Ήπαρ, χοληδόχος κύστη και θυρεοειδής αδένας – παιχνίδι για τρείς

Είναι πλέον γνωστό, ότι οι ασθένειες του θυρεοειδούς προκαλούν προβλήματα που επηρεάζουν όλο το σώμα με πολυποίκιλους τρόπους.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το πώς επιδρά ο θυρεοειδής στο συκώτι και στην χοληδόχο κύστη!

Πως σχετίζονται αυτά τα τρία ζωτικά όργανα μεταξύ τους;
Ας δούμε κάποιους συσχετισμούς:

Ήπαρ και θυρεοειδής αδένας

  • Μέσα στο συκώτι μετατρέπεται το 60% τον ορμονών από Τ4 σε Τ3!
  • Οι θυροειδικές ορμόνες επηρεάζουν τον μεταβολισμό:
    επηρεάζουν την αύξηση ή leber_kleinτην μείωση της χοληστερίνης και άλλων λιπιδίων στο συκώτι.
    Σε περίπτωση Hashimoto Θυρεοειδίτιδας όταν δηλαδή ο θυρεοειδής υπολειτουργεί επιβραδύνονται πάρα πολύ οι διαδικασίες στα ζωτικά όργανα  όπως το συκώτι και αυτό οδηγεί σε αύξηση της χοληστερίνης, της LDL χοληστερόλης                   (περισσότερα διαβάστε εδώ)  και των τριγλυκεριδίων.
  • Οι θυρεοειδικές ορμόνες επιδρούν έντονα στις διαδικασίες αποτοξίνωσης του ήπατος,  ιδιαίτερα με το ένζυμο κυτόχρωμα P450, που βοηθάει στην αποβολή πολλών χημικών τοξινών και φαρμάκων, όπως επίσης βοηθάει στην παραγωγή βιταμίνης D.
    Σε μια υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα όπως στη θυρεοειδίτιδα Hashimoto, όλες αυτές οι διαδικασίες επιβραδύνονται και  αυξάνονται οι τοξίνες στον οργανισμό, ιδιαίτερα στον ιστό του λίπους. Ως επακόλουθο επέρχονται συμπτώματα όπως κόπωση, ημικρανίες, μεταπτώσεις της διάθεσης, προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, δερματικά προβλήματα, αύξηση του σωματικού βάρους.
  • Έρευνες έχουν δείξει τον άμεσο συσχετισμό μεταξύ αυτοάνοσων νοσημάτων του θυρεοειδούς αδένα και αυτοάνοσων νοσημάτων του ήπατος.*
  • Αυξημένες τιμές σε Τ3 αυξάνουν επίσης τα επίπεδα της χολερυθρίνης – ξεκάθαρο σύμπτωμα του βεβαρημένου ήπατος!

Χοληδόχος κύστη και θυρεοειδής αδένας

Το προϊόν που παράγεται από τις πολλές εργασίες του ήπατος ονομάζεταιGallenblase χολή και περιέχει ένζυμα που παίζουν σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση και το μεταβολισμό του λίπους.
Αυτό το υγρό μεταφέρεται από το συκώτι στη χοληδόχο κύστη, που χρησιμοποιείται από το σώμα σαν μικρή αποθήκη.
Έπειτα η χοληδόχος  κύστη μεταφέρει αυτά τα υγρά στο δωδεκαδάκτυλο, όπου από εκεί απεκκρίνονται μέσω του εντερικού σωλήνα.
Όταν ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται σε κατάσταση υπολειτουργίας αυτό μπορεί να προκαλέσει χολόλιθους, κοινώς, πέτρες στην χολή.
Όπως δείχνουν έρευνες σε άτομα με χρόνιο υποθυρεοειδισμό ή θυρεοειδίτιδα Hashimoto, η χοληδόχος κύστη τους συχνά δυσκολεύεται να αποβάλει την χολή και κατά επέκταση υπάρχει αυξημένος κίνδυνος οι χολόλιθοι να αποφράξουν την ροή της χολής.**

Ένας φαύλος κύκλος

Με δεδομένα ότι το 60% της θυροξίνης (Τ4) μετατρέπεται σε ενεργή Τ3 μέσα στο συκώτι και η υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα μπορεί να καθυστερεί την μετατροπή αυτή, ξεκινάει ουσιαστικά ένας φαύλος κύκλος, όπου μια υπολειτουργία του θυρεοειδούς φέρνει μια υπολειτουργία του ήπατος και αντίστροφα.
Έτσι επιμένουν τα συμπτώματα  του υποθυρεοειδισμού όπως η κόπωση, η μειωμένη συγκέντρωση, ο πόνος στις αρθρώσεις, η τριχόπτωση, η αύξηση του σωματικού βάρους, οι μεταπτώσεις της διάθεσης κλπ.

Τρίπτυχο  Ήπαρ, χοληδόχος κύστη και θυρεοειδής

Βοηθώντας το ήπαρ και τη χοληδόχο κύστη, βοηθάμε ουσιαστικά το θυρεοειδή μας! Πως μπορούμε να το κάνουμε αυτό;
Με την κατάλληλη διατροφή λαμβάνουν το συκώτι και η χοληδόχος κύστη μας την ενέργεια που χρειάζονται  για να λειτουργούν καλύτερα.

  • Να αποφεύγετε όλα τα πραγματικά ανθυγιεινά τρόφιμα (τηγανητές πατάτες, πατατάκια, γλυκά, μπισκότα κλπ, όπως επίσης και το αλκοόλ. Επίσης θα πρέπει να αποφεύγονται τα έτοιμα γεύματα (π.χ. κατεψυγμένα) και τα προϊόντα αμφιβόλων συστατικών.
  • Να προτιμάτε φρέσκα ή αποξηραμένα βότανα και μυρωδικά για να καρυκεύετε τα γεύματα σας. Ακόμα μπορείτε να χρησιμοποιείτε πικάντικα καρυκεύματα όπως πιπερόριζα (τζίντζερ) ή μέντα.
  • Προσπαθήστε να μαγειρεύετε με τρόπους που διευκολύνουν την πέψη των τροφών.
  • Να καταναλώνετε τακτικά τροφές που περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως σολομό, ρέγκα, σουσάμι, ιπποφαές, αμύγδαλα, μοσχαρίσιο κρέας και αυγά (περισσότερα για την Βιταμίνη Β1, Β12 και τις υπόλοιπες Βιταμίνες του συμπλέγματος Β).
  • Το μαγνήσιο είναι ένα ακόμα ιχνοστοιχείο που είναι άκρως απαραίτητο για την μετατροπή των ορμονών
  • Ευεργετικά επιδρά και ο ψευδάργυρος (περισσότερα διαβάστε εδώ).

2 προτάσεις από το hashimoto.gr

Το hashimoto.gr προτείνει δυο τρόπους για να βοηθήσετε το συκώτι και τη χοληδόχο κύστη σας να λειτουργούν καλύτερα και να αποβάλουν τις τοξίνες.

pfefferminztee

– Καλοκαίρι: Να πίνετε αρκετό τσάι μέντα, μέχρι και ½ λίτρο την ημέρα!

ginger with leaves

– Χειμώνα: Να καρυκεύετε τα γεύματα σας με αρκετή πιπερόριζα (τζίντζερ).

Και οι δυο προτάσεις  διεγείρουν τη λειτουργία της χοληδόχου κύστης στο να αποβάλλει την χολή, όμως συντελλούν και στην καλύτερη λειτουργία του ήπατος.

Περισσότερα για το θέμα αυτό θα βρείτε στο άρθρο μας:
Θυρεοειδής και λιπώδης διήθηση του ήπατος

Άρθρο Ανθή Αντωνίου, hashimotaki

Πηγές:

* The Thyroid, A Fundamental and Clinical Text, Ninth Edition, Lewis E. Braverman and Robert D. Utiger, 2005 Lippincott Williams and Wilkins

**Laukkarinen J, Kiudelis G, Lempinen M, Raty S, Pelli H, Sand J, Kemppainen E, Haglund C, Nordback I. Increased prevalence of subclinical hypothyroidism in common bile duct stone patients. J Clin Endocrinol Metab. 2007 Nov;92(11):4260-4. Epub 2007 Aug 28;
Inkinen J, Sand J, Nordback I. Association between common bile duct stones and treated hypothyroidism.  Hepatogastroenterology. 2000 Jul-Aug:47(34):919-21).

Facebooktwittermail

4 thoughts on “Ήπαρ, χοληδόχος κύστη και θυρεοειδής αδένας – παιχνίδι για τρείς

Αφήστε μια απάντηση