Βιταμίνη Β1, όπως λέμε ενέργεια!

Έχει από πολλούς ερευνητές υποστηριχθεί ότι τα άτομα με νοσήματα του θυρεοειδούς συνήθως χρειάζονται περισσότερη ποσότητα ορισμένων βιταμινών σε σύγκριση με τα υγιή άτομα.
Μια “άγνωστη” σε πολλούς βιταμίνη που η έλλειψή της μπορεί να σας κάνει να βιώνετε δυσκολότερα τα συμπτώματα των νόσων του θυρεοειδούς είναι η βιταμίνη Β1 ή θειαμίνη.

Η βιταμίνη Β1 είναι βιταμίνη του συμπλέγματος Β .
Η κύρια λειτουργία της είναι ο ρόλος της στη μετατροπή της γλυκόζης στο αίμα σε ενέργεια, βοηθά επίσης στην πέψη των πρωτεϊνών και των λιπών.

Η θειαμίνη είναι ακόμη απαραίτητη για τη σωστή απελευθέρωση υδροχλωρικού οξέος στο στομάχι μας και συντελεί στη σωστή καρδιαγγειακή, νευρική και μυϊκή λειτουργία.

  • Πού βρίσκεται η Βιταμίνη Β1;

Η βιταμίνη Β1 βρίσκεται σε πηγές τροφίμων όπως το χοιρινό , τα αυγά , τα όσπρια, τα μπιζέλια, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά και ολικής αλέσεως .

  • Πόσο Βιταμίνη Β1 χρειάζομαι;

Η συνιστώμενη δόση είναι περίπου 1,1 χιλιοστόγραμμα / ημέρα για τις γυναίκες και 1,5 χιλιοστόγραμμα / ημέρα για τους άνδρες .
Ωστόσο , ορισμένα φάρμακα ( διουρητικά και ορισμένα φάρμακα για καρδιακές πάθησεις ) μπορεί να στραγγίξουν πραγματικά το σώμα από τα αποθέματα της θειαμίνης .

  • Συμπτώματα έλλειψης βιταμίνης Β1

Τα συμπτώματα της ηπιότερης μορφής ανεπάρκειας βιταμίνης Β1 περιλαμβάνουν:
κόπωση, ευερεθιστότητα, κατάθλιψη, κοιλιακή δυσφορία και δυσκολία στην πέψη των υδατανθράκων.

Η έλλειψη θειαμίνης  είναι σπάνια στον αναπτυγμένο κόσμο αλλά αυτό οφείλεται στην ενίσχυση των σιτηρών.

Η σοβαρή ανεπάρκεια θειαμίνης είναι γνωστή ως σύνδρομο Beriberi, και σχετίζεται με οίδημα, μούδιασμα, αίσθημα καύσου στα χέρια και τα πόδια, σύγχυση, δυσκολία στην αναπνοή, ανεξέλεγκτες κινήσεις των ματιών.

Το σύνδρομο Wernicke-Korsakoff είναι μια ασθένεια του εγκεφάλου που προκαλείται από σοβαρή έλλειψη θειαμίνης και μπορεί να εμφανιστεί με σύγχυση, προβλήματα μνήμης και γενικευμένη νευρική βλάβη.


 

  • Βιταμίνη Β1 και θυρεοειδίτιδα Χασιμότο

Λέμε ότι η θειαμίνη είναι πολύ ευεργετική , αλλά πώς αυτή επηρεάζει το θυρεοειδή;
Παίρνετε ορμόνες για το θυροειδή , αλλά εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε κούραση;
Μπορεί να φταίει για αυτό η βιταμίνη Β1, και συγκεκριμένα η χαμηλή Β1!

Η ανεπάρκεια της Β1 μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης , της ευερεθιστότητας, του κοιλιακού πόνου, της αδυναμίας και της κόπωσης.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Hashimoto -μία αυτοάνοση ασθένεια όπου το ανοσοποιητικό σύστημα προσβάλλει το θυρεοειδή αδένα.

Ενώ μας αρέσει η θεωρία ότι πρέπει να παίρνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά από τις τροφές μας, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, ειδικά για τα άτομα με Hashimoto που έχουν πολλαπλές ευαισθησίες τροφίμων, γαστρεντερικές διαταραχές (δείτε εδώ) και πεπτικά προβλήματα (διαβάστε εδώ).

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2011 σε μια ομάδα ασθενών Hashimoto που εκτός από την αντικατάστασή των ορμονών του θυρεοειδούς έπαιρναν και βιταμίνη Β1 έδειξε ότι μέσα σε λίγο διάστημα, οι συμμετέχοντες άρχισαν να αισθάνονται λιγότερο κουρασμένοι.

Το ίδιο αναφέρει και μία έρευνα που δημοσιεύτηκε το Μάρτη του 2014 (δείτε εδώ).

Δεδομένου ότι η χορήγηση θειαμίνης οδήγησε σε μερική ή πλήρη υποχώρηση της κόπωσης στη θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, είναι λογικό να συμπεράνουμε ότι η χορήγηση μεγάλων ποσοτήτων βιταμίνης Β1 αποκαθιστά τις από τη θειαμίνη εξαρτώμενες διαδικασίες.

Έτσι , αν παίρνετε ήδη θυροξίνη , αλλά εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε κόπωση , αξίζει να εξετάσετε τα επίπεδα βιταμίνης Β1.

Ο καλύτερος τρόπος για να καθοριστεί αν έχετε ή όχι στην πραγματικότητα μια ανεπάρκεια βιταμίνης Β1 είναι μια εξέταση αίματος!

Ευαγγελία Γιαζιτζόγλου MD, Ενδοκρινολόγος, Θεσσαλονίκη

 

 

Facebooktwittermail