Πώς επιδρά ο θυρεοειδής στην ψυχολογία σου

Οι ψυχολογικές διαταραχές που συχνά συνοδεύουν τον υπερθυρεοειδισμό και τον υποθυρεοειδισμό, τις δύο συνηθέστερες διαταραχές του θυρεοειδούς, μας επιτρέπουν να λέμε ότι πολλές φορές οι νόσοι του θυρεοειδούς μιμούνται τις ψυχικές ασθένειες.

Οι άνθρωποι με υπερλειτουργία του θυρεοειδούς, με υπερθυρεοειδισμό, μπορεί να εμφανίζουν έντονη ανησυχία και εσωτερική ένταση, συναισθηματική αστάθεια, ευερεθιστότητα και ανυπομονησία, υπερβολική ευαισθησία στο θόρυβο και προβλήματα στον ύπνο.
Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να χάνουν την επαφή με την πραγματικότητα και να έχουν παραισθήσεις.

Από την άλλη, η υπολειτουργία του θυρεοειδούς, ο υποθυρεοειδισμός, μπορεί να οδηγήσει σε σταδιακή απώλεια του ενδιαφέροντος και της πρωτοβουλίας, σε επιβράδυνση των ψυχικών διεργασιών, σε φτωχή μνήμη για τα πρόσφατα γεγονότα, “ξεθώριασμα” της προσωπικότητας,
γενικότερη πνευματική φθορά, αδυναμία συγκέντρωσης, κατάθλιψη, και τελικά, εάν δεν ελεγχθεί, σε άνοια και μόνιμες επιβλαβείς επιδράσεις στον εγκέφαλο.

Στις περιπτώσεις της κάθε κατάστασης, δεν είναι λίγες φορές που ορισμένα άτομα έχουν διαγνωστεί λανθασμένα και αντιμετωπίζονται ανεπιτυχώς για ψυχωτικές διαταραχές.

Η ανίχνευση του προβλήματος του θυρεοειδούς περιπλέκεται από το γεγονός  ότι πολλά συμπτώματα του θυρεοειδούς είναι παρόμοια με εκείνα άλλων ασθενειών και ότι ο υποθυρεοειδισμός ειδικότερα συχνά αναπτύσσεται ύπουλα επί μεγάλο χρονικό διάστημα.
Είναι πολύ σημαντικό για τον ιατρό όταν κάποιος ασθενής εκφράζει τα παραπάνω συμπτώματα να διερευνήσει αν υπάρχει δυσλειτουργία του θυρεοειδούς!
Με τη θεραπεία των διαταραχών συνήθως οι νοητικές διεργασίες επιστρέφουν στο φυσιολογικό. Δυστυχώς κάποιες φορές τα συμπτώματα επιμένουν.

Η λειτουργία του θυρεοειδούς θα πρέπει να ελεγχθεί, επίσης, σε περιπτώσεις όπου πρέπει να ληφθούν ψυχιατρικά φάρμακα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Το λίθιο, το φάρμακο που χρησιμοποιείται συνήθως για τη σταθεροποίηση της διάθεσης στη μανιοκατάθλιψη, μπορεί να προκαλέσει υποθυρεοειδισμό, ιδιαίτερα σε μεσήλικες γυναίκες.
Ο υποθυρεοειδισμός με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, το πρόβλημα που η θεραπεία είχε ως στόχο να ανακουφίσει.

Περισσότερες πληροφορίες διαβάστε στα παρακάτω άρθρα:
Υπόθεση θυρεοειδής: Όταν τα συμπτώματα επιμένουν…
Κατάθλιψη, άγχος και θυρεοειδής
Εγκεφαλοπάθεια Χασιμότο
Όταν ο θυρεοειδής παίζει με το μυαλό και τη διάθεση

 

Ευαγγελία Γιαζιτζόγλου MD, Ενδοκρινολόγος, Θεσσαλονίκη

 

Facebooktwittermail

3 thoughts on “Πώς επιδρά ο θυρεοειδής στην ψυχολογία σου

Αφήστε μια απάντηση