Όταν μιλάμε για ελλείψεις θρεπτικών συστατικών μας έρχονται συνήθως στο μυαλό εικόνες των χωρών του τρίτου κόσμου, αλλά η τυπική διατροφή δυτικού τύπου μπορεί επίσης να αφήνει μεγάλα διατροφικά κενά.
Ανάλογα με τον τρόπο ζωής και τις διατροφικές συνήθειες, ορισμένες θρεπτικές ουσίες θα μπορούσαν να λείπουν από το γενικό πληθυσμό.
Ορισμένες από τις συχνότερες διατροφικές ελλείψεις είναι:
Η βιταμίνη Β6
Οι πολλαπλοί ρόλοι της βιταμίνης Β6 περιλαμβάνουν τη συμβολή της στη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος, τη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας των νεύρων και την πρόληψη ορισμένων μορφών αναιμίας.
Άτομα με νεφρική νόσο και σε εκείνοι που πίνουν πολύ αλκοόλ διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης Β6.
Εάν έχετε μια αυτοάνοση πάθηση – ιδιαίτερα αυτές που επηρεάζουν τη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από το έντερο, όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα – ρωτήστε το γιατρό σας ή το διατροφολόγο σας για τη βιταμίνη Β6.
Ένα κλασικό σύμπτωμα έλλειψης βιταμίνης Β6 είναι το εξάνθημα και άλλα δερματικά προβλήματα, τα οποία συνήθως εκδηλώνονται ως πιτυρίδα ή λέπια και κόκκινο δέρμα σε περιοχές με αυξημένη λιπαρότητα στο σώμα όπως το πρόσωπο, το στήθος και η πλάτη.
Η κατάθλιψη, η γενική σύγχυση ακόμα και επιληπτικές κρίσεις μπορεί να είναι παρόντα εάν υπάρχει σοβαρή έλλειψη, σημείο στο οποίο οι ασθενείς θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική φροντίδα.
Για την πρόληψη μιας ανεπάρκειας βιταμίνης B6, προσπαθείστε να τρώτε τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη Β6 όπως τα εμπλουτισμένα δημητριακά και οι σπόροι, τα φασόλια, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα πορτοκάλια και το πεπόνι.
Σε ειδικά άρθρα μας θα βρείτε περισσότερα για τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ειδικότερα για τη βιταμίνη B1 και τη βιταμίνη Β12
Ο Σίδηρος
Η σιδηροπενική αναιμία εμφανίζεται αρκετά συχνά, ιδίως σε γυναίκες σε ηλικία τεκνοποίησης και στα παιδιά.
Η πιο κοινή ένδειξη της ανεπάρκειας σιδήρου είναι η κόπωση.
Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ζάλη, πονοκέφαλο, ψυχρά άκρα, ωχρότητα στο δέρμα, τριχόπτωση και οίδημα κάτω από τα βλέφαρα και αδυναμία.
Μια ασυνήθιστη λαχτάρα για μη διατροφικά είδη όπως είναι ο πάγος είναι ένα αποκαλυπτικό σημάδι.
Τα παιδιά μπορεί να έχουν μειωμένη όρεξη και να θέλουν συνεχώς να κοιμούνται όταν είναι αναιμικά. Η έγκαιρη ανίχνευση της έλλειψης σιδήρου βοηθά στην προώθηση της υγιούς ανάπτυξης και συμβάλλει σε χαμηλότερο κίνδυνο για την εμφάνιση λοιμώξεων και δηλητηρίαση από μόλυβδο.
Οι καλύτερες διατροφικές πηγές σιδήρου περιλαμβάνουν το άπαχο κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά. Αν δεν τρώτε πολλά από αυτά τα τρόφιμα, φροντίστε να λαμβάνετε μια καλή πηγή φυτικής προέλευσης σε κάθε γεύμα – όπως φακές, φασόλια, σπανάκι ή δημητριακά ενισχυμένα με σίδηρο: όλα μετράνε!
Σημαντική είναι και η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη C δεδομένου ότι η βιταμίνη C βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου από τις φυτικές τροφές.
Πόσο πιθανό είναι να έχετε έλλειψη σιδήρου; Κάντε το τεστ!
Διαβάστε ακόμη πώς συνδέεται η έλλειψη σιδήρου με τον υποθυρεοειδισμό!
Η βιταμίνη D
Τα πολλά οφέλη της «βιταμίνης του ήλιου» μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την καλύτερη υγεία των οστών και την ενίσχυση της ανοσίας.
Πριν επηρεαστεί η δομή των οστών η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να εκδηλωθεί με πόνους στα οστά, μυϊκή αδυναμία ή λοιμώξεις.
Εκείνοι που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης ανεπάρκειας βιταμίνης D είναι τα θηλάζοντα βρέφη, οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, τα άτομα με σκούρο δέρμα, με νόσο του Crohn, κοιλιοκάκη ή παχυσαρκία.
Τα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, ο εμπλουτισμένος χυμός πορτοκαλιού, ο σολομός και ο τόνος είναι τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D.
Μην ξεχνάτε να περνάτε κάποιο χρονικό διάστημα κάτω από στον ήλιο, πάντα προσεκτικά: αυτό βοηθά να σχηματιστεί η βιταμίνη D στο δέρμα σας.
Διαβάστε εδώ περισσότερα για τη σχέση της βιταμίνης D με το θυρεοειδή και κάντε το τεστ για να εξακριβώσετε πόσο πιθανό είναι να υποφέρετε από την έλλειψή της.
Η βιταμίνη C
Παρά το γεγονός ότι παλιότερα οι ναυτικοί συχνά νοσούσαν από σκορβούτο λόγω της μειωμένης πρόσληψης βιταμίνης C, η ανεπάρκεια βιταμίνης C δεν είναι μόνο νόσος του παρελθόντος.
Η πολύ χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αυξάνει τον κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης C.
Εάν παρατηρείτε αιμορραγίες των ούλων και “εύκολους” μώλωπες όπως και πληγές που αργούν να επουλωθούν, ενδεχομένως να λαμβάνετε ανεπαρκώς τη βιταμίνη C.
Εκτός από τα πορτοκάλια, τον ανανά, τα λεμόνια και τα λάιμ, άλλες καλές πηγές αυτής της βιταμίνης C είναι οι πιπεριές, το μπρόκολο, η παπάγια, τα ακτινίδια και οι φράουλες.
Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα απευθυνθείτε το γρηγορότερο σε κάποιον ειδικό.
Ευαγγελία Γιαζιτζόγλου MD, ειδικός ενδοκρινολόγος – διαβητολόγος
www.endoderma.gr
Επίσης διαβάστε:
Τροφές που κάνουν καλό στο θυρεοειδή
4 thoughts on “Ποιες είναι οι συχνότερες διατροφικές ελλείψεις;”