ΣΟΚΟΛΑΤΑ – το φυσικό παυσίπονο

Η σοκολάτα έχει υμνηθεί, αγαπηθεί άλλα και κακολογηθεί – κι όμως, παραμένει να είναι πρώτη στην καρδιά μικρών και μεγάλων.
Στην Ελλάδα και μόνο καταναλώνονται περίπου 22.000 τόνοι σοκολάτας το χρόνο.

Τι κάνει τη σοκολάτα τόσο αγαπητή;

Η σοκολάτα πέρα της γλυκιάς της γεύσης περιέχει και την ουσία φαινυλαιθυλαμίνη, που κάνει τον εγκέφαλο να εκκρίνει ενδορφίνες.

Οι ενδορφίνες μας προκαλούν ευφορία  γι΄αυτό και συχνά η κατανάλωση σοκολάτας μας φτιάχνει την διάθεση. Πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν σοκολάτα σε περιόδους στρες και κατάθλιψης. Προφανώς αυτός είναι ο λόγος που η σοκολάτα κατατάσσεται στα πιο αγαπημένα “ναρκωτικά”.
Οι ενδορφίνες είναι ενδογενή οπιοειδή πεπτίδια με δραστηριότητα παρόμοια με αυτή της μορφίνης. Γι αυτόν τον λόγο, οι ενδορφίνες πέραν του ότι μας φτιάχνουν την διάθεση λειτουργούν και σαν παυσίπονο!schokolade2

Πολλοί ερευνητές πλέον προτείνουν σε άτομα με ρευματικούς πόνους να καταναλώνουν, με μέτρο, λίγη σοκολάτα την ημέρα.

Προτιμότερο είναι η μαύρη σοκολάτα καθώς περιέχει περισσότερο κακάο και λιγότερη ζάχαρη.

Καλό είναι επίσης να καταναλώνουμε σοκολάτα τις πρωινές ώρες όπως και νωρίς το μεσημέρι, καθώς η σοκολάτα περιέχει ζάχαρη και ενδέχεται να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους μας.

Και εδώ ισχύει το γνωστό «παν μέτρον άριστον», με αυτό στο νου θα βρίσκουμε την ισορροπία ανάμεσα στη σωματική και την ψυχική μας υγεία.
Hashimoto, μυϊκοί και αρθριτικοί πόνοι

Πολλοί πιστεύουν ότι οι θυρεοειδικές δυσλειτουργίες όπως η νόσος του Graves και η θυρεοειδίτιδα Hashimoto δε συνοδεύονται από πόνους, κάτι το οποίο καταρρίπτεται πλέον βάσει εμπειριών αλλά και επιστημονικά.

Οι αυτοάνοσες νόσοι του θυρεοειδούς συνοδεύονται πολύ συχνά από μυϊκούς και αρθριτικούς πόνους.
Οι πόνοι αυτοί όχι σπάνια παραμένουν ακόμα και μετά τη σωστή ρύθμιση με θυρεοειδικές ορμόνες. Συχνά μάλιστα επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια μιας υποτροπής της ασθένειας.

Πολλοί ασθενείς με αυτοάνοση νόσο του θυρεοειδούς προσβάλλονται επίσης και από άλλες αυτοάνοσες παθήσεις που συνδέονται με την εμφάνιση συμπτωμάτων από το μυοσκελετικό σύστημα όπως κάποια μορφή αρθρίτιδαςερυθηματώδη λύκο, ινομυαλγία κ.ά.

Μυϊκούς και αρθριτικούς πόνους μπορεί να προκαλέσει επίσης ωστόσο είναι η έλλειψη θρεπτικών ουσιών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων όπως π.χ. σίδηρου, μαγνησίου, ασβεστίου και βιταμίνης D.

Εάν πάσχετε από αυτοάνοση νόσο του θυρεοειδούς και παρατηρήσετε τακτικούς πόνους σε μύες και schokoladeοστά:

  • ελέγξτε τα επίπεδα FT3 και FT4
  • ελέγξτε τα επίπεδα βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων
  • απευθυνθείτε εκτός από τον ενδοκρινολόγο σας και σε ρευματολόγο!

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Άρθρο Ανθή Αντωνίου, hashimotaki

Facebooktwittermail

Αφήστε μια απάντηση