Πρόωρος τοκετός – τα αίτια και η σχέση του με το θυρεοειδή

«Ο γιος μου γεννήθηκε πριν από 3 χρόνια στην 25η εβδομάδα κύησης. Εκείνο το χρονικό διάστημα έγιναν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις για να διερευνηθεί το αίτιο της πρόωρης γέννησης του παιδιού μου. Ωστόσο δε βρέθηκε κανένα αίτιο.  Τότε ήδη έπασχα από Χασιμότο Θυρεοειδίτιδα, όμως οι τιμές μου ήταν εντός ορίων. Πρόσφατα η νέα μου γυναικολόγος με ενημέρωσε ότι αν θέλουμε να κάνουμε δεύτερο παιδάκι, θα πρέπει να ρυθμίσουμε την τιμή της TSH γύρω στο 1. Και ότι η Χασιμότο ευθύνεται συχνά για πολλούς κινδύνους που διατρέχουν μητέρα και παιδί κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ποιοι λόγοι μπορεί να προκαλέσουν πρόωρη γέννα;

Στις 17.11. είναι η παγκόσμια ημέρα προωρότητας και ο Νοέμβριος ο μήνας ενημέρωσης για τον πρόωρο τοκετό. Πολύ θα ήθελα ο κόσμος να είναι επαρκώς ενημερωμένος ώστε να μειωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι πρόωρες γέννες.» – Ιωάννα, 29

fruehgeburt3

Μια φυσιολογική εγκυμοσύνη διαρκεί περίπου 40 εβδομάδες. Όταν ένα μωρό γεννηθεί πριν από την ολοκλήρωση της 37ης  εβδομάδας κύησης, αναφερόμαστε σε πρόωρο τοκετό. Τα περισσότερα πρόωρα μωρά ζυγίζουν με την γέννηση τους λιγότερο από 2.500 γραμμάρια. Για να μπορέσει να επιζήσει ένα πρόωρο μωρό θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τουλάχιστον την 23η  εβδομάδα κύησης.

Αίτια που προκαλούν πρόωρο τοκετό

Κάποιες φορές τα αίτια είναι ολοφάνερα όπως π.χ. σε έναν πολλαπλό τοκετό. Σε άλλες περιπτώσεις ωστόσο φαίνεται πως ο πρόωρος τοκετός ήρθε ξαφνικά. Η επαρκής ενημέρωση πάντοτε βοηθάει στην βελτίωση των πραγμάτων. Πολλά αίτια τα οποία είναι σήμερα γνωστά στους ειδικούς, μπορούν να βοηθήσουν πολύ στην πρόληψη των πρόωρων τοκετών.

Τα συχνότερα αίτια: κολπικές μολύνσεις

Οι ειδικοί γνωρίζουν σήμερα, πως το 50% των πρόωρων τοκετών συχνά οφείλεται σε μολύνσεις του γυναικείου κόλπου. Όταν δεν ληφθεί κατάλληλη αγωγή για την αντιμετώπιση αυτών των λοιμώξεων, μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρο τοκετό. Ακόμα και μια «απλή» κυστίτιδα θα μπορούσε να προκαλέσει πρόωρο τοκετό αν δεν αντιμετωπιστεί ανάλογα.

Σημαντικό: Μην αμελείτε την τακτική παρακολούθηση από τον γυναικολόγο

Η τακτική παρακολούθηση του γυναικολόγου παίζει καθοριστικό ρόλο στην ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης. Ακόμα και πέρα από τα προγραμματισμένα ραντεβού, καλό θα ήταν η μέλλουσα μανούλα, να απευθύνεται άμεσα στον γυναικολόγο της, μόλις αντιληφτεί την παραμικρή ενόχληση. Προτιμότερο είναι να ελέγχεται η κύηση περισσότερο από το κανονικό, παρά λιγότερο συχνά. Εάν τυχόν εμφανιστούν ξαφνικά συμπτώματα όπως οσφυαλγία, κοιλιακό άλγος και αιμορραγία, θα πρέπει αμέσως να ειδοποιηθεί ο γυναικολόγος.

fruehgeburt2

Εξωτερικοί παράγοντες

Το υπερβολικό στρες όπως και η ψυχολογική και σωματική κόπωση θα πρέπει να αποφεύγονται κατά την διάρκεια της κύησης, επειδή αυτοί οι παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν άμεσα πρόωρο τοκετό.

Συχνά, βέβαια είναι εύκολο να το λέμε, μα δύσκολο να το κάνουμε αυτό. Οι οικογενειακές υποχρεώσεις, τα οικονομικά προβλήματα και η καθημερινή πίεση στην εργασία, μπορεί να καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη την ψυχολογική και σωματική μας υγεία. Δεν είναι σε καμία περίπτωση λανθασμένο, να απευθυνθεί η μέλλουσα μανούλα σε κάποιον ειδικό ψυχολόγο για βοήθεια. Προέχει πάντοτε η σωματική και ψυχική υγεία της μητέρας και του παιδιού.

Άλλοι βασικοί εξωτερικοί παράγοντες, που μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρο τοκετό είναι το κάπνισμα. Η νικοτίνη προκαλεί την στένωση των αιμοφόρων αγγείων και δυσκολεύει την σωστή αιμάτωση του πλακούντα, από τον οποίον τρέφεται το έμβρυο καθ’ όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ακόμα ένας άλλος εξωτερικός παράγοντας που οδηγεί σε πρόωρους τοκετούς είναι η ηλικία της μέλλουσας μητέρας. Βάση στατιστικών, οι γυναίκες που είναι κάτω από 18 και πάνω από 35 ετών κινδυνεύουν να γεννήσουν πρόωρα. Οι στατιστικές επίσης δείχνουν, ότι υπερβολικά αδύνατες και αντίστοιχα υπερβολικά παχύσαρκες γυναίκες κινδυνεύουν να γεννήσουν πρόωρα μωρά.

Είναι αξιοσημείωτο να αναφερθεί ότι ένας περαιτέρω εξωτερικός παράγοντας, που ενδέχεται να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό είναι η περιοδοντίτιδα! Ο τακτικός οδοντικός έλεγχος κατά την διάρκεια της κύησης κρίνεται λοιπόν απαραίτητος.

Μια ιδιαιτερότητα

Όταν η μέλλουσα μανούλα αναμένεται να γεννήσει δίδυμα ή ακόμα τρίδυμα (σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις περισσότερα) μωράκια, συχνά οι μύες της μήτρας διαστέλλονται κατά πολύ. Αυτή η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό. Συχνά η μητέρα είναι ενήμερη για όλη αυτή τη διαδικασία και βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τον γυναικολόγο της.

fruehgeburt1

Ιατρικά αίτια

Κάποια ιατρικά αίτια θα μπορούσαν να είναι μία πιθανή δυσμορφία στην μήτρα (π.χ. ινομυώματα), παλαιότερες επεμβάσεις, προηγούμενες αποβολές ή αμβλώσεις.

Για έναν πρόωρο τοκετό μπορεί να ευθύνεται επίσης μια δυσλειτουργία του πλακούντα ή μια αδυναμία του τραχήλου της μήτρας.

Υπάρχουν ασθένειες οι οποίες αυξάνουν τις  πιθανότητες ενός πρόωρου τοκετού. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η υπέρταση (εκλαμψία), μεταβολικές ασθένειες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, το άσθμα και οι ορμονικές διαταραχές όπως π.χ. η χρόνια αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Χασιμότο. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για σακχαρώδη διαβήτη ή Χασιμότο θυρεοειδίτιδα, θα πρέπει να ελέγχονται τακτικά οι ορμονικές τιμές, καθώς μπορεί να υπάρξει σοβαρή βλάβη στο έμβρυο.

Θετικές προοπτικές για τα πρόωρα μωρά

Η σημερινή επιστήμη έχει κάνει τεράστια άλματα. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά πρόωρα μωρά που γεννήθηκαν στην Ευρώπη είναι η Φρίντα που γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 2010 (η φωτογραφία είναι περσινή). Η Φρίντα γεννήθηκε στην 21η  εβδομάδα κύησης, είχε ύψος 26 εκατοστά και βάρος 460 γραμμάρια. Σήμερα το παιδάκι είναι απόλυτα υγιείς από όλες τις απόψεις!

Frieda

Ίσως σας ενδιαφέρουν και τα άρθρα

Θυρεοειδής και εγκυμοσύνη – Μόνο ένα όνειρο;

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto και εγκυμοσύνη

Τι κινδύνους κρύβει ο υποθυρεοειδισμός για την μαμά και το μωρό; 

Άρθρο Ανθή Αντωνίου, hashimotaki

rund-ums-baby.de, fruehchen.de, nuklearmedizin.org

Facebooktwittermail

Αφήστε μια απάντηση