύ του υποθυρεοειδισμού και της θυρεοειδίτιδας Hashimoto;
Ο υποθυρεοειδισμός είναι εξ ορισμού μια κλινική κατάσταση που προκαλείται από χαμηλά επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών στο σώμα.
Τα χαμηλά επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών μπορεί να προκύψουν λόγω έλλειψης ιωδίου, χειρουργικής αφαίρεσης του θυρεοειδούς, υπερβολικής χρήσης φαρμάκων καταστολής του θυρεοειδούς, λόγω καταστολής της υπόφυσης ή λόγω ασθένειας του θυρεοειδούς.

Οι περισσότερες περιπτώσεις υποθυρεοειδισμού στην Ευρώπη προκαλούνται από τη θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, ένα αυτοάνοσο νόσημα.
Ενώ όμως αυτοί που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό αργά ή γρήγορα το ανακαλύπτουν, λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι πάσχουν από Χασιμότο!
Ότι έχουν μια αυτοάνοση πάθηση!
Τις πιο πολλές φορές, ένα άτομο θα πρέπει να διαγνωστεί με Χασιμότο αφού έχει ήδη διαγνωστεί με υποθυρεοειδισμό.
Έτσι θα έχει τόσο Hashimoto όσο και υποθυρεοειδισμό.

Πολλοί ασθενείς επίσης λένε ότι έχουν εξετάσει επανειλημμένα τις τιμές του θυρεοειδούς, αλλά όλα έχουν βγει «κανονικά». Επειδή ίσως ποτέ να μην έχουν κάνει τις συγκεκριμένες εξετάσεις για τη διάγνωση της θυρεοειδίτιδας Hashimoto!
Η αυτοάνοση επίθεση στο θυρεοειδή αναπτύσσεται δεκαετίες πριν αυτό γίνει εμφανές στις εργαστηριακές τιμές με υποθυρεοειδισμό, με αποτέλεσμα κάποιος να μπορεί να υποφέρει από τα συμπτώματα της Hashimoto χρόνια πριν από την οριστική διάγνωση με υποθυρεοειδισμό και την έναρξη θεραπείας.

Στην ιδανική περίπτωση,  θα πρέπει να γίνεται η διάγνωση της θυρεοειδίτιδας Hashimoto πριν τη διάγνωση του υποθυρεοειδισμού.
Με αυτόν τον τρόπο θα ξέρει εκείνος που έχει Hashimoto ότι είναι σε κίνδυνο για να αναπτύξει υποθυρεοειδισμό!

Ποιοι είναι οι πληθυσμοί υψηλού κινδύνου για την ανάπτυξη θυρεοειδίτιδας Hashimoto;

Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto πλήττει πολύ συχνά οικογένειες και είναι 5-8 φορές πιο συχνή στις γυναίκες, ως εκ τούτου, όλοι αυτοί που έχουν Hashimoto ή / και υποθυρεοειδισμό θα πρέπει να ενθαρρύνουν τις κόρες, τις αδελφές, τις μητέρες, τις θείες και τις γιαγιάδες εξεταστούν, ειδικά αν βρίσκονται στην εφηβεία, την περίοδο της εγκυμοσύνης και την περι-εμμηνόπαυση, τις τρεις πιο “επικίνδυνες” ηλικίες για έρθουν οι ανωμαλίες του θυρεοειδούς στην επιφάνεια.
Μόνο και μόνο επειδή η κατάσταση είναι πιο συχνή στις γυναίκες, δεν σημαίνει ότι οι άνδρες δεν επηρεάζονται και δεν πρέπει να εξετάζονται!
Διαβάστε για το ρόλο που παίζει η κληρονομικότητα στη Χασιμότο εδώ.


 

Λοιπόν, πώς γίνεται η διάγνωση της Hashimoto;

Ο υπέρηχος του θυρεοειδούς αδένα καθώς και ειδικές εξετάσεις αίματος χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο.
Στις περισσότερες περιπτώσεις θυρεοειδίτιδας Hashimoto, οι εξετάσεις αίματος θα αποκαλύψουν έναν ή δύο τύπους αντι-θυρεοειδικών αντισωμάτων.
Διαβάστε περισσότερα για τα αντισώματα αυτά εδώ!

Αυτά τα αντισώματα μπορεί να “δουλεύουν” ύπουλα για πολλά χρόνια πριν να ανιχνευθεί μια μεταβολή στην τιμή της TSH, πολλές φορές όταν πια ο θυρεοειδής αδένα έχει καταστραφεί σε ένα σημείο όπου δεν θα είναι πλέον σε θέση να παράγει αρκετές ορμόνες του θυρεοειδούς.

Έτσι, ο προσυμπτωματικός έλεγχος των αντισωμάτων κατά του θυρεοειδούς είναι πάντα ζωτικής σημασίας σε περίπτωση υπόνοιας νόσου του θυρεοειδούς.

 Ποιες συγκεκριμένες εξετάσεις πρέπει να γίνονται για τη διάγνωση της θυρεοειδίτιδας Hashimoto;

1) TSH : Μια ορμόνη της υπόφυσης που ανταποκρίνεται σε χαμηλές / υψηλές ποσότητες των κυκλοφορούντων ορμονών του θυρεοειδούς.
Διαβάστε για την TSH περισσότερα εδώ.
2) Αντιθυρεοειδικά Αντισώματα: Διαβάστε περισσότερα εδώ.
3) Υπερηχογράφημα θυρεοειδούς: Σε ένα μικρό ποσοστό αυτών που έχουν Hashimoto, αλλά δεν ανιχνεύονται αντισώματα κατά του θυρεοειδούς στο αίμα. Κάνοντας ένα υπερηχογράφημα θυρεοειδούς μπορεί o ενδοκρινολόγος σας να θέσει τη διάγνωση!
4) Ελεύθερες τιμές Τ3 και Τ4:
Οι τιμές των θυρεοειδικών ορμονών που κυκλοφορούν “ελεύθερες”, δηλαδή όχι δεσμευμένες σε ειδικά πρωτεϊνικά μόρια στο αίμα.

Προσοχή! Όταν αυτές  είναι χαμηλές, αλλά η τιμή της TSH εντός των φυσιολογικών ορίων, αυτό μπορεί να οδηγήσει το γιατρό σας να υποπτεύεται ένα σπάνιο είδος του υποθυρεοειδισμού, μια κατάσταση που είναι γνωστή ως κεντρικός υποθυρεοειδισμός.

Σας γεννήθηκαν απορίες; Ελάτε να τις συζητήσουμε στο forum του hashimoto.gr!

Διαβάστε ακόμη τα σχετικά άρθρα:

Διάγνωση Χασιμότο και αντισώματα

Αντισώματα κατά της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης (αντι- ΤΡΟ)

 

Ευαγγελία Γιαζιτζόγλου MD, Ενδοκρινολόγος, Θεσσαλονίκη
w
ww.endoderma.gr

 

 

Facebooktwittermail

4 thoughts on “Έχεις υποθυρεοειδισμό, Χασιμότο ή και τα δύο;

Αφήστε μια απάντηση