Οι περισσότεροι διδασκόμαστε να αντέχουμε στις δυσκολίες και να συνεχίζουμε στην καθημερινότητα. Δεν έχουμε συνήθως το χρόνο να εξετάζουμε κάθε μικρή αλλαγή στο σώμα μας και πολλές φορές πείθουμε τον εαυτό μας ότι οι διάφορες ενοχλήσεις που παρατηρούμε οφείλονται στην ηλικία, το στρες, τις εποχικές αλλαγές και αλλεργίες…
Ένας αδένας που επηρεάζει πολλά συστήματα του οργανισμού είναι ο θυρεοειδής αδένας. Βρίσκεται στο πρόσθιο μέρος στο λαιμό και είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση πολλών από τις λειτουργίες του σώματος.
Η κύρια λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα είναι να εκκρίνει θυρεοειδικές ορμόνες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τον έλεγχο του μεταβολισμού του σώματός μας.
Οι 2 κύριες ορμόνες του θυρεοειδούς είναι η Τ3 (τριιωδοθυρονίνη) και η Τ4 (θυροξίνη). Οι θυρεοειδικές ορμόνες εμπλέκονται στη ρύθμιση πολλών λειτουργιών του σώματος, όπως ο καρδιακός ρυθμός, το πόσο γρήγορα μπορείτε να κάψετε τις θερμίδες των γευμάτων και η πέψη.
Πάρα πολλοί από εμάς, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να υποφέρουν είτε από υπερθυρεοειδισμό ή υποθυρεοειδισμό και να μην το γνωρίζουν.
Ο υπερθυρεοειδισμός προκαλείται την έκκριση μιας υπερβολικής ποσότητας θυρεοειδικών ορμονών και ο υποθυρεοειδισμός εμφανίζεται όταν κυκλοφορούν πολύ λίγες θυρεοειδικές ορμόνες στο σώμα.
Παρακάτω παρουσιάζονται τα λιγότερο γνωστά σημάδια τόσο του υπερθυρεοειδισμού όσο και του υποθυρεοειδισμού.
-
Αλλαγές στη διάθεση
Ο θυρεοειδής μπορεί να επηρεάσει την διάθεση ενός ατόμου.
Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να φέρει κόπωση ή κατάθλιψη και ο υπερθυρεοειδισμός τείνει να δημιουργήσει αισθήματα άγχους, ανησυχίας, νευρικότητας και ευερεθιστότητας. -
Δυσκοιλιότητα
Αν κάποιος πάσχει από χρόνια δυσκοιλιότητα,θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι του υποθυρεοειδισμού. Ενδέχεται να μην υπάρχουν αρκετές θυρεοειδικές ορμόνες στο σώμα ώστε να πραγματοποιηθεί η πέψη με την κατάλληλη ταχύτητα.
Από την άλλη πλευρά, ο υπερθυρεοειδισμός συνδέεται με αυξημένη κινητικότητα του εντέρου.
Διαβάστε εδώ για το πώς συνδέεται ο θυρεοειδής με τις εντερικές διαταραχές. -
Διαταραχές του ύπνου
Ο υποθυρεοειδισμός κάνει το άτομο να αισθάνεται υποτονικό και αυτό ισχύει ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες. Το πρωινό ξύπνημα είναι σκληρό για όλους αλλά το να αγωνίζεστε καθημερινά για να σηκωθείτε από το κρεβάτι, μπορεί να κρύβει έναν υπολειτουργικό θυρεοειδή.
Από την άλλη πλευρά εκείνοι που πάσχουν από υπερθυρεοειδισμό συχνά δυσκολεύονται να κοιμηθούν…
Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή ο θυρεοειδής επηρεάζει το νευρικό σύστημα.
Διαβάστε εδώ περισσότερα για το πώς συνδέεται η αϋπνία με το θυρεοειδή. -
Τριχόπτωση και ξηρό δέρμα
Η τριχόπτωση και το ξηρό δέρμα μπορεί να είναι ένα σημάδια τόσο του υποθυρεοειδισμού και όσο και του υπερθυρεοειδισμού.
Ο θυρεοειδής ελέγχει την εφίδρωση και την ανάπτυξη των μαλλιών και όταν οι ορμόνες βγαίνουν εκτός ισορροπίας, το δέρμα και τα μαλλιά μας πληρώνουν πρώτα το τίμημα.
Πώς μπορεί ο θυρεοειδής να βλάψει το δέρμα σου; Δες εδώ! -
Αλλαγές στο σωματικό βάρος
Εκείνοι με υποθυρεοειδισμό θα κερδίσουν συνήθως βάρος και θα δυσκολευτούν να το χάσουν. Εκείνοι με υπερθυρεοειδισμό θα χάσουν βάρος ανεξήγητα. Αυτό συμβαίνει επειδή ο θυρεοειδής ελέγχει το μεταβολισμό. Ο υπερθυρεοειδισμός ισούται με ένα πιο γρήγορο μεταβολισμό και ο υποθυρεοειδισμός σημαίνει ένα πιο αργό μεταβολισμό.
-
Μειωμένη λίμπιντο – Διάθεση για Σεξ
Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να είναι η αιτία για το χαμηλό σεξουαλικό ενδιαφέρον στις γυναίκες. Ωστόσο, η έρευνα σε αυτόν τον τομέα υστερεί σημαντικά. Ενδεχομένως κάποιο ρόλο να παίζει η υψηλή προλακτίνη που βρίσκεται σε πολλές γυναίκες με υποθυρεοειδισμό.
-
Μυικές κράμπες ή μυικοί πόνοι
Ένα σύμπτωμα του υποθυρεοειδισμού μπορεί να είναι οι πόνοι στους μύες ή οι κράμπες. Αυτά δεν είναι πόνοι που συνδέονται με μια προπόνηση ή ένα μικρό ατύχημα, αλλά πόνοι που συχνά δεν μπορεί να εξηγηθεί.
Οφείλονται στη σχέση μεταξύ του θυρεοειδούς και του νευρικού συστήματος.
Η έλλειψη των θυρεοειδικών ορμονών ορμόνης μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο νευρικό σύστημα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκούς πόνους.
Διαβάστε εδώ πώς ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να οδηγήσει σε πόνους στους μύες και τις αρθρώσεις. -
Προβλήματα με την καρδιά
Εκείνοι με υπερθυρεοειδισμό μπορεί να εμφανίσουν ταχυκαρδίες ενώ το αντίθετο ισχύει για εκείνους με υποθυρεοειδισμό.
Η καρδιά θα χτυπάει συνήθως πιο αργά σε αυτά τα άτομα.
Αίσθημα παλμών και αρρυθμίες όμως εμφανίζονται συχνότερα και στις δύο ομάδες ασθενών.
Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο μας: Ο θυρεοειδής και η καρδιά σου! -
Αδυναμία συγκέντρωσης
Τόσο εκείνοι που πάσχουν από υπερθυρεοειδισμό όσο και αυτοί με υποθυρεοειδισμό μπορεί να δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν, ενώ τα άτομα με υποθυρεοειδισμό ξεχνάνε πολύ εύκολα.
Και πάλι, αυτό έχει να κάνει με την ποσότητα των θυρεοειδικών ορμονών που φτάνουν και δρουν στον εγκέφαλο.
Πώς ο θυρεοειδής παίζει με το μυαλό και τη διάθεση; Δείτε εδώ! -
Αρτηριακή πίεση
Εκείνοι στα πρώιμα στάδια του υποθυρεοειδισμού έχουν συνήθως χαμηλή αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, αν ο υποθυρεοειδισμός αφεθεί χωρίς θεραπεία, αυτό μπορεί να αντιστραφεί και ιδιαίτερα η διαστολική αρτηριακή πίεση μπορεί να αυξηθεί σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα.
Η υψηλή αρτηριακή πίεση θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να εξεταστεί προσεκτικά ανεξάρτητα.
Διαβάστε και στο άρθρο μας Αρτηριακή πίεση και θυρεοειδής σχετικά.
Οποιαδήποτε από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να οφείλεται σε μια μέχρι τώρα μη γνωστή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.
Επισκεφτείτε έναν ενδοκρινολόγο αν αισθάνεστε ότι κάτι μπορεί “να μην πάει καλά” με το θυρεοειδή σας.
Mε τη σωστή και έγκαιρη θεραπεία, τα συμπτώματα και οι νόσοι του θυρεοειδούς είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία αντιμετωπίσιμα.Περισσότερες πληροφορίες διαβάστε στα άρθρα μας:
Γνωρίζοντας το θυρεοειδή αδένα
Ποια μέρη του σώματος επηρεάζει ο θυρεοειδής;
Τα συμπτώματα της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο και του υποθυρεοειδισμού
Ευαγγελία Γιαζιτζόγλου MD, Ενδοκρινολόγος
www.endoderma.gr
One thought on “Τα συμπτώματα που οφείλονται στο θυρεοειδή και που μέχρι σήμερα μπορεί να αγνοείτε!”