Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ) είναι η πιο συχνή ενδοκρινοπάθεια στις γυναίκες, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον μία στις 10 γυναίκες πάσχει από αυτό.

Πρόκειται για μια ομάδα συμπτωμάτων που οφείλονται κυρίως σε

  • ωοθηκική δυσλειτουργία και
  • υπερινσουλιναιμία

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών συνδέεται μεταξύ άλλων με

  • διαταραχές της περιόδου
  • υπογονιμότητα
  • περίσσεια ανδρογόνων
  • υπερτρίχωση και ακμή

Περισσότερα για τα συμπτώματα του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Κλινική μελέτη που παρουσιάστηκε σε διεθνές συνέδριο Ενδοκρινολογίας τον Ιούνιο του 2014 έδειξε ότι η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα του Χασιμότο συνυπάρχει πολύ συχνά με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Αποδείχθηκε μάλιστα ότι οι γυναίκες που έπασχαν ταυτόχρονα από ΣΠΩ και Hashimoto είχαν υψηλότερα επίπεδα αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων σε σχέση με αυτές μόνο με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο.

Υποθυρεοειδισμός εντοπίστηκε εργαστηριακά στο 20% των γυναικών με ΣΠΩ και στο 40% των ασθενών που είχαν διαγνωστεί με ΣΠΩ και ταυτόχρονα με θυρεοειδίτιδα Hashimoto.

Το συμπέρασμα της κλινικής μελέτης ήταν ότι οι γυναίκες με διαγνωσμένο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών πρέπει να ελέγχονται για την παρουσία υποθυρεοειδισμού και αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων.

Γιαζιτζόγλου Ευαγγελία, ειδικός ενδοκρινολόγος
www.endoderma.gr

Περισσότερα για τη σχέση του θυρεοειδή με το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών θα βρείτε στο άρθρο μας Θυρεοειδής και πολυκυστικές ωοθήκες.

Διαβάστε επίσης: Θυροξίνη, οιστρογόνα και αντισυλληπτικά

Facebooktwittermail

4 thoughts on “Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Αφήστε μια απάντηση