Τι υπέροχο συναίσθημα! – Έρωτας!
Όλο το σώμα μας αναστατώνεται και μόνο που σκεφτόμαστε το άτομο που μας έκλεψε την καρδιά.
Οι παλμοί μας ανεβαίνουν καθώς η καρδιά μας χτυπάει δυνατά και μόνο με το άκουσμα της φωνής του. Το στομάχι μας γίνεται κόμπος και μόνο στην ματιά του. Το δέρμα μας ριγεί με ένα άγγιγμα του.
Και ο θυρεοειδής;
Η κατάσταση ενός ερωτευμένου είναι γενικότερα μια κατάσταση έντασης για τα συναισθήματα του όμως και για όλο το σώμα καθώς εκκρίνονται αμέτρητες ορμόνες.
Ο κόσμος φαντάζει ροζ και αν όλα πάνε καλά, από αυτήν την κατάσταση έντασης μπορεί να αναπτυχθεί ένα βαθύ και υπέροχο συναίσθημα – η αγάπη.
Αν και τα συναισθήματα τα χρεώνουμε συνήθως στην καρδιά μας ο βασικός υπεύθυνος είναι ο εγκέφαλος.
«Η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν ακούγεται ιδιαίτερα ρομαντικό, όμως στην τελική αν δεν έστελνε ο εγκέφαλος τις απαραίτητες πληροφορίες για έκκριση ορμονών δεν θα νιώθαμε ποτέ αυτό το πετάρισμα στην καρδιά», αναφέρει η γιατρός Prof. Dr. Birgit Derntl*.
Οι ορμόνες αυτές που συμμετέχουν και προκαλούν τα όμορφα αυτά συναισθήματα είναι οι ορμόνες του θυρεοειδή αδένα, οι ορμόνες του στρες και οι σεξουαλικές ορμόνες, όπως επίσης και η ορμόνη Οξυτοκίνη. Η Οξυτοκίνη αυξάνει το συναίσθημα στις έντονες εμπειρίες που ζούμε την περίοδο που είμαστε ερωτευμένοι και ενισχύει την εμπιστοσύνη που θέτει ο ένας προς τον άλλον, κάτι που δένει τα ζευγάρια και οδηγεί σε σταθερή και μόνιμη σχέση.
Όπως και σε κάθε μορφή του στρες έτσι και στο παιχνίδι του έρωτα δεν λείπει βεβαίως η αδρεναλίνη.
Βασικό ρόλο σε αυτό το πάρτι των ορμονών παίζουν και οι ορμόνες του φύλου. Στις γυναίκες τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη στους άνδρες . «Αυτές οι ορμόνες επηρεάζουν μεν τα συναισθήματα μας, αλλά κατά βάση επηρεάζουν την σεξουαλική μας επιθυμία.», αναφέρει η γιατρός Dr. Derntl.
Μαζί με τις ορμόνες ο εγκέφαλος εκκρίνει και νευροδιαβιβαστές όπως την Ντοπαμίνη, Σεροτονίνη και τις Ενδορφίνες. Έτσι αναπτύσει το σώμα μας το αίσθημα της ευφορίας και της ευτυχίας .
Η ντοπαμίνη ενισχύει τα θετικά συναισθήματα και τα συντονίζει.
Ο έρωτας συμβάλει επίσης στο να πέφτουν τα επίπεδα σεροτονίνης και αυτό προκαλεί αισθήματα έκστασης.
«Λειτουργούμε με ένστικτο, η λογική μοιάζει να είναι απενεργοποιημένη! Ξαφνικά κάνουμε πράγματα που δεν θα κάναμε ποτέ», αναφέρει η επιστήμονας.
Έτσι εξηγείται γιατί ο έρωτας είναι «τυφλός» …
Τέρμα η λογική
Απολύτως βέβαιο είναι λοιπόν, ότι στον έρωτα δεν υπάρχει λογική. «Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο, ότι για μια ζωή θα πρέπει να αναμένει κάποιος να έχει το ίδιο πετάρισμα στην καρδιά σε σχέση με τον σύντροφο του. Μια τέτοια αγχωτική κατάσταση δεν θα ήταν μακροχρόνια υγιείς για το σώμα.» αναφέρει η ίδια γιατρός.
Πολύ πιο σημαντικά από τα αρχικά επιπόλαια συναισθήματα του έρωτα είναι το αίσθημα της εμπιστοσύνης και της βαθιάς αγάπης που δημιουργούνται μετά από αυτόν τον ρομαντισμό.
Συνεχίζοντας, αναφέρει η γιατρός: «Υπάρχει ένα συναίσθημα από το οποίο δεν μπορεί να προστατευτεί κανείς. Ούτε εμείς οι επιστήμονες, που προσπαθούμε να εξηγήσουμε τις διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα μέσα μας … είναι η αγάπη!»
Άρθρο Ανθή Αντωνίου, hashimotaki
*Για μια περίληψη όλων των ορμονών που αναφέρονται διαβάστε περισσότερα εδώ
Πληροφορίες από την καθηγήτρια της έρευνας του εγκεφάλου σε ψυχιατρικά και νευρολογικά ζητήματα στο πανεπιστήμιο RWTH Aachen, Γερμανίας, Prof. Dr. Birgit Derntl