Πολλοί ειδικοί έχουν κάνει κατά καιρούς έρευνες για την πιο ιδανική διατροφή για τα άτομα με Hashimoto Θυρεοειδίτιδα. Μάλιστα υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν ότι “ο θυρεοειδής δεν παχαίνει”, εννοώντας ότι οι νόσοι του θυρεοειδούς δεν μπορούν να συνεισφέρουν σε μια αύξηση του βάρους – αυτό βέβαια καταρρίπτεται από εμπειρίες χιλιάδων ατόμων με Hashimoto Θυρεοειδίτιδα παγκόσμια.
Οι εικασίες για την ιδανική διατροφή περιλαμβάνουν συχνά την αποχή από τη γλουτένη και τη ζάχαρη.
Έχουν γραφτεί αμέτρητα βιβλία με ατελείωτες συμβουλές.
Συστήνουν πολλά – κάποιες φορές – και επικίνδυνα πράγματα.
Υπάρχει κάποια δίαιτα για τη Hashimoto?
Από ό, τι φαίνεται την απάντηση μπορούν να μας την δώσουν μόνο τα άτομα με Hashimoto Θυρεοειδίτιδα και υποθυρεοειδισμό και γι αυτό το άρθρο αυτό θα βασιστεί σε δικές τους εμπειρίες τονίζοντας τα 7 πράγματα που βοήθησαν τους περισσότερους να χάσουν κάποια κιλά ή κάποιους πόντους σε επίμαχα σημεία. *
- Σωστή ρύθμιση!
Καμία «δίαιτα» δεν μπορεί να λειτουργήσει αν οι τιμές μας δεν είναι μέσα στον στόχο (δείτε εδώ ) όπως και οι βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία, τα μέταλλα. Θα πρέπει λοιπόν να γίνουν εκ των προτέρων οι βασικές αιματολογικές εξετάσεις.
- Το κάθε άτομο είναι ξεχωριστό!
Όπως λοιπόν στις τιμές και στα συμπτώματα δεν νιώθουμε όλοι το ίδιο, έτσι δεν μπορούμε να έχουμε όλοι την ίδια διατροφή. Κάποιοι υποφέρουν από δυσανεξία για παράδειγμα στη λακτόζη και δεν μπορούν να καταναλώνουν πολλά γαλακτοκομικά.
Ίσως άλλοι έχουν κάποιο επιπλέον σύνδρομο π.χ. υποφέρουν από ευερέθιστο έντερο και δεν μπορούν να καταναλώνουν πολλά φρέσκα πράσινα λαχανικά. Κάποιοι άλλοι ίσως έχουν ένα δεύτερο αυτοάνοσο νόσημα π.χ. κοιλιοκάκη όπου πρέπει να απέχουν εντελώς από τη γλουτένη.
Αυτό σημαίνει πως ο καθένας πρέπει να γνωρίσει και να ακούσει το σώμα του, όπως και να κάνει τις ανάλογες εξετάσεις εκ των προτέρων.
- Γενικά φαίνεται να επιτυγχάνεται η απώλεια βάρους με τις Low Carb Δίαιτες**.
Πολλά άτομα με Hashimoto Θυρεοειδίτιδα έχουν δει το σώμα τους να αλλάζει με μια Low Carb (χαμηλή σε υδατάνθρακες) διατροφή. Κάποιες φορές όχι τόσο στην απώλεια κιλών όσο στην απώλεια πόντων σε περιφέρεια, γλουτούς κλπ.
Κυκλοφορούν πολλών ειδών διατροφές αυτού του είδους , κάποιες από αυτές προτείνουν ακραία πράγματα και ενδέχεται να βλάψουν αυτούς που τις ακολουθούν. Σημαντικό είναι να ακολουθούνται αυτές οι δίαιτες με μεγάλη προσοχή και ισορροπία, για να μην υπάρξει κάποια βλάβη στα νεφρά ή άλλα ζωτικά όργανα.
Καλό είναι μάλιστα πριν επιχειρήσετε να ξεκινήσετε μια Low Carb Διατροφή να κάνετε ένα γενικότερο ιατρικό check up.
- Να τρώτε επαρκώς!
Ίσως να παρατηρήσατε κατά καιρούς, ότι τρώτε μόνο λαχανικά κι όμως παχαίνετε.
Όποιος λαμβάνει μονίμως λιγότερο από 50% της ενέργειας από ότι χρειάζεται πραγματικά το σώμα του στην καθημερινότητα αναγκάζει το σώμα του να λειτουργεί σε επίπεδα πείνας. Το σώμα μειώνει την λειτουργία κάποιων ζωτικών διαδικασιών του και έτσι περιορίζει το μεταβολισμό του.
Όποιος πεινάει πρέπει να τρώει – σίγουρα πάντα με μέτρο. Ένα άτομο σε μια μέρα έντονη σε δραστηριότητες όπως εργασία, οδήγηση, νοικοκυριό και γυμναστική χρειάζεται οπωσδήποτε τις απαραίτητες θερμίδες του.
Το θέμα είναι, τι είδους θερμίδες θα επιλέξουμε. Θερμίδες πλούσιες σε λίπη και υδατάνθρακες και χαμηλής διατροφικής αξίας ή πλούσιες σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και μεγάλης διατροφικής αξίας.
- Γυμναστείτε!
Ίσως ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα για ασθενείς με Hashimoto Θυρεοειδίτιδα. Καθώς η Hashimoto φέρνει αισθήματα κόπωσης και υπνηλίας.
Γι αυτό είναι πολύ σημαντικό να είναι σωστά ρυθμισμένος ο θυρεοειδής αδένας μαζί με τυχών ελλείψεις στο σώμα (βλ. βήματα 1+2).
Ξεκινήστε με μικρά βήματα, προσπαθήστε την κάθε ημέρα να κινήστε περίπου 30 λεπτά. Περπατήστε αντί να πάρετε το αυτοκίνητο, ανεβείτε τις σκάλες αντί να πάρετε τον ανελκυστήρα, κάντε έναν περίπατο στο μεσημεριανό σας διάλειμμα. Αν σε αυτό σιγά-σιγά προσθέσετε και 3 φορές την εβδομάδα κανονική γυμναστική π.χ. τζόκινγκ, κολύμβηση, χορό, γυμναστική με κάποιο DVD η με βίντεο π.χ. Zumba.
Ό, τι είναι πιο κοντά στον τύπο σας και με τον καιρό θα σας κάνει κέφι και θα σας φέρνει χαρά και διασκέδαση. Γιατί; Επειδή η γυμναστική βοηθάει το σώμα να παράγει ενδορφίνες και αυτές καταπολεμούν την κατάθλιψη και μας δίνουν ένα αίσθημα ικανοποίησης.
- Μην αμελείτε τα συμπληρώματα διατροφής.
Ακόμα και με μια ισορροπημένη διατροφή, τα άτομα με Hashimoto Θυρεοειδίτιδα έχουν πολλές ελλείψεις σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα. Εφόσον κάνατε τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις (βλ. βήμα 1+2) θα πρέπει να θυμόσαστε ότι μια περίοδο διατροφής και γυμναστικής ίσως σημαίνει μια αλλαγή στις ορμονικές ανάγκες αλλά και μια μεγαλύτερη ανάγκη σε συμπληρώματα διατροφής.
- Νερό, Νερό, Νερό!
Το σώμα ενός ενήλικα αποτελείται κατά 70% από νερό. Το σώμα με τις καθημερινές δραστηριότητες καταναλώνει τουλάχιστον 2,5 λίτρα την ημέρα τα οποία πρέπει να αναπληρωθούν.
Να πίνετε αρκετό νερό κατά την διάρκεια της ημέρας https://indegenerique.be/acheter-viagra-generique-belgique/. Το νερό βοηθάει στο να αποβάλει το σώμα τις τοξίνες. Να θυμάστε ότι ποτά όπως ο καφές και τα αλκοολούχα δεν μετράνε ως νερό. Συμπληρωματικά στο νερό μπορείτε να πίνετε τσάι, αραιωμένους χυμούς ή σόδα. Για να «νοστιμέψετε» το νερό μπορείτε να του προσθέσετε ένα φύλλο μέντας, μια φέτα λεμονιού η λίγο φρέσκια πιπερόριζα (τζίντζερ).
* το hashimoto.gr δε φέρει καμία ευθύνη για τυχόν δίαιτες που θα επιλέξουν οι αναγνώστες του άρθρου.
Οι συμβουλές που αναφέρονται είναι καθαρά ενημερωτικές.
**Η Low Carb Διατροφή είναι μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες και υψηλή σε πρωτεΐνες.
Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η χαμηλή και σταθερή διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Έτσι το σώμα αναγκάζεται να καταναλώνει τα αποθέματα λίπους . Μία διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες φαίνεται πως δίνει ένα αίσθημα κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι μια διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες.
Το λίπος που περιέχεται στην πρωτεϊνούχα διατροφή μετατρέπεται πιο εύκολα από το σώμα μας σε μυϊκή μάζα σε αντίθεση με τους υδατάνθρακες που πρωτίστως μετατρέπονται σε ζάχαρη και λίπος.
Άρθρο Ανθή Αντωνίου, hashimotaki
Που μπορώ να βρω ποιοτικά συμπληρώματα διατροφής;
Για βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα και άλλα συμπληρώματα διατροφής διαβάστε εδώ
Ψάχνετε για ένα φυσικό υποκατάστατο ζάχαρης ; Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ
Τι πρεπει να αποφεύγω στη διατροφή μου?έχω Χασιμοτο και ανησυχω γιατί τώρα το ανακάλυψα και βλέπω ότι αυξήθηκε το βάρος μου.μπορειτε να με πληροφορησετε?σας ευχαριστώ