Προβλήματα στα δόντια! Φταίει η Hashimoto;

strahlendes laecheln

zähneΤα δόντια μας είναι το πιο πολύτιμο στολίδι μας! Τίποτα δεν εντυπωσιάζει όσο ένα όμορφο και λαμπερό χαμόγελο.

Ωστόσο πολλοί ασθενείς με Hashimoto Θυρεοειδίτιδα βλέπουν σταδιακά το χαμόγελο τους να «σβήνει» καθώς αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερα οδοντικά προβλήματα.

Στην ολιστική ιατρική φαίνεται να υπάρχει μια αλληλεπίδραση στα δόντια και στα όργανα του σώματος. Ποια δόντια ακριβώς συνδέονται με τον θυρεοειδή αδένα δεν είναι απόλυτα βέβαιο. Πολλές πηγές ωστόσο δείχνουν να συμφωνούν ότι υπάρχει αλληλεπίδραση του θυρεοειδούς αδένα με τα δόντια αριθμό 16,26, 14-17, 24-27 όπως 35 και 45 (βλέπε απεικόνιση )

Τα οδοντικά προβλήματα και η Hashimoto Θυρεοειδίτιδα φαίνεται πως είναι στενά συνδεδεμένα, όμως δεν μπορούμε βάσιμα να γνωρίζουμε τι επέρχεται πρώτο. Τα οδοντικά προβλήματα ή η Hashimoto;

Άτομα με Hashimoto Θυρεοειδίτιδα φαίνεται πως υποφέρουν από πολλά οδοντικά προβλήματα.
Παρακάτω θα εξεταστούν τέσσερα από αυτά:

Σφραγίσματα φτιαγμένα από αμάλγαμα

Τα σφραγίσματα αυτά είναι φτιαγμένα από μια μίξη υδραργύρου με άλλα μέταλλα. Δόντια τα οποία είναι απονευρωμένα, δόντια τα οποία έχουν μεν αφαιρεθεί αλλά έμειναν κάποια υπολείμματα, κάποια χρόνια φλεγμονή των οδοντικών νεύρων ή και δόντια τα οποία είναι σφραγισμένα με σφραγίσματα από αμάλγαμα μπορεί να είναι πιθανές αιτίες για μια αυτοάνοση ασθένεια του θυρεοειδούς όπως η Hashimoto Θυρεοειδίτιδα.  Δεν είναι βέβαια όλοι οι άνθρωποι ίδιοι και έτσι δεν μπορεί να γενικευτεί αυτό. Έρευνες ωστόσο δείχνουν σοβαρούς συσχετισμούς.

 Ξηροστομία

Άτομα που πάσχουν από Hashimoto Θυρεοειδίτιδα, υποφέρουν παράλληλα από μια σύνοδη αυτοάνοση πάθηση που ονομάζεται Sjögren-Syndrom. Η συγκεκριμένη νόσος πέραν των ρευματικών προβλημάτων που προκαλεί, επιτίθεται στους δακρυγόνους και σιαλογόνους αδένες. Η ξηροστομία που προκαλείται εξασθενεί το σμάλτο των δοντιών και αυξάνει τον κίνδυνο τερηδόνας και άλλων προβλημάτων.

Περιοδοντίτιδα

Η περιοδοντίτιδα είναι μια φλεγμονή η οποία αναπτύσσεται στους ιστούς που στηρίζουν τα δόντια, δηλαδή στα ούλα και στο κόκαλο. Το κόκαλο καταστρέφεται γύρο από το δόντι , δημιουργώντας κενό μεταξύ δοντιού και ούλου, το οποίο ονομάζεται θύλακας. Καθώς το κόκαλο εξαφανίζεται, τα ούλα πάνω από αυτό αρχίζουν να συρρικνώνονται. Με τη πάροδο του χρόνου όλο το κόκαλο που συγκρατεί τη ρίζα του δοντιού καταστρέφεται, κουνιέται και τελικά πέφτει.

Δυστυχώς η περιοδοντίτιδα δεν περιορίζεται μόνο στην στοματική κοιλότητα. Όταν  ξεσπάσει, μπορεί να επηρεάσει όλο το σώμα. Η περιοδοντίτιδα σχετίζεται με πολλά αυτάνοσα νοσήματα όπως η αρθρίτιδα, ο διαβήτης, το άσθμα και η Hashimoto Θυρεοειδίτιδα. (έρευνα: B. S. Patil, S. Patil, T. R. Gur­uraj: Pro­bable auto­im­mune cau­sal rela­ti­onship bet­ween peri­don­ti­tis and Hashi­moto thy­ro­idi­tis: A sys­temic review. Niger J Clin Pract 14, 2011, 253–261, doi: 10.4103÷1119−3077.86763)

Αυτό πιθανότατα συμβαίνει ως επακόλουθο του αδύναμου ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Τρίξιμο των δοντιών  (βρουξισμός)

Το τρίξιμο των δοντιών είναι μια ακούσια και μη ελεγχόμενη περιαγωγική κίνηση. Οι μασητικές επιφάνειες όλων των δοντιών άνω και κάτω γνάθου βρίσκονται σε συνεχή επαφή και υπάρχει μια συνεχή τριβή μεταξύ τους. Ένα από τα αίτια για το τρίξιμο των δοντιών μπορεί να είναι μια χρόνια υπερφόρτωση των μυών του αυχένα, κάτι το οποίο είναι πολύ συχνό φαινόμενο σε άτομα που πάσχουν από Hashimoto Θυρεοειδίτιδα.

Σημαντικό για άτομα με Hashimoto Θυρεοειδίτιδα είναι η καλή στοματική υγιεινή και η ισορροπημένη διατροφή.

Μαζί με την καθημερινή καθαριότητα των δοντιών  πέραν της οδοντόβουρτσας είναι σημαντικό να χρησιμοποιείται το οδοντικό νήμα, τα περιοδοντικά βουρτσάκια και το στοματικό διάλυμα.

Άκρως απαραίτητος είναι ο τακτικός έλεγχος των δοντιών από οδοντίατρο.

Άρθρο Ανθή Αντωνίου, hashimotaki

Πληροφορίες από: dental-blog.gr/pathiseis , schilddruesenguide.de/sd_zaehne.html, biologischemedizin.net/therapie/121-triggerpunkte-effektive-schmerztherapie, zentrum-der-gesundheit.de/parodontitis.html , http://autoimmunbuch.de/?p=1841 ,

Facebooktwittermail

3 thoughts on “Προβλήματα στα δόντια! Φταίει η Hashimoto;

Αφήστε μια απάντηση