Είναι γνωστό ότι o υποθυρεοειδισμός κατά την εγκυμοσύνη και τη βρεφική ηλικία μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Στην πραγματικότητα, ο συγγενής υποθυρεοειδισμός είναι η πιο κοινή αποτρέψιμη αιτία νοητικής υστέρησης.
Για το λόγο αυτό, όλα τα νεογέννητα βρέφη ελέγχονται κατά τη γέννηση, προκειμένου να εντοπιστεί ένας συγγενής υποθυρεοειδισμός όσο το δυνατόν νωρίτερα και να ξεκινήσει άμεσα θεραπεία με θυροξίνη για την πρόληψη μιας διαταραγμένης ανάπτυξης του εγκεφάλου.
Ο υποθυρεοειδισμός είναι κοινός στους ενήλικες και συχνά συνδέεται με νευρογνωστικά ζητήματα, όπως η αδυναμία συγκέντρωσης και μείωση της μνήμης, δεν είναι λίγες οι φορές που οι ασθενείς με υποθυρεοειδισμό παραπονιούνται ότι ξεχνάνε πράγματα…
Ωστόσο, σε αντίθεση με το συγγενή υποθυρεοειδισμό, υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία σχετικά με το εάν ο υποθυρεοειδισμός στους ενήλικες έχει ως αποτέλεσμα αλλαγές στις δομές του εγκεφάλου.
Η παρακάτω έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Thyroid το 2014, εξέτασε την επίδραση του υποθυρεοειδισμού στον εγκέφαλο των ενηλίκων, ιδίως στον ιππόκαμπο, που είναι μια περιοχή του εγκεφάλου που παίζει ένα σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης μνήμης.
Τι ακριβώς εξέτασαν οι ερευνητές;
Οι συγγραφείς μελέτησαν ασθενείς ηλικίας μεταξύ 27-55 ετών, οι οποίοι αντιμετώπιζαν τα κλασικά συμπτώματα και βιοχημικά ευρήματα του υποθυρεοειδισμού.
Κάθε συμμετέχων υποβλήθηκε σε μια μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου και μέτρηση του όγκου τόσο του δεξιού και αριστερού ιππόκαμπου.
Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με αυτά μιας ομάδας αποτελούμενης από υγιή άτομα της ίδιας ηλικίας και εκπαίδευσης.
Η TSH στον ορό των ασθενών με υποθυρεοειδισμό ήταν κατά μέσο όρο 61,8 mU / L, σε σύγκριση με 1,6 mU/l στα υγιή άτομα, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η ομάδα μελέτης είχε βιοχημικά σημαντικού βαθμού υποθυρεοειδισμό τη στιγμή που πραγματοποιήθηκαν οι μαγνητικές τομογραφίες του εγκεφάλου.
Οι συγγραφείς βρήκαν ότι το μέγεθος του δεξιού ιππόκαμπου ήταν κατά μέσο όρο 12% μικρότερο στους ασθενείς με υποθυρεοειδισμό σε σύγκριση με τα υγιή άτομα.
Ποιες είναι οι επιπτώσεις αυτής της μελέτης;
Ενώ ο αριθμός των ατόμων που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν μικρός και ενώ οι συγγραφείς δεν επανέλαβαν τις μετρήσεις του εγκεφάλου αφού οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε θεραπεία με θυροξίνη, για να εξακριβωθεί εάν ο όγκος του ιππόκαμπου ομαλοποιείται μετά από την αντιμετώπιση του υποθυρεοειδισμού, τα αποτελέσματα αυτά παρέχουν προκαταρκτικές ενδείξεις ότι ο υποθυρεοειδισμός στους ενήλικες προκαλεί σημαντική μείωση του όγκου του δεξιού ιππόκαμπου.
Αυτό θα μπορούσε να αποτελεί μία πιθανή εξήγηση για τα ελλείμματα μνήμης που έχουν παρατηρηθεί σε άτομα με υποθυρεοειδισμό.
Διαβάστε εδώ για το πώς μπορείτε να ενισχύσετε τη μνήμη σας μέσω της διατροφής.
Στοιχεία από: Hippocampal Volume Is Decreased in Adults with Hypothyroidism.
Cooke Gillian E., Mullally Sinead, Correia Neuman, O’Mara Shane M., and Gibney James Thyroid, March 2014
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24205791
Ευαγγελία Γιαζιτζόγλου MD, ειδικός ενδοκρινολόγος
www.endoderma.gr
10 thoughts on “Τι φταίει που ξεχνάς εύκολα;”