Πως λειτουργεί ο θυρεοειδής μας; (με απλά λόγια)

Ο θυρεοειδής αδένας μας παράγει ορμόνες, από τις οποίες κρίνεται το πόσο ποιοτική θα είναι η ζωή μας.

Εκείνος, ευθύνεται για πολλές βιοχημικές διαδικασίες του σώματος μας. Η λειτουργία του  λοιπόν, δεν είναι  καθόλου αμελητέα. (ούτε κάνε σε έναν «υγιή άνθρωπο – αν και … τι σημαίνει την σήμερον ημέρα «υγιής»)

marionette

3 ορμόνες που κινούν τα νήματα

Ο θυρεοειδής αδένας μας παράγει την  ορμόνη (f) T4 και (f)T3.

TSH (Thyroid stimulating hormone) με απλά λόγια μεταφρασμένο: Η ορμόνη που διεγείρει τον θυρεοειδή αδένα η αλλιώς θυρεοτροπίνη. Αυτή παράγεται στην υπόφυση και ωθεί τον θυρεοειδή στην παραγωγή των T4 και Τ3.

Η TSH μας βοηθάει να δούμε αν λειτουργεί καλά ο θυρεοειδής ή αν υπάρχει κάποια μορφή δυσλειτουργίας του (π.Χ. Υπέρ- ή Υποθυρεοειδισμό). Μια ανεβασμένη τιμή   (πάνω από 2,5-3 σε άτομα με Hashimoto-Θυρεοειδίτιδα) μπορεί να δείχνει Υποθυρεοειδισμό ενώ μια πολύ χαμηλή τιμή (κάτω από 0,2 σε άτομα με Hashimoto – Θυρεοειδίτιδα μπορεί να δείχνει Υπερθυρεοειδισμό. Βέβαια πάντα παίζει ρόλο η  φυσική κατάσταση του ατόμου.

Μια υψηλή τιμή στην TSH συχνά δείχνει την ένταση του θυρεοειδούς αδένα να παράγει την ορμόνη Τ4, η οποία συνήθως πέφτει σε επίπεδα όταν ανεβαίνει η TSH.

Μία υψηλή TSH σε συνδυασμό με χαμηλή FT4 και αντισώματα του θυρεοειδούς αδένα είναι έντονο σημάδι πως ένα άτομο πάσχει από Hashimoto Θυρεοειδίτιδα.

FT4 και FT3

Ένας υγιής θυρεοειδής αδένας παράγει τις δυο ορμόνες T3 και T4. Στο αίμα περνάνε αυτές σε ποσοστό 1:10.

Η ορμόνη που επιδρά ουσιαστικά στο σώμα είναι η Τ3. Η Τ4 παραμένει στο «ρεζερβουάρ» για να παράγει με την βοήθεια ενζύμων περισσότερη T3.

Οι δύο αυτές ορμόνες υπάρχουν σε δυο μορφές μέσα στο σώμα μας.

  1. δεσμευμένη μορφή – αδρανή μορφή
  2. ελεύθερη μορφή – δραστήρια μορφή

Το ότι είναι οι ορμόνες δεσμευμένες, σημαίνει ότι με έναν χημική δεσμό είναι δεσμευμένες σε πρωτεΐνες-φορείς  και αποθηκευμένες στο σώμα και δεν μπορούν να μας φανούν άμεσα χρήσιμες.

Παραδείγματος χάριν:  Ένα παυσίπονο δεν μας είναι χρήσιμο όταν είναι αποθηκευμένο σε ένα ντουλάπι, γίνεται όμως άμεσα χρήσιμο όταν το βγάζουμε από το ντουλάπι (απόσπαση από την  πρωτεΐνη-φορέα) και διαλυθεί σε νερό (μετατροπή σε χρήσιμη Τ3).

aspirin

Οι δεσμευμένες μορφές των ορμονών Τ3 και Τ4 παραμένουν λοιπόν για ώρα ανάγκης κλειδωμένες στην «αποθήκη» του οργανισμού μας.

Το σώμα μας λοιπόν χρησιμοποιεί τις αδέσμευτες ορμόνες για την καθημερινή του λειτουργία.

Γι’ αυτό οι γιατροί ελέγχουν στις αιματολογικές εξετάσεις τις ελεύθερες τιμές F (free)T4 και F (free) T3.

Καθώς αυτές θα δείξουν στον γιατρό την άμεση ανάγκη του οργανισμού μας για να διεκπεραιώσει την καθημερινές του εργασίες.

 

Ποιες είναι η εργασίες που εκτελεί ο θυρεοειδής μας;

 Κάποιες από τις εργασίες του είναι:

  • Χειρίζεται την κατανάλωση ενέργειας του σώματος
  • Ελέγχει τη θερμοκρασία του σώματος μας
  • Ελέγχει τα ιχνοστοιχεία και το νερό στο σώμα
  • Επηρεάζει τη σωματική και νοητική ανάπτυξη
  • Ελέγχει το κυκλοφορικό σύστημα,
  • Γαστρεντερικό σύστημα
  • Νεύρα και μύες
  • Ψυχολογική διάθεση
  • Λίμπιντο
  • Γονιμότητα
  • Επηρεάζει την ανάπτυξη και υγεία του δέρματος, των μαλλιών και νυχιών.

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι αν δεν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες ορμονών του θυρεοειδή στο σώμα μας, αυτός δεν μπορεί να διεκπεραιώσει όλες αυτές τις εργασίες.

Γι αυτό κρίνεται συχνά απαραίτητο να λάβει το άτομο συμπλήρωμα. Αυτό όμως γίνεται πάντα μετά από αιματολογικές εξετάσεις και σε συνεργασία με τον ενδοκρινολόγο σας.

Άρθρο Ανθή Αντωνίου, hashimotaki

Πηγές πληροφοριών:  hashimoto.center/wie-die-schilddruese-normal-funktioniert/, grossesblutbild.de/blutwerte , press.endocrine.org/doi/full/10.1210/jc.2005-0455,hashimotothyreoiditis.de/index.php/hormone/hormonregelung

Facebooktwittermail