Αντιοξειδωτικά! Βοηθήστε το σώμα σας να πάρει δύναμη!

Τα αυτοάνοσα νοσήματα μπορεί να προκληθούν από γενετική προδιάθεση, έντονο άγχος, μετά από κάποια λοίμωξη και άλλους πολλούς παράγοντες που απορρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα αντισώματα που παράγονται στο σώμα για να καταπολεμούν εισβολείς, στρέφονται ενάντια στον οργανισμό.

Στην περίπτωση της λεμφοκυτταρικής θυρεοειδίτιδας ή θυρεοειδίτιδας Hashimoto τα αντισώματα αυτά καταπολεμούν τον θυρεοειδή αδένα. Ως αποτέλεσμα ο θυρεοειδής αδένας αντιδρά μέσω μιας φλεγμονής και αργότερα συνήθως μιας υπολειτουργίας.

Πολλές έρευνες τελευταία χρόνια έχουν αποδείξει ότι οι ελεύθερες ρίζες και οι  freie radikaleοξειδωτικές διεργασίες ερεθίζουν ακόμη πιο έντονα την διαδικασία αυτοκαταστροφής του θυρεοειδούς αδένα με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα συμπτώματα.
Επίσης, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα είναι εξασθενημένο ο οργανισμός δυσκολεύεται να απορροφήσει βασικά απαραίτητα συστατικά μέσα από τις τροφές. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται διατροφικές ελλείψεις στο σώμα που δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την λειτουργία του.

Φαίνεται ότι η λήψη κάποιων συγκεκριμένων αντιοξειδωτικών βοηθάει τον οργανισμό να προστατευτεί από τις βλαβερές επιρροές και να δυναμώνει τον μηχανισμό προστασίας του.

Κάποιες βασικές  αντιοξειδωτικές ουσίες είναι οι βιταμίνες (Α,Β,C, D και Ε), ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το σελήνιο και  ο ψευδάργυρος. Με την λήψη συνδυαστικών δόσεων αυτών των φυσικών ουσιών φαίνεται να αποδυναμώνονται οι  φλεγμονές στον οργανισμό και να επανέρχεται μια σχετική ισορροπία στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Βιταμίνη Α

Η Βιταμίνη Α είναι ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό που λειτουργεί θετικά στο ανοσοποιητικό μας σύστημα και βοηθάει γενικότερα σε προβλήματα οράσεως.
Δυναμώνει το ανοσοποιητικό και μειώνει των κίνδυνο μολύνσεων.

Βιταμίνες Β6 και Βιταμίνη Β12

Λόγω της κακής απορρόφησης μέσω του εντέρου, οι ασθενείς με Hashimoto Θυρεοειδίτιδα έχουν συχνά έλλειψη σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Έτσι θα πρέπει να καλύπτονται αυτές οι ελλείψεις με συμπληρώματα διατροφής.
Για παράδειγμα αν  υπάρχουν συμπτώματα όπως ωχρότητα, έλλειψη συγκέντρωσης, ζάλη είναι απαραίτητο να ελεγχθούν οι ανάλογες αιματολογικές τιμές για τυχόν έλλειψη βιταμινών του συμπλέγματος Β.
(περισσότερα για τη βιταμίνη Β12 θα βρείτε εδώ και εδώ)

Βιταμίνη C

Και η βιταμίνη C είναι ένα βασικό αντιοξειδωτικό που επιδρά θετικά στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η βιταμίνη C βρίσκεται σε σχεδόν όλα τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Όταν το σώμα μας βρίσκεται σε περίοδο άγχους και στρες τα επίπεδα σε Βιταμίνη C μειώνονται αισθητά.

Βιταμίνη D3

Οι περισσότεροι ασθενείς με Χασιμότο Θυρεοειδίτιδα έχουν έλλειψη σε βιταμίνη D3.
Το “πρόβλημα” με τη βιταμίνη D3 είναι ότι το σώμα την λαμβάνει σχεδόν αποκλειστικά μέσω του ήλιου.
Το δέρμα μας μετατρέπει της ακτίνες του ήλιου (UVB) σε πολύτιμη για αυτό βιταμίνη D3. Στην Ελλάδα κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες υπάρχει κίνδυνος έλλειψης βιταμίνης D3. Μια έλλειψη σε βιταμίνη D3 μπορεί να έχει ως επακόλουθο ατονία, κόπωση και μείωση απόδοσης – συμπτώματα που μοιάζουν πολύ με τα γνωστά συμπτώματα της Χασιμότο Θυρεοειδίτιδας. Ως μέσω όρο τιμή θέτουν οι ειδικοί τα 40ng/ml και πάνω. Περισσότερα για την βιταμίνη D μάθετε εδώ!

Βιταμίνη Εantioxidanten1

Όσον αφορά τη βιταμίνη Ε, παίζει κι αυτή σπουδαίο αντιοξειδωτικό ρόλο, συμπληρωματικό με αυτό της βιταμίνης C. Η βιταμίνη Ε υπάρχει κυρίως στα φυτικά έλαια και τους ξηρούς καρπούς (τα φρούτα και τα λαχανικά δεν ανήκουν στις πλούσιες τροφές σε βιταμινη Ε). Παίζει σπουδαίο ρόλο στους πνεύμονες όπου τα κύτταρα είναι εκτεθειμένα σε περισσότερο οξυγόνο. Προστατεύει επίσης τις μεμβράνες των ερυθρών κυττάρων που μεταφέρουν οξυγόνο από τους πνεύμονες προς τους άλλους ιστούς.

Η βιταμίνη Ε είναι απαραίτητη για να αναπτυχθούν τα νεύρα και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Όπως και η βιταμίνη C, προστατεύει κι αυτή από την οξείδωση της κακής χοληστερίνης (κι επιπλέον ανεβάζει την καλή χοληστερίνη).

Σίδηρος

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή ορμονών στο σώμα.
Τα επίπεδα φερριτίνης κάτω από 30μg/l μπορεί να επηρεάσουν τις τιμές ελεύθερες ορμόνες (FT3, FT4) στην αιματολογική εξέταση.  Έτσι μπορεί κάποιος λανθασμένα  να ανεβάσει την δόση σε Τ4 αντί να πάρει αυξήσει το σίδηρο με κάποιο συμπλήρωμα διατροφής. (δείτε την σχετική έρευνα εδώ).
Γι αυτό είναι σημαντικό να ελέγχονται συχνά και τα επίπεδα σιδήρου/φερριτίνης.

Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι ένα σημαντικό ενδοκυτταρικό στοιχείο που συμμετέχει και αυτό στην πολύπλοκη παραγωγή ορμονών. Σε περίπτωση θυρεοειδίτιδας Χασιμότο βοηθάει σε συμπτώματα όπως μυϊκούς πόνους, αϋπνίες κλπ..
Περισσότερα για το μαγνήσιο θα βρείτε εδώ.

Σελήνιο

Έχει αποδειχτεί ότι σε πολλές φλεγμονές το σελήνιο συμβάλει στην εξισορρόπηση των ελεύθερων ριζών και έτσι βοηθάει στην μείωση της φλεγμονής. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει έλλειψη σεληνίου, ιδιαίτερα τα άτομα που τρέφονται αποκλειστικά με χορτοφαγική διατροφή.

Η ορμόνη Τ4 μετατρέπεται μέσα στον οργανισμό σε Τ3 με την βοήθεια ενός άλλου ενζύμου (αποϊωδιονάση) που και αυτό για την εργασία του χρειάζεται σελήνιο.  Όταν όμως υπάρχει έλλειψη σε σελήνιο το σώμα δεν μπορεί να παράγει επαρκή ποσότητα Τ3.  Μια ημερησία δόση των 200 μg σεληνίου δεν προκαλεί κάποιες ανεπιθύμητες παρενέργειες. Έρευνες έχουν δείξει ότι μια λήψη 200 μg σεληνίου ημερησίως μπορεί να μειώσει τα αντισώματα κατά του θυρεοειδούς.
Διαβάστε περισσότερα για το σελήνιο και το ρόλο του στις νόσους τους θυρεοειδούς!

Ψευδάργυρος

Είναι ένα πολύ σημαντικό ιχνοστοιχείο, που βοηθάει στην παραγωγή πολλών ορμονών.
Συμβάλλει στο μεταβολισμό της γλυκόζης, του λίπους και της πρωτεΐνης. Έχει διαπιστωθεί ότι ο ψευδάργυρος μπορεί να καθυστερήσει την αυτοάνοση διαδικασία της θυρεοειδίτιδας. Πώς; δείτε εδώ!

antioxidanten

Παρακάτω θα βρείτε μερικές από τις πιο πλούσιες σε αντιοξειδωτικά τροφές σύμφωνα με τη Mayo Clinic, έχετε, όμως, υπόψη σας ότι πρέπει να καταναλώνετε όσο το δυνατόν περισσότερες, έτσι ώστε να προστατέψετε τον οργανισμό σας από διαφόρων ειδών βλάβες, λαμβάνοντας ευρεία γκάμα αντιοξειδωτικών.
Βατόμουρα: Τα βατόμουρα και τα υπόλοιπα φρούτα της ίδιας οικογένειας, όπως τα κράνα, οι φράουλες, τα μύρτιλα και τα σμέουρα, βρίσκονται ψηλά στη λίστα των αντιοξειδωτικών τροφών, όσο μικρά κι αν είναι στο… μάτι. Έχουν πολύ υψηλά επίπεδα βιταμίνης C, η οποία βοηθά στην τόνωση του ανοσοποιητικού, στην παρεμπόδιση καρδιακών παθήσεων, κάποιων μορφών καρκίνου, οστεοπόρωσης, ενώ βοηθά τον οργανισμό μας να απορροφά καλύτερα το σίδηρο. Ακόμη, τα φρούτα αυτά είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, όπως επίσης και σε φυτοχημικά (ανθοκυάνες και φλαβονοειδή), αυξάνοντας την αντιοξειδωτική τους δράση. Σύμφωνα, μάλιστα, με δημοσίευση στο Journal of Agricultural and Food Chemistry, 1 φλιτζάνι βατόμουρα βρίσκεται στη 2η θέση της λίστας των πιο αντιοξειδωτικών τροφών.
Κόκκινα φασόλια: Στα παιδικά μας χρόνια μπορεί να κάναμε τα πάντα για να τα γλιτώσουμε, σήμερα, όμως, τα χρειαζόμαστε στη διατροφή μας, τόσο τα μικρά κόκκινα φασόλια, όσο και τα… μαύρα, που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Απομακρύνουν γρήγορα τις τοξίνες από τον οργανισμό και αποτελούν μια από τις πιο σημαντικές πηγές φλαβονοειδών, κατέχοντας την πρώτη θέση στη λίστα της δημοσίευσης του Journal of Agricultural and Food Chemistry, σε μόλις μισό φλιτζάνι.
Αγκινάρα: Πλούσια σε ανθοκυανίνη, ρουτίνη, λουτεολίνη και άλλα αντιοξειδωτικά, η αγκινάρα, σύμφωνα με μελέτη του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει τα περισσότερα αντιοξειδωτικά από όλα τα λαχανικά. Αν η κλασσική συνταγή (αγκινάρες αλά πολίτα) δεν σας ενθουσιάζει, προσθέστε το λαχανικό αυτό στη σαλάτα ή την πίτσα σας, έτσι ώστε να το καταναλώνετε πιο εύκολα και πιο συχνά.
Σπανάκι: Σε μια από τις πρώτες θέσεις αντιοξειδωτικών λαχανικών βρίσκεται και το σπανάκι, στο οποίο έχουν διαπιστωθεί περισσότερα από 10 είδη φλαβονοειδών, ενώ είναι πλούσιο και σε πολυφαινόλες. Μάλιστα, τα φλαβονοειδή του σπανακιού προστατεύουν τον οργανισμό και από διάφορα είδη καρκίνου, όπως από τον καρκίνο του οισοφάγου, των ωοθηκών κ.ά.
Κεράσια: Κατάλληλα για σνακ με ελάχιστες θερμίδες ανά πάσα στιγμή της ημέρας, τα κεράσια είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες (στις οποίες οφείλουν το χρώμα τους), προστατεύοντας τα κύτταρα και σε άλλα φλαβονοειδή, ενώ έχουν υψηλή περιεκτικότητα και σε βιταμίνη C. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των κερασιών, όμως, δεν σταματούν εκεί, αφού είναι πλούσια και σε βήτα-καροτένιο, το οποίο μέσα στον οργανισμό μας μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, προστατεύοντας την κυτταρική μεμβράνη και παρουσιάζοντας αντιγηραντική δράση.
Ρίγανη: Με πολλές πηγές να αναφέρουν ότι η ρίγανη αποτελεί μια από τις πιο πλούσιες αντιοξειδωτικές τροφές, με μέχρι και 20 φορές πιο υψηλή δράση από άλλα βότανα, σίγουρα κάνουμε καλά που την πασπαλίζουμε στη χωριάτικη σαλάτα μας. Μάλιστα, κάποιες μελέτες την αναγνωρίζουν ως 4 φορές πιο αντιοξειδωτική και από τα βατόμουρα, ενώ φαίνεται να ξεπερνάει και τα μήλα, αλλά και τα πορτοκάλια σε αντιοξειδωτική δράση.
Καρύδια: Οι… αρχηγοί των ξηρών καρπών περιέχουν τα πιο πολλά και ισχυρά αντιοξειδωτικά σε σχέση με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς και το γεγονός ότι καταναλώνονται άψητα τους δίνει μεγάλη αξία, αφού με το ψήσιμο τα αντιοξειδωτικά μιας τροφής μειώνονται ως προς την ποιότητά τους. Ακόμα, σύμφωνα με αμερικάνικες έρευνες, τα αντιοξειδωτικά που συναντάμε στο καρύδι, είναι πιο ισχυρά από τη βιταμίνη Ε. Πλούσια σε αντιοξειδωτικά είναι και τα φουντούκια και τα αμύγδαλα.
Μαύρη σοκολάτα: Η μαύρη σοκολάτα, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες αλλά και με πλήθος παλαιότερων ερευνών, είναι πλούσια σε πληθώρα αντιοξειδωτικών, μεταξύ των οποίων και σε πολυφαινόλες, σε τέτοιο βαθμό που κάποιοι τη χαρακτηρίζουν ως σούπερ-τροφή. Τα πειράματα των ερευνητών, μεταξύ άλλων, έδειξαν ότι η μαύρη σοκολάτα έχει αντιοξειδωτική δράση που ξεπερνάει όχι μόνο αυτή άλλων ειδών σοκολάτας, αλλά και κάποιων φρούτων.

Διαβάστε ακόμη: Ειναι σημαντικά τα αντιοξειδωτικά στη Χασιμότο;

Άρθρο Ανθή Αντωνίου, hashimotaki

Facebooktwittermail

6 thoughts on “Αντιοξειδωτικά! Βοηθήστε το σώμα σας να πάρει δύναμη!

Αφήστε μια απάντηση