Κακοσμία, σας φέρνει σε αμηχανία;

Η κακοσμία προέρχεται κάποιες φορές από χρόνιες παθήσεις και ασθένειες. Ωστόσο παραμένει ένα ταμπού ανάμεσα στους πάσχοντες και δεν συζητιέται εύκολα ώστε να βρεθεί κάποια λύση.

Ο κάθε άνθρωπος έχει την προσωπική του μυρωδιά. Για τις άσχημες μυρωδιές του σώματος ωστόσο κυρίως ευθύνεται η αποσύνθεση των πρωτεϊνών στο σώμα. Οι οσμές αυτές δεν εκκρίνονται μόνο από το δέρμα αλλά και από άλλες «εξόδους» του σώματος. Έτσι μπορεί να προκύψει κακοσμία του στόματος ή του ιδρώτα.

Οι άσχημες οσμές που εκκρίνονται και δεν προέρχονται από κάποια ασθένεια μπορεί να είναι η έλλειψη σωματικής υγιεινής ή η κατανάλωση τροφών όπως το σκόρδο, το κρεμμύδι και άλλα μπαχαρικά.

Αυτές οι οσμές αντιμετωπίζονται και πρέπει να αντιμετωπίζονται με ευσυνειδησία και σεβασμό απέναντι στον περίγυρο.

Συχνά ωστόσο πολλές ασθένειες είναι η αιτία για την κακοσμία του σώματος και του στόματος.

Κάποιες ασθένειες που μπορούν να προκαλέσουν δυσοσμίες στο σώμα είναι π.χ. ο Διαβήτης (πολλοί αναφέρουν την κακοσμία ως όμοια με Ασετόν), νεφρική ανεπάρκεια (η κακοσμία εδώ περιγράφεται συχνά ως «ξινή» όμοια με την αμμωνία ) και παθήσεις που σχετίζονται με το ήπαρ (εδώ οι άσχημες οσμές περιγράφονται συχνά ως «γλυκές» ή γήινες).

Υπάρχουν όμως και δυσάρεστες οσμές που σχετίζονται με την δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Κάποιες φορές μάλιστα μια Υπολειτουργία του αδένα μπορεί να γίνει αισθητή ακριβώς επειδή το άτομο αποκτά κάποια στοματική δυσοσμία. Η δυσάρεστη οσμή που σχετίζεται με τον θυρεοειδή αδένα συχνά θυμίζει την οσμή ψαριού ή των ούρων.

Η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα μπορεί να προκαλέσει οδοντικά προβλήματα και αυτά με την σειρά τους να επιφέρουν κακοσμία του στόματος. Όπως επίσης και μια άλλη αιτία είναι το σύνδρομο Sjögren το οποίο επιφέρει ξηροστομία και κατά επέκταση κακοσμία του στόματος. (Για περισσότερες πληροφορίες για τον συσχετισμό οδοντικά προβλήματα και θυρεοειδή αδένα διαβάστε εδώ.)

Οι ορμόνες παίζουν βασικό ρόλο στην κακοσμία του σώματος. Η περίοδο της εφηβείας όπως και της εμμηνόπαυσης συνδέεται με πολλά συμπτώματα μεταξύ άλλων και την κακοσμία του σώματος, καθώς αυτά τα συμπτώματα προέρχονται από τις ορμονικές διακυμάνσεις.

Καθώς μια δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα μπορεί να προκαλέσει γαστρικές ή εντερικές διαταραχές, ενδεχομένως μια κακοσμία του στόματος να προέλθει από αυτές.

riecht gut

Κακοσμία τι μπορούμε να κάνουμε

Βασική αντιμετώπιση της κακοσμίας είναι η στοματική και σωματική υγιεινή.

Αν υπάρχουν ενδείξεις για οδοντικά, γαστρεντερικά ή ορμονικά προβλήματα θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κατάλληλο γιατρό ο οποίος θα σας καθοδηγήσει ανάλογα.

Στην καθημερινότητα μας κάποιες απλές λύσεις είναι:

  • Να πίνετε πολύ! Τα τσάγια που καταπολεμούν την κακοσμία είναι τσάι μέντα, γλυκάνισο, το πράσινο και το μαύρο τσάι.
  • Εύκολα στοματικά διαλειμματα μπορείτε να φτιάξετε από κανέλα (διαβάστε εδώ) και από φασκόμηλο (διαβάστε εδώ)
  • Προσθέστε σόδα φαγητού στο ποδόλουτρο σας.
  • Καταναλώστε μυρωδικά όπως μαϊντανό, μέντα, μαστίχα Χίου, πιπερόριζα (Ginger) ή κόκκους καφέ – αυτά φέρνουν άμεσα φρέσκια αναπνοή. Όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα ίσως είναι καλό να έχετε πάντα μαζί σας καραμέλες, μαστίχες και σπρέι στόματος.
  • Φτιάξτε αποσμητικό σώματος από φασκόμηλο! Θα εκπλαγείτε πόσο πολύ βοηθάει.

Για όποια άλλη απορία έχετε μπορείτε να την συζητήσετε μαζί μας στο Forum του hashimoto.gr

riecht gut2

Ψάχνετε φυσικά προϊόντα περιποίησης χωρίς χημικά; (Δείτε περισσότερα εδώ)

Άρθρο Ανθή Αντωνίου, hashimotaki

Πληροφορίες από: pta-aktuell.de, hilfe-ich-stinke.de

Facebooktwittermail

Αφήστε μια απάντηση