Ρευματοειδής αρθρίτιδα και θυρεοειδής

Tα άτομα που αναπτύσσουν μια αυτοάνοση ασθένεια είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν άλλες αυτοάνοσες νόσους.
Η έρευνα έχει αποδείξει ότι άτομα που έχουν διαγνωστεί με ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν διαταραχές του θυρεοειδούς όπως τη θυρεοειδίτιδα του Χασιμότο και τη νόσο του Graves.

Η συχνότητα εμφάνισης των νόσων του θυρεοειδούς σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα ποικίλλει σημαντικά, σε ποσοστά που κυμαίνονται από 0,5% στο Μαρόκο και 27% στη Σλοβακία, σύμφωνα με μια ανασκόπηση 17 δημοσιευμένων μελετών το 2012.
Ο επιπολασμός των νόσων του θυρεοειδούς σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα στη Βόρεια Αμερική κυμαίνεται από 5,1% έως 9,8%.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα + νόσοι του θυρεοειδούς =
αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου!

Αν και η ρευματοειδής αρθρίτιδα πλήττει περισσότερο τις αρθρώσεις, οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου. Γνωρίζατε ότι ο υποθυρεοειδισμός είναι επίσης ένας παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου;

Σε μια μελέτη 358 ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα στο Άμστερνταμ, παρατηρήθηκε υποθυρεοειδισμός σχεδόν τρεις φορές πιο συχνά σε γυναίκες ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα σε σχέση με το γενικό πληθυσμό σε ποσοστό 7,2% έναντι 2,7%, αντίστοιχα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ακόμη ότι ο υποθυρεοειδισμός σε γυναίκες ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα συσχετίστηκε με τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου σε σύγκριση με εκείνες με φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς.

Η καρδιαγγειακή νόσος είναι αναγνωρισμένη ως η κύρια αιτία θανάτου, σε περίπου 40% των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Είναι σημαντικό γι αυτό το λόγο να περιoρίζονται οι γνωστοί επιβαρυντικοί παράγοντες για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως είναι τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η έλλειψη άσκησης, το κάπνισμα κ.λ.π.

Οι ρευματολόγοι θα πρέπει επίσης να έχουν επίγνωση του αυξημένου καρδιαγγειακού κινδύνου που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, ιδιαίτερα όταν αναπτύσσουν διαταραχές του θυρεοειδούς και να μεριμνούν για την κατάλληλη θεραπεία του υποθυρεοειδισμού στους ασθενείς που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Τα κοινά σημεία και συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν ξηρό δέρμα, λέπτυνση των μαλλιών, εύθραυστα νύχια, κόπωση, προβλήματα μνήμης, κατάθλιψη, δυσανεξία στο κρύο και δυσκοιλιότητα.
Λιγότερο κοινά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν μέτρια αύξηση του σωματικού βάρους, μυϊκούς πόνους, βράγχος φωνής και οίδημα στα άκρα.
Γνωρίζατε ακόμη ότι ο πόνος στις αρθρώσεις μπορεί να είναι και ένα σύμπτωμα της νόσου του θυρεοειδούς;

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο και ρευματοειδής αρθρίτιδα

Ένας μεγάλος αριθμός μελετών έχουν διερευνήσει αν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και της θυρεοειδικής αυτοανοσίας, δηλαδή της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο και της νόσου του Graves.
Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε το Φεβρουάριο του 2015, εξέτασε τις βάσεις δεδομένων για μελέτες που είχαν δημοσιευθεί από τον Ιανουάριο του 1980 ως το Μάιο του 2014.
Εξετάσθηκε ένα σύνολο 1.021 ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα βρίσκονται σε μεγαλύτερη συχνότητα αντισώματα που δρουν ενάντια στο θυρεοειδή, συγκεκριμένα τα αντισώματα ενάντια στη θυρεοσφαιρίνη ή στη θυρεοειδική υπεροξειδάση, δηλαδή τα ίδια αντισώματα που προκαλούν τη θυρεοειδίτιδα του Χασιμότο, που είναι βασική αιτία υποθυρεοειδισμού.

 

Ευαγγελία Γιαζιτζόγλου MD, ειδικός ενδοκρινολόγος, Θεσσαλονίκη
www.endoderma.gr
Facebooktwittermail

12 thoughts on “Ρευματοειδής αρθρίτιδα και θυρεοειδής

Αφήστε μια απάντηση