“Oι ορμόνες μου τρελάθηκαν!”

Οι ορμόνες λειτουργούν ως χημικοί αγγελιοφόροι στο σώμα μας.
Περνάμε όλοι μας διάφορες ορμονικές αλλαγές από τη γέννηση μέχρι το θάνατο.
Αυτές οι αλλαγές είναι πιθανό με την πάροδο του χρόνου να επηρεάσουν διάφορες λειτουργίες συμπεριλαμβανομένων της αναπαραγωγής, της ανάπτυξης, του μεταβολισμού, της συμπεριφοράς και της σεξουαλικής λειτουργίας.

Δείτε ποια μπορεί να είναι τα σημαντικότερα σημάδια μιας ορμονικής ανισσοροπίας και τι μπορείτε να κάνετε γι αυτά:

1 – Επίμονη αύξηση βάρους

Το να συνεχίζετε να κερδίζετε βάρος, παρά μια υγιεινή διατροφή και τακτική φυσική δραστηριότητα μπορεί να είναι ένα σημάδι της ορμονικής ανισορροπίας.
Μπορεί να οφείλεται σε μια μέχρι τώρα άγνωστη αντίσταση στην ινσουλίνη.
Μια υπολειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί επίσης να προκαλέσει αύξηση του σωματικού βάρους.
Θα πρέπει να επισκεφτείτε τον ενδοκρινολόγο για περαιτέρω αξιολόγηση.
Εν τω μεταξύ συνιστάται ιδιαίτερα να αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τη ζάχαρη και το σιτάρι.

2- Αϋπνία

Η αϋπνία και η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να είναι ένα σημάδια μιας ορμονικής ανισορροπίας. Προσπαθήστε να βελτιώσετε τον ύπνο σας και να δοκιμάστε ενδεχομένως τη λήψη αντιοξειδωτικών. Δοκιμάστε ακόμη την άσκηση και/ ή τη γιόγκα για να βελτιώσετε τον ύπνο σας.
Διαβάστε περισσότερα για το τι μπορείτε να κάνετε αν έχετε αϋπνίες εδώ.

3- Χρόνιο στρες

Το χρόνιο στρες προκαλεί την εξάντληση των επινεφριδίων και οδηγεί σε χαμηλά επίπεδα προγεστερόνης, αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης και προλακτίνης και αλλαγές στα επίπεδα και άλλων σημαντικών ορμονών.
Προσπαθήστε να εργαστείτε χωρίς άγχος, να ελέγξετε τις αντιδράσεις σας.
Η υγιεινή διατροφή και η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε τα επίπεδα στρες.

4- Η υπερβολική εφίδρωση

Οι νυχτερινές εφιδρώσεις και οι εξάψεις μπορεί να οφείλονται σε ορμονικές διαταραχές. Μια καλή ιδέα είναι να καταγράφετε ό, τι τρώτε και πίνετε, πώς αισθάνεστε και τι είδους συναισθήματα προκαλούν κάθε φορά την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματός σας. Προσπαθείστε να ελέγξετε και να αποφύγετε αυτούς τους παράγοντες.
Διαβάστε εδώ ποιες ορμονικές διαταραχές μπορεί να προκαλέσουν αυξημένη εφίδρωση.

5- Λιγούρες

Το να τρώτε ασυνήθιστα πολύ, ασυνήθιστα φαγητά ή η αίσθηση ότι εξακολουθείτε να θέλετε να φάτε περισσότερο ακόμα και μετά το φαγητό μπορεί να είναι ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά. Οι λιγούρες ενδεχομένως να οφείλοται σε ορμονικές διαταραχές, όπως η κόπωση των επινεφριδίων, η νόσος του Addison ή η αντίσταση στην ινσουλίνη.
Η μείωση κατανάλωσης γλυκών, αλκοόλ, γαλακτοκομικών και των προϊόντων από σιτάρι θα βοηθήσει να ελέγξετε τις λιγούρες σας και θα βελτιώσει την πέψη σας.

6- Κατάθλιψη

Το αίσθημα κατάθλιψης μπορεί να είναι ένα σημάδι της ορμονικής ανισορροπίας. Ο υποθυρεοειδισμός, η υπερπρολακτιναιμία, η εμμηνόπαυση είναι μερικές από τις πιθανές αιτίες. Ακούστε τον εαυτό σας και βάλτε το σώμα και την ψυχή σας σε ένα καλό δρόμο με μια υγιεινή διατροφή και τακτικη άσκηση. Μη νιώθετε ενοχές, επισκεφτείτε έναν ενδοκρινολόγο και μη διστάσετε, όταν μία οργανική αιτία αποκλειστεί, να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό.

7- Κόπωση

Αίσθημα κόπωσης από την αρχή της ημέρας; Αίσθημα υποτονικότητας ενώ εργάζεστε; Μια ορμονική διαταραχή θα μπορούσε να είναι ο λόγος για την κούραση, όπως και η έλλειψη βασικών συστατικών όπως του σιδήρου και αρκετών βιταμινών.
Διαβάστε εδώ για το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και πώς θα το αντιμετωπίσετε.

8- Χαμηλή λίμπιντο

Η μειωμένη διάθεση για σεξ να από τα πιο εμφανή σημάδια της ορμονικής ανισορροπίας.
Η ανισορροπία των ορμονών του φύλου – κυρίως της τεστοστερόνης-, του θυρεοειδούς ή άλλων ενδοκρινών αδένων, οι υψηλές τιμές προλακτίνης και ο διαβήτης αποτελούν βασικά αίτια μιας χαμηλής λίμπιντο.

9- Πεπτικά προβλήματα

Η καθυστερημένη πέψη και τα γαστρικά ενοχλήματα βρίσκονται επίσης μεταξύ των κοινών συμπτωμάτων της ορμονικής ανισορροπίας. Τα ορμονικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης από τις πιο κοινές αιτίες των προβλημάτων του πεπτικού συστήματος για τις γυναίκες μεταξύ 45 και 55 ετών. Είναι επίσης γνωστό ότι ο υποθυρεοειδισμός συχνά προκαλεί δυσκοιλιότητα και ο υπερθυρεοειδισμός αυξημένη κινητικότητα του εντέρου.

Σε κάθε περίπτωση μην αγνοείτε τα συμπτώματα, μια επίσκεψη στον ενδοκρινολόγο θα σας λύσει τις απορίες και πολύ πιθανό να σας προσφέρει τη λύση στο πρόβλημα.

Ευαγγελία Γιαζιτζόγλου MD, ειδικός ενδοκρινολόγος – διαβητολόγος
www.endoderma.gr

Διαβάστε επίσης:

Εμμηνόπαυση ή υποθυρεοειδισμός;

Κατάθλιψη, άγχος και θυρεοειδής

Θυρεοειδής και φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου

Facebooktwittermail

2 thoughts on ““Oι ορμόνες μου τρελάθηκαν!”

Αφήστε μια απάντηση