Sex και Θυρεοειδής

«Εδώ και περίπου 5 χρόνια βγήκε η διάγνωση για Χασιμότο Θυρεοειδίτιδα . Μέχρι σήμερα δεν είχα ιδιαίτερα προβλήματα. Εδώ και 9 μήνες περίπου ξεκίνησε ένα σοβαρό πρόβλημα. Έχω έναν καλό σύντροφο, είμαστε μαζί αρκετά χρόνια. Όμως εδώ και 9 μήνες δεν έχω καθόλου επιθυμία για σεξ. Ευτυχώς ο σύντροφός μου δείχνει μεγάλη κατανόηση. Εγώ όμως νιώθω μισή, νιώθω να βρίσκομαι πίσω από μια γυάλινη πόρτα. Θέλω να έχω μια φυσιολογική σχέση, χωρίς να νιώθω τύψεις και απογοήτευση…     Μπορεί η απώλεια της σεξουαλικής επιθυμίας να οφείλεται στην Χασιμότο;» – Μαρία (32)*

lustlos-580x435

Πολλά αίτια μπορούν να επηρεάσουν την σεξουαλική μας επιθυμία. Μία αιτία μπορεί  είναι οι ορμόνες.

Μέσα στον εγκέφαλο μας υπάρχει ο Υποθάλαμος και η Υπόφυση, που ελέγχουν το πολύπλοκο ορμονικό μας σύστημα. Φροντίζουν να παράγονται ζωτικές ορμόνες στο σώμα μας από αδένες όπως π.Χ. τον θυρεοειδή αδένα, τα επινεφρίδια, το πάγκρεας, τις ωοθήκες και τους όρχεις.

Οι ορμόνες μεταφέρουν επίσης σημαντικές πληροφορίες μέσα στο αίμα, καθώς όμως κυκλοφορούν με έναν σχετικά πιο αργό ρυθμό από ότι άλλες ουσίες μέσα στο αίμα, η επίδραση τους στο αίμα υπόκειται σε μεγάλες αυξομειώσεις κατά την διάρκεια ωρών, ημερών και μηνών.

Οι ερευνητές Markus Hausmann και Ulrike Bayer στο πανεπιστήμιο Durham, Μεγάλης Βρετανίας απέδειξαν με σαφείς αποδείξεις ότι οι 2 πλευρές του εγκεφάλου ενώ συνεργάζονται, επηρεάζονται άμεσα απο τις αυξομειώσεις των σεξουαλικών ορμονών.

Στην περίπτωση των ατόμων που πάσχουν από την Χασιμότο η έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας  μπορεί να είναι εξαιρετικά συχνό φαινόμενο.

Ο θυρεοειδής αδένας μας παράγει τις ορμόνες Τ3 και Τ4.

Τα αρχικά συμπτώματα του Υποθυρεοειδισμού συχνά είναι ελάχιστα και σχεδόν αμελειταία όπως π.Χ. κόπωση, ξηροδερμία, αύξηση του σωματικού βάρους αλλά και μείωση της σεξουαλική επιθυμίας.

Τα αρχικά στάδια του Υπερθυρεοειδισμού είναι συχνά πιο έντονα όπως ταχυκαρδίες, ανησυχία, απώλεια βάρους χωρίς αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και η αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας.

Μια μορφή δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα είναι η Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, όπου οι ασθενείς για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ζούνε με συμπτώματα του Υπερθυρεοειδισμού και μετά, καθώς ο θυρεοειδής αδένας καταστρέφεται,  υποφέρουν από Υποθυρεοειδισμό σε χρόνια μορφή.

Η μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας επηρεάζει συνήθως 20% περισσότερο γυναίκες παρά άντρες. Αυτό συμβαίνει πιθανότατα επειδή οι ορμόνες του θυρεοειδή αδένα και οι γυναικείες ορμόνες αλληλεπιδρούν ενώ παράλληλα συνεργάζονται.

Ο κύκλος της γυναίκας βασίζεται εξ ολοκλήρου στην ορμονική ισορροπία.

Αυτός επηρεάζεται πέραν των φυσικών αλλαγών (εφηβεία, εμμηνόπαυση, εγκυμοσύνη) και από εξωτερικούς παράγοντες όπως το στρες άλλα και από αυτοάνοσα νοσήματα και ορμονικές διαταραχές.

Μια ενδεχόμενη μείωση τις σεξουαλικής επιθυμίας λοιπόν ενδέχεται στην γυναίκα να αφορά

  • ορμόνες του θυρεοειδούς αδένα
  • γυναικολογικές ορμόνες
  • ορμονικές διαταραχές άλλων αδένων (επινεφρίδια, πάγκρεας κλπ)
  • και άλλα (όπως π.Χ. παθολογικά αίτια)

Εφόσον ένα άτομο έχει διαγνωστεί με Χασιμότο-Θυρεοειδίτιδα θα πρέπει να είναι σωστά ρυθμισμένες οι ελεύθερες τιμές του FT3 και FT4.

Επίσης θα πρέπει να υπάρξει καλή επικοινωνία ανάμεσα σε γυναικολόγο και ενδοκρινολόγο για το άμεσο καλό του ασθενή.

arztgespraech

Άρθρο Ανθή Αντωνίου, hashimotaki

*το όνομα έχει αλλαχτεί.

Πληροφορίες από : http://erich-kasten.de/forschung/somatopsychologie/, http://www.onmeda.de/sexualitaet/libido-libidostoerung,-libidoverlust-17218-2.html , http://www.morbusbasedow.de/index.php/hormone/frauen ,

Facebooktwittermail

4 thoughts on “Sex και Θυρεοειδής

Αφήστε μια απάντηση