“Μαμά, τι ειναι Χασιμότο;” Πώς να εξηγήσουμε στο παιδί μας τι ειναι Χασιμότο.

kinder fragen

«Μαμα, άκουσα που μιλούσες στο τηλέφωνο χθες και είπες πως είσαι άρρωστη; Και έχεις Χασιμότο. Τι είναι Χασιμότο;»

«Δεν χρειάζεται να φοβάσαι αγάπη μου. Είμαι μια χαρά. Απλά από εδώ και πέρα θα πρέπει να ξεκουράζομαι πιο συχνά, να τρώω πιο υγιεινά και να μιλάω με τον γιατρό μου τακτικά. Η Χασιμότο, αγάπη μου είναι μια ασθένεια – ανήκει στην κατηγορία των αυτοάνοσων νοσημάτων. Δηλαδή το σώμα ξαφνικά νομίζει ότι κάποια όργανα του είναι εχθροί του και τα πολεμάει. Στην Χασιμότο το σώμα πιστεύει ότι ο θυρεοειδής είναι κακός και πρέπει να τον αποβάλει»

«Δεν είναι όμως κακός, ε;kinder fragen1

«Όχι, δεν είναι, είναι μάλιστα πολύ καλός, μας βοηθάει να μεγαλώνουμε, να σκεφτόμαστε, να δουλεύει καλά η καρδούλα μας  και πολλά, πολλά άλλα πράγματα .

«Και τώρα πως θα της πούμε αυτής της Χασιμότο ότι ο θυρεοειδής σου είναι καλός και να μην τον πολεμάει;»

«Δεν μπορούμε να της το πούμε, δεν μας καταλαβαίνει. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ξεκουράζουμε τον θυρεοειδή μας για να μην κάνει πολύ δουλειά. Το  κάνουμε αυτό με το να του δίνουμε κάθε μέρα, αυτό που κανονικά φτιάχνει ο θυρεοειδής μας , για να μην μπαίνει σε κόπο και κουράζεται. Του δίνω λοιπόν ένα χαπάκι κάθε μέρα, νωρίς το πρωί. Κάθε μέρα ίδια ώρα.»

«Και τον βοηθάει αυτό;»

«Ναι, τον βοηθάει, αλλά μόνο όταν το χαπάκι είναι όσο δυνατό χρειάζεται για το σώμα μας»

«Δηλαδή, άλλη δύναμη έχει το χάπι το δικό σου και άλλη το χάπι του θυρεοειδή της Γιαγιάς»

«Ναι, γιατί το κάθε σώμα έχει άλλες ανάγκες»

«Μαμά, εσύ όμως κάθε μέρα, δεν παίρνεις ένα χάπι άλλα πολλά. Όλα αυτά είναι για τον θυρεοειδή»

«Βλέπεις αγάπη μου, το σώμα μου επειδή παλεύει με αυτήν την ασθένεια, του τελειώνει πιο γρήγορα η δύναμη και οι μπαταρίες του σε Βιταμίνες και άλλα σημαντικά πράγματα αδειάζουν πιο γρήγορα. Έτσι πρέπει να του δίνω συμπληρώματα διατροφής για να το δυναμώνω.»

«Από πού την κόλλησες πια αυτήν την Χασιμότο»

«Η Χασιμότο προέρχεται από διάφορα αίτια, άλλα να μην σε σκοτίζω.  Αυτό που πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι έχω μια ασθένεια, που όμως δεν είναι κολλητική – δεν είναι ας πούμε γρίπη, δεν χρειάζεται να φοβάσαι λοιπόν, δεν μπορεί να κάνει σε κανέναν άλλον κακό. Σου υπόσχομαι ότι θα την προσέχω και θα την αγαπάω γιατί βρίσκεται μέσα μου σαν  ένα μικρό ανθρωπάκι. Και εσύ να την αγαπάς γιατί η Χασιμότο – είμαι εγώ.»

strichmaennchen

Άρθρο Ανθή Αντωνίου, hashimotaki

Facebooktwittermail

One thought on ““Μαμά, τι ειναι Χασιμότο;” Πώς να εξηγήσουμε στο παιδί μας τι ειναι Χασιμότο.

Αφήστε μια απάντηση