Τι σχέση έχει ο θυρεοειδής αδένας με το έντερο;

Στην καθημερινότητα μας ίσως σχεδόν κανείς να μη σκέφτεται ότι υπάρχει συσχετισμός ανάμεσα στο θυρεοειδή αδένα και στο έντερο.
Στην αρχαία Ελλάδα οι γιατροί – θεραπευτές είχαν άλλη άποψη.
Ο Ιπποκράτης πίστευε πως από το έντερο προέρχονται όλες οι ασθένειες.

Τα τελευταία χρόνια φαίνεται να υπάρχει έξαρση στις ασθένειες του θυρεοειδούς αδένα και αυτές εν μέρει συνδέονται με το έντερο, το οποίο είναι η βάση τ

ου ανοσοποιητικού συστήματος μας.

Όταν ένα άτομο έχει την υποψί

α ότι ο θυρεοειδής αδένας δε λειτουργεί σωστά, θα πρέπει να κάνει αρχικά τις πρώτες απαραίτητες εξετάσεις (αιματολογικές και υπέρηχο του θυρεοειδούς).

Όταν ο θυρεοειδής δε λειτουργεί σωστά, δε λειτουργεί όλο μας το σώμα σωστά.

Και αυτό γιατί ο θυρεοειδής αδένας αποστέλλει ορμόνες σε όλο το σώμα βοηθώντας έτσι όλα τα ζωτικά όργανα να λειτουργούν σωστά.

Όταν λοιπόν δε λειτουργεί σωστά ο θυρεοειδής αδένας, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σωστά ούτε η πέψη των τροφών.

Σε μια χρόνια υπολειτουργία του

αδένα (όπως στην περίπτωση της Hashimoto Θυρεοειδίτιδας) και καθώς αυτός εκκρίνει λιγότερες ορμόνες, το σώμα υπολειτουργεί στο σύνολό του. Όλες οι δραστηριότητες του επιβραδύνονται.
Αυτό μπορεί να έχει ως επακόλουθο τη δυσκοιλιότητα όπως και την δυσπεψία.

Σε περίπτωση χρόνιας υπερλειτουργίας 
του αδένα (π.χ. σε νόσο του Graves) και καθώς αυτός εκκρίνει περισσότερες ορμόνες από τις απαιτούμενες, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερλειτουργία του εντέρου και έτσι σε συχνές διάρροιες.

Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις το γαστρεντερικό σύστημα υποφέρει.

Οι ασθενείς με προβληματα στο θυρεοειδή αδένα

συχνά παραπονιούνται για

Είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων που πάσχουν από κάποια χρόνια νόσο του θυρεοειδή αδένα παρουσιάζουν και άλλα χρόνια εντερικά προβλήματα όπως «δυσανεξίες» π.χ. στη λακτόζη, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (γνωστό και ως σπαστική κο

λίτιδα) και άλλες αυτοάνοσες ασθένειες όπως κοιλιοκάκη και τη νόσο του Crohn.

Νόσος του Crohn

Η νόσος του Crohn (ή αλλιώς κοκκιωματώδης κολίτιδα ή τοπική εντερίτιδα) είναι μια χρόνια φλεγμονή στο έντερο. Προσβάλει το βλεννογόνο και όλο το τοίχωμα του εντέρου. Η ασθένεια αυτή προχωράει σταδιακά.
Μπορεί να προσβάλει όλα τα μέρη του γαστρεντερικού συστήματος από το στόμα μέχρι τον πρωκτό.

Τα κύρια συμπτώματα είναι κράμπες και πόνοι στην περιοχή της κοιλιάς όπως και διάρροιες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η διάγνωση γίνεται μέσω αιματολογικών εξετάσεων και εξετάσεις κοπράνων.
Έπειτα συχνά γίνονται επιπλέον εξετάσεις όπως υπέρηχος, κολονοσκόπηση και μαγνητική τομογραφία.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για τη σχέση των νόσων του θυρεοειδούς με την ελκώδη κολίτιδα και τη νόσο του Crohn!

Kοιλιοκάκη

Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση νόσος που επηρεάζει το λεπτό έντερο. Συμπτώματα της μπορεί να είναι διάρροιες και πόνοι στην περιοχή της κοιλιάς.
Η αυτοάνοση διαδικασία ενεργοποιείται από τη γλιαδίνη, ένα συστατικό της γλουτένης.

Η διάγνωση γίνεται με αιματολογικές εξετάσεις.

Διαβάστε για τη σχέση της κοιλιοκάκης με τη θυρεοειδίτιδα Χασιμότο εδώ!

Σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου

Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου είναι μια νοσολογική οντότητα που εμφανίζεται κυρίως σε περιόδους άγχους ή προκαλείται από κακή διατροφή. Συμπτώματα του συνδρόμου αυτού είναι οι έντονοι περιοδικοί πόνοι στην περιοχή της κοιλιάς, το φούσκωμα στην περιοχή της κοιλιάς, τα αέρια, οι διάρροιες ή η δυσκοιλιότητα.

Δυστυχώς δεν έχει βρεθεί κάποια εξέταση αίματος που να δηλώνει ότι πάσχουμε από το σύνδρομο. Ως εκ τούτου είναι μια διάγνωση αποκλεισμού.
Πέρα λοιπόν από την κλινική εικόνα που περιέγραψα πιο πάνω, ο ιατρός πρέπει να στείλει καλλιέργειες κοπράνων, για να αποκλείσει κάποια λοίμωξη.
Ο αιματολογικός έλεγχος για κοιλιοκάκη, μία νόσο με παρόμοια συμπτώματα, κρίνεται αναγκαίος. Είναι λογικό επί εμμονής των συμπτωμάτων να καταφύγουμε αρχικά σε έναν υπέρηχο κοιλίας και τελικά ακόμα και σε κολονοσκόπηση προς αποκλεισμό οργανικής νόσου.

Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε και να φροντίζουμε το έντερο γιατί εκεί βρίσκεται το κέντρο του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αν υποφέρετε από σχετικά συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος ή και κράμπες, υποφέρετε από διάρροιες ή δυσκοιλιότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι απολύτως απαραίτητο να απευθυνθείτε σε γαστρεντερολόγο.

Άρθρο Ανθή Αντωνίου, hashimotaki

Facebooktwittermail

10 thoughts on “Τι σχέση έχει ο θυρεοειδής αδένας με το έντερο;

Αφήστε μια απάντηση