Οι θυρεοειδικές ορμόνες επηρεάζουν κάθε κύτταρο στο σώμα
Ο θυρεοειδής και οι ορμόνες του επηρεάζουν κάθε κύτταρο στο σώμα σας.
Όλα τα συστήματα, όλους τους ιστούς, όλα τα κύτταρα.
Το σώμα σας εξαρτάται απόλυτα από τις θυρεοειδικές ορμόνες.
Πώς όμως επηρεάζουν όλες οι άλλες ορμόνες στο σώμα σας το θυρεοειδή;
Οι ορμόνες του φύλου και ο θυρεοειδής σας
Οι κύριες ορμόνες του φύλου, τα οιστρογόνα, η τεστοστερόνη και η προγεστερόνη επηρεάζονται από το θυρεοειδή και ο θυρεοειδής επηρεάζεται από αυτές.
Επιδράσεις των ορμονών του φύλου στη λειτουργία του θυρεοειδούς
Η οιστραδιόλη μειώνει τη θυρεοειδοτρόπο ορμόνη TSH:
Όταν οι γυναίκες μπαίνουν στην περιεμμηνόπαυση και τελικά στην εμμηνόπαυση, γεγονός που συνοδεύεται από μείωση των οιστρογόνων, εμφανίζεται για πρώτη φορά πολύ συχνά υποθυρεοειδισμός (χαμηλή λειτουργία του θυρεοειδούς), ο οποίος συνήθως χαρακτηρίζεται από μια αύξηση της TSH (θυροειδοτρόπου ορμόνης).
Η επαναφορά των επιπέδων των οιστρογόνων θα βοηθήσει στη μείωση της TSH και τη μερική ανακούφιση των συμπτωμάτων του υποθυρεοειδισμού.
Πώς οι θυρεοειδικές ορμόνες επηρεάζουν τις ορμόνες του φύλου
Μερικές φορές παρατηρείται έλλειψη ή κακή ανταπόκριση των ορμονών του φύλου όταν υπάρχει υποθυρεοειδισμός. Η διόρθωση της κατάστασης του θυρεοειδούς βοηθά στην αποκατάσταση των επιπέδων των ορμονών του φύλου, χωρίς στην πραγματικότητα να χρειάζεται να ακολουθήσει ειδική θεραπεία με τις ορμόνες του φύλου (θεραπεία με αντισυλληπτικά ή θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης).
Συγεκριμένα, τα επαρκή επίπεδα Τ3 στον οργανισμό αυξάνουν την ευαισθησία στη δράση της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH): Η LH είναι μια ορμόνη της υπόφυσης, όπως ακριβώς και η TSH, μόνο που εκείνη διεγείρει αντί το θυρεοειδή, τους όρχεις ή τις ωοθήκες για την παραγωγή ορμονών του φύλου.
Πολλές γυναίκες γυναικολογικές παθήσεις πηγάζουν στην πραγματικότητα από μια πάθηση του θυρεοειδούς.
Περισσότερα μπορείτε να διαβάστε στα σχετικά άρθρα μας:
Εμμηνόπαυση ή υποθυρεοειδισμός;
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και θυρεοειδής
Θυροξίνη, οιστρογόνα και αντισυλληπτικά
Οι ορμόνες των επινεφριδίων και ο θυρεοειδής σας
Ο άξονας επικοινωνίας επινεφριδίων / θυρεοειδούς είναι μία από τις πιο σημαντικές συνομιλίες ορμονών στο σώμα σας. Πρόκειται για τους υψιστης σημασίας αδένες του σώματος. Ακριβώς όπως είπαμε ότι δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς τις θυρεοειδικές ορμόνες, δεν μπορείτε επίσης να επιβιώσετε χωρίς τις ορμόνες που εκκρίνουν τα επινεφρίδιά σας.
Τα επινεφρίδια παράγουν ζωτικής σημασίας ορμόνες συμπεριλαμβανομένων της κορτιζόλης, της DHEA, της αλδοστερόνης, της επινεφρίνης (αδρεναλίνης / νορεπινεφρίνης) και ακόμη ενός μέρους των ορμονών του φύλου.
Οι λεγόμενες “ορμόνες του στρες” που παράγουν τα επινεφρίδια, ρυθμίζουν την απάντηση του σώματός σας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες άγχους. Οι επινεφριδικές ορμόνες είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία των ορμονών του θυρεοειδούς αδένα και, αντίστροφα, οι θυρεοειδικές ορμόνες διεγείρουν και ρυθμίζουν τα επινεφρίδια.
Επιδράσεις των ορμονών των επινεφριδίων στη λειτουργία του θυρεοειδούς
Η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη αυξάνουν την παραγωγή της ανάστροφη Τ3 (rT3):
Η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη είναι οι κύριες ορμόνες του στρες.
Όταν κάτω από συνθήκες στρες και ψυχολογικής πίεσης, οι ορμόνες των επινεφριδίων αυξάνονται, αρχίζουν να επηρεάζουν τη μετατροπή της Τ4 στη μεταβολικά ενεργό ορμόνη Τ3. Αντ ‘αυτού μετατρέπεται η Τ4 σε ανενεργό rT3.
Αν τα επίπεδα της rT3 είναι υψηλά, τότε ο ρυθμός του μεταβολισμού μειώνεται και τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού ενδεχομένως να κάνουν την εμφάνισή τους.
Η κορτιζόλη, από την άλλη, μειώνει τη θυρεοειδοτρόπο ορμόνη TSH, επηρεάζοντας την ικανότητα της υπόφυσης να παράγει TSH. Αρχικά αυτό μπορεί να ακούγεται καλό.
Στην πραγματικότητα, το μακροχρόνιο στρες, με μακροχρόνια υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, θα έχει σα συνέπεια μια συνεχώς χαμηλότερη τιμή TSH με αποτέλεσμα να μη λαμβάνει ο θυρεοειδής τα σωστά ερεθίσματα για να παράγει επαρκείς ποσότητες των ορμονών του θυρεοειδούς, της Τ4 και της Τ3.
Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε στο άρθρο μας:
Κορτιζόνη, κορτιζόλη και θυρεοειδής
H αντίσταση στην ινσουλίνη και ο θυρεοειδής σας
Η υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων μπορεί να οδηγήσει σε αυτό που ονομάζεται αντίσταση στην ινσουλίνη, την κατάσταση κατά την οποία τα κύτταρα δεν είναι πλέον ικανά να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στην ινσουλίνη με αποτέλεσμα να αυξάνεται το σάκχαρο του αίματος. Αυτό το σενάριο είναι ο τρόπος εμφάνισης του σακχαρώδους διαβήτη.
Η χαμηλή θυρεοειδική λειτουργία μειώνει την ευαισθησία των κυττάρων απέναντι στην ινσουλίνη οδηγώντας σε υπερινσουλιναιμία και αύξηση του σωματικού λίπους, μέσω της αντίστασης στην ινσουλίνη: Ένα από τα κοινά συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού (χαμηλή λειτουργία του θυρεοειδούς) είναι η αύξηση του σωματικού βάρους. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο μειωμένο μεταβολικό ρυθμό που παρατηρείται σε κατάσταση υποθυρεοειδισμού.
Ένας άλλος παράγοντας είναι το γεγονός ότι η έλλειψη των θυρεοειδικών ορμονών επηρεάζει τους κυτταρικούς υποδοχείς της ινσουλίνης, που είναι απαραίτητοι για να εκδηλωθεί η δράση της ινσουλίνης, που είναι η μεταφορά της γλυκόζης εντός του κυττάρου και η αποφυγή της υπεργλυκαιμίας.
Από την άλλη πλευρά και ο υπερθυρεοειδισμός μειώνει την ευαισθησία του κυττάρου απέναντι στην ινσουλίνη, οδηγώντας παραδόξως επίσης σε αύξηση του σωματικού λίπους: Σε κατάσταση υπερθυρεοειδισμού η περίσσεια των ορμονών του θυρεοειδούς, μέσα από μια πολύ σύνθετη διαδικασία, οδηγεί επίσης σε αντίσταση στην ινσουλίνη.
Περισσότερα σχετικά θα βρείτε στο άρθρο μας:
Σακχαρώδης διαβήτης και θυρεοειδής
Πώς μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι οι ορμόνες σας συνεργάζονται και αλληλεπιδρούν σωστά; Μην αγνοείτε τα συμτώματα, αντιδράστε εγκαίρως και επισκεφτείτε έναν ενδοκρινολόγο που καταλαβαίνει τον περίπλοκο χορό των ορμονών που συμβαίνει στο σώμα σας!
Ευαγγελία Γιαζιτζόγλου MD, Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος, Θεσσαλονίκη
One thought on “Πώς επηρεάζουν οι ορμόνες του σώματος το θυρεοειδή;”