Αλλεργία και αυτοάνοσα νοσήματα – 2 εχθροί του ανοσοποιητικού συστήματος

Μέχρι πρότινος θα μας απαντούσαν σε αυτή την ερώτηση οι ειδικοί με ένα μεγάλο «Όχι». Ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει απασχολήσει πολλούς αυτή η ερώτηση και έτσι έχουν πυροδοτηθεί πολλές νέες έρευνες σε αυτόν τον τομέα.

Τι συμβαίνει στο ανοσοποιητικό μας σύστημα όταν ένα άτομο πάσχει από αλλεργία;

Η αλλεργία είναι η έντονη αντίδραση του σώματος σε αλλεργιογόνα στοιχεία. Αυτά μπορεί να είναι φυσικά στοιχεία (γύρη, τροφές) ή και χημικά στοιχεία. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα έχει ως κύριο στόχο να προστατεύσει το σώμα μας από εξωτερικούς εισβολείς. Στην περίπτωση μίας αλλεργίας το ανοσοποιητικό σύστημα ξεπερνάει αυτόν τον στόχο και αντιδρά υπερβολικά, προκαλώντας επίπονα συμπτώματα, όμοια με αυτά μιας ασθένειας. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι καταρροή, allergie1βήχας, εκζέματα, κνησμός κ.α.

Άπαξ και αντιδράσει μια φορά ο οργανισμός σε αυτό το αλλεργιογόνο στοιχείο με αλλεργία, το σώμα παραμένει σε επιφυλακή. Έτσι κάθε φορά που το σώμα έρθει και πάλι σε επαφή με αυτό το στοιχείο, το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά με τα ίδια αυτά αλλεργικά συμπτώματα. Η ποσότητα του αλλεργιογόνου στοιχείου μπορεί να είναι ελάχιστη, αλλά  ακόμα και έτσι,  το σώμα θα αντιδράσει. Υπάρχουν πολυποίκιλες αλλεργικές αντιδράσεις. Υπάρχει η άμεση αλλεργική αντίδραση, η οποία μπορεί να φτάσει μέχρι το αλλεργικό σοκ, όμως και άλλες μορφές αλλεργικών αντιδράσεων που μπορεί να καταστρέψουν ζωτικό ιστό του σώματος.

Πως λειτουργεί το αυτοάνοσο νόσημα;

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα έχει την βαρυσήμαντη ευθύνη να αναγνωρίζει και να immunsystem2καταπολεμάει τους εισβολείς που ενδεχομένως να προκαλέσουν βλάβη στο σώμα (ιούς, βακτήρια κλπ). Στην περίπτωση ενός αυτοάνοσου νοσήματος το σώμα στρέφεται ενάντια στον ίδιο τον οργανισμό δημιουργώντας αντισώματα τα οποία αρχίζουν να καταπολεμούν λανθασμένα κάποια ζωτικά όργανα ή ζωτικό ιστό του σώματος.

Οι αλλεργίες όπως και τα αυτοάνοσα νοσήματα έχουν ένα βασικό κοινό στοιχείο.

Στα αυτοάνοσα νοσήματα το ανοσοποιητικό σύστημα στρέφεται ενάντια στον ίδιο οργανισμό, στην αλλεργία το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά  λόγου των πολλαπλών εξωτερικών ερεθισμών. Σήμερα, ωστόσο, υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι μια αλλεργία και ένα αυτοάνοσο νόσημα μπορεί να είναι αλληλένδετα.

Γίνονται εντατικές έρευνες:

Μια έρευνα του 2006  ανέφερε στα αποτελέσματα της πως , αν ένα άτομο έπασχε στα νεανικά χρόνια από αλλεργικό άσθμα ενδεχομένως να καθυστερήσει στο μέλλον να προσβληθεί από αυτοάνοσο νόσημα. Σημειωτέον δε ότι οι γυναίκες ήταν πιο επιρρεπείς σε αυτοάνοσα νοσήματα από τους άνδρες. (έρευνα Amir Tirosh et al.: Auto­im­mune Disea­ses in Asthma. Ann Intern Med. 2006; 144: 877–883.)

Έρευνες δείχνουν ότι το σώμα αντιδρά με παρόμοιους μηχανισμούς παράγοντας αντισώματα του τύπου IgE όταν πάσχει από αλλεργία και αντίστοιχα όταν πάσχει από ένα αυτοάνοσο νόσημα.

Ο Dr. Phillip Yu διεξάγει μια έρευνα , όπου ερευνά την αλλεργική αντίδραση Kνίδωση ή Ουρτικάρια (Urticaria) και αντίστοιχα τον Συστηματικό ερυθηματώδη λύκο (ΣΕΛ).   http://www.uni-marburg.de/fb20/immunologie/forschung/labyu

Οι αλλεργίες καθώς επίσης και τα αυτοάνοσα νοσήματα έχουν αυξηθεί δραματικά στις τελευταίες δεκαετίες. Οι επιδημιολόγοι δεν θεωρούν τυχαία αυτή την τάση ιδιαίτερα στις ανεπτυγμένες χώρες καθώς ο πληθυσμός αυξάνεται σε αποστειρωμένο περιβάλλον και οι άνθρωποι γίνονται όλο και πιο ευάλωτοι.

Δες εδώ τη αποκαλύπτει νέα έρευνα: http://hashimoto.gr/allergies-kai-aytoanosa-nosimata-ne/

allergies2

Άρθρο Ανθή Αντωνίου, hashimotaki

Facebooktwittermail

4 thoughts on “Αλλεργία και αυτοάνοσα νοσήματα – 2 εχθροί του ανοσοποιητικού συστήματος

Αφήστε μια απάντηση