Πώς επηρεάζει ο θυρεοειδής τα νύχια σου;

Μπορεί ο υποθυρεοειδισμός να οδηγήσει σε εύθραυστα, μαλακά νύχια ή ονυχόλυση;
Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί στα αρχικά του στάδια να μην προκαλέσει εμφανή συμπτώματα ή τα συμπτώματα του να αποδοθούν σε άλλη αιτία.
Εάν η υπολειτουργία του θυρεοειδούς δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να προκληθούν πιο σοβαρά προβλήματα από τα αδύναμα και εύθραυστα νύχια, όπως καρδιακές παθήσεις, προβλήματα γονιμότητας και αύξηση βάρους.

Τα λεπτά και εύθραυστα νύχια μπορεί πράγματι να είναι όμως ένα από τα πρώτα σημάδια του υποθυρεοειδισμού.
Τα νύχια εμφανίζουν στην περίπτωση αυτή αργή ανάπτυξη, είναι μαλακά, σπάζουν εύκολα, η κοίτη του νυχιού είναι προβληματική. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν και ραβδώσεις στα νύχια.

Η μειωμένη κυκλοφορία του αίματος που προκαλείται από τη διαταραγμένη λειτουργία του θυρεοειδούς συντελεί στο να γίνουν τα νύχια λεπτά και εύθραυστα. Η ανεπαρκής σύνθεση των πρωτεϊνών στο σώμα , που συνοδεύει επίσης το σοβαρό υποθυρεοειδισμό, μπορεί επίσης να επηρεάσει την ανάπτυξη των νυχιών.

Brittle NailsΗ λύση στην περίπτωση αυτή είναι η φαρμακευτική αγωγή που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του υποθυρεοειδισμού. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα νύχια αρχίζουν να αναπτύσσονται κανονικά ξανά, όταν επανέλθουν τα επίπεδα των ορμονών στα επιθυμητά επίπεδα.

Η λύση στην περίπτωση αυτή είναι η φαρμακευτική αγωγή που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του υποθυρεοειδισμού. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα νύχια αρχίζουν να αναπτύσσονται κανονικά ξανά, όταν επανέλθουν τα επίπεδα των ορμονών στα επιθυμητά επίπεδα.

Τι άλλο πρέπει να εξεταστεί όταν τα νύχια σπάζουν εύκολα;

Τα εύθραυστα νύχια μπορεί να είναι σημάδι ανεπάρκειας βιταμίνης C ή του μιας βιταμίνης του συμπλέγματος Β.
Το χαμηλό σίδηρο και το χαμηλό ασβέστιο όπως και μια ανεπάρκεια βιοτίνης, φολικού οξέος, βιταμίνης D ή βιταμίνης Β12 μπορεί να προκαλέσουν πολύ συχνά εύθραυστα νύχια.
Η έλλειψη σιδήρου συνοδεύεται συνήθως και από άλλα συμπτώματα, όπως κόπωση, πονοκεφάλους, αναιμία, ταχυκαρδίες και γωνιακή χειλίτιδα – ραγάδες στις γωνίες του στόματος.
Το γεγονός ότι τα νύχια σας σπάνε εύκολα μπορεί επίσης να είναι ένα πρώτο σύμπτωμα μιας ονυχομυκητίασης.
Οι συνηθέστερη αιτίες όμως είναι οι τραυματισμοί, το συχνό πλύσιμο και η συχνή έκθεση σε απορρυπαντικά και άλλα χημικά. Ασθένειες όπως ο ερυθηματώδης λύκος, το σύνδρομο Sjögren και η ψωρίαση, δηλαδή ασθένειες που συχνά συνοδεύουν μια φλεγμονή του θυρεοειδούς, όπως η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο συνδεόνται επίσης από παθολογίες των ονύχων.
Περισσότερα για τις ασθένειες που μπορεί να προκαλέσουν ονυχόσχαση διαβάστε εδώ.

Τι μπορείτε να κάνετε όταν τα νύχια σπάνε εύκολα;

  • Καλό είναι κάθε ανεπάρκεια να αντισταθμίζεται, είτε πρόκεται για ανεπάρκεια θυρεοειδικών ορμονών, είτε σιδήρου είτε κάποιας από τις παραπάνω βιταμίνες.
  • Προστατέψτε τα νύχια σας από τα χημικά και τα απορρυπαντικά φορώντας γάντια.
  • Χρησιμοποιείτε καθημερινά μία ειδική ενυδατική λοσιόν, συμβουλευτείτε γι αυτό το δερματολόγο σας.
  • Ακολουθείτε μία ισορροπημένη διατροφή και πίνετε αρκετό νερό.
  • Αποφύγετε το συχνό βάψιμο των νυχιών, προτιμήστε υλικά για απομάκρυνση του ασετόν φιλικά για τα νύχια.
  • Ειδικά βερνίκια νυχιών με βιοτίνη αρκούν κάποιες φορές για να ξαναδώσουν στα νύχια τη φυσιολογική τους μορφή.

 

Ευαγγελία Γιαζιτζόγλου MD, ΜSc
Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος

Facebooktwittermail

3 thoughts on “Πώς επηρεάζει ο θυρεοειδής τα νύχια σου;

Αφήστε μια απάντηση