Οι τέσσερις εποχές του θυρεοειδή – Μέρος 4. Φθινόπωρο

Στα προηγούμενα άρθρα αυτής της σειράς, αναλύσαμε την αντίδραση του οργανισμού κάποιου ατόμου που πάσχει από χρόνια δυσλειτουργία του θυρεοειδή σε συνδυασμό με την κάθε εποχή του χρόνου.*

Οι εναλλαγές  στην σωματική ευεξία αυτού του ατόμου, μπορεί να μοιάζουν με τις μουσικές εναλλαγές του μουσικού κομματιού «Οι τέσσερις εποχές» του Antonio Vivaldi.

Σε αυτό το άρθρο θα εμβαθύνουμε στην εποχή του φθινοπώρου και το τι θα πρέπει να προσέξουμε ώστε να μην επηρεαστεί υπερβολικά η υγεία μας από την περίοδο αυτής της εποχής.

Όμοια με το μουσικό κομμάτι η εποχή του φθινοπώρου μοιάζει πιο ρομαντική (ακούστε το μουσικό απόσπασμα εδώ)

autmn

Όσο πλησιάζει  το τέλος του το καλοκαιράκι, τόσο σφίγγεται η καρδιά μας, σκεπτόμενοι πως θα μας λείψει η ανεμελιά του καλοκαιριού. Όμως τελικά, η κάθε εποχή έχει τις ομορφιές της, αρκεί να έχουμε τα μάτια ανοιχτά και την προθυμία να απολαύσουμε την κάθε εποχή.

Πράγματι, το φθινόπωρο προσφέρει πολλές ομορφιές! Το χαρούμενο παιχνίδι των χρωμάτων της φύσης, οι νόστιμοι καρποί και τα φρούτα εποχής, οι θερμές ακτίνες του ήλιου μαζί με την δροσιά των βροχοπτώσεων είναι λίγα μόνο από τα πράγματα που μπορούμε να απολαύσουμε το φθινόπωρο.

Αυτή η εποχή προσφέρει τοπία και καιρικές συνθήκες που μας ηρεμούν και μας δίνουν την ευκαιρία να ονειροπολήσουμε.

Είναι μια περίοδος, όπου μπορούμε να προετοιμάσουμε το σώμα μας για τον επικείμενο χειμώνα.

Προσπαθήστε να βρίσκεστε τακτικά στην φύση, όσο βέβαια αυτό είναι δυνατόν. Κάνετε μεγάλους περιπάτους και απολαύστε ζώα και τοπία.

Τι θα πρέπει να προσέξουμε το φθινόπωρο;

  • Το φθινόπωρο «κυκλοφορούν» οι πρώτες ιώσεις. Για να προστατευτείτε, όσο το δυνατόν περισσότερο από αυτές τις ιώσεις, καλό είναι να εφαρμόσετε τους «κανόνες προστασίας» που αναφέραμε στο άρθρο του χειμώνα (διαβάστε εδώ)
  • Περίπου στο τέλος Οκτωβρίου αλλάζει και η ώρα. Γνωρίζουμε να λαμβάνουμε το χάπι για το θυρεοειδή κάθε μέρα την ίδια ώρα. Για να μην έχουμε επιπτώσεις στην ευεξία μας, αλλάζοντας ξαφνικά την ώρα λήψεις του χαπιού, μπορούμε να κάνουμε το εξής: Την εβδομάδα πριν από την αλλαγή της ώρας, βάζουμε το ξυπνητήρι κάθε μέρα 5-10 λεπτά νωρίτερα. Έτσι την Κυριακή που θα έχει αλλάξει η ώρα (μια ώρα πίσω), δεν θα «ξαφνιαστεί» ο οργανισμός μας, αλλά σταδιακά θα έχει «συνηθίσει» την νέα ώρα λήψης του χαπιού.
  • Το φθινόπωρο ο οργανισμός μας χρειάζεται περισσότερο ύπνο, καθώς μικραίνουν οι μέρες και ο ήλιος δύει νωρίτερα. Μην καταπιέζετε το σώμα σας. Δώστε του όσο ύπνο χρειάζεται. Το να «αναγκάζετε» τον οργανισμό σας να μείνει ξύπνιος, μπορεί να έχει δυσάρεστα επακόλουθα. «Ακούστε» λοιπόν το σώμα σας και κοιμηθείτε αρκετά.
  • Για να δυναμώσετε το ανοσοποιητικό σύστημα σας, μπορείτε να κάνετε ντους εναλλάσσοντας κρύο και ζεστό νερό. Ιδιαίτερα στις βόρειες χώρες της Ευρώπης είναι μια τακτική συνήθεια η οποία φαίνεται να αποδίδει εδώ και αιώνες.
  • Αν είσαστε από τα άτομα που αθλούνταν πολύ το καλοκαίρι, μπορείτε να μειώσετε την ένταση της γυμναστικής αν τυχόν αρχίσουν να εμφανίζονται συμπτώματα ή να αλλάξετε άθλημα. Μπορείτε π.χ. κατά την διάρκεια του φθινοπώρου να κάνετε αντί για έντονη ποδηλασία ίσως πιο χαλαρούς περιπάτους.
  • Τέλος μη ξεχάσετε να κλείσετε ραντεβού στον γιατρό σας για το απαραίτητο «τσεκ απ» πριν από την έναρξη του χειμώνα.

Ίσως δείτε σιγά – σιγά να επανέρχονται κάποια συμπτώματα, ιδιαίτερα όσο «χαλάει» ο καιρός και πλησιάζει ο χειμώνας.

Ένα όμως ΔΕΝ πρέπει να κάνετε: ΜΗΝ απελπίζεστε και μην παραιτείστε από την ομορφιά της ζωής, μόνο και μόνο επειδή εμφανίζονται τα συμπτώματα!!!

Μάθετε να προσαρμόζετε τον οργανισμό σας στις καταστάσεις και στις αλλαγές του καιρού όσο το δυνατόν καλύτερα μπορείτε και μην επιτρέπετε να σας «κλέβουν» την όρεξη για ζωή!

Και όταν νιώθετε πολύ χάλια την μια ημέρα, να θυμάστε: «Μια μέρα είναι θα περάσει. Αύριο ξεκάνει μια καινούργια και θα σταθούμε πάλι στα πόδια μας!»

Να έχετε θετική στάση ζωής!

autmnrain3

Εδώ μπορείτε να βρείτε τα προηγούμενα άρθρα τις σειράς:

Χειμώνας 

Άνοιξη 

Καλοκαίρι

Αναζητάτε ποιοτικά σκευάσματα βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων; Περισσότερες πληροφορίες θα λάβετε εδώ. 

Άρθρο Ανθή Αντωνίου, hashimotaki

Πληροφορίες από schilddruese-augsburg.de

Facebooktwittermail

Αφήστε μια απάντηση