Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες με μεγαλύτερα ισχία διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Τώρα οι επιστήμονες είναι σε θέση να εκφράσουν μια σαφέστερη άποψη για το τι κρύβεται πίσω από αυτό.
Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι μια εκδοχή του γονιδίου που ονομάζεται KLF14 συνδέεται με τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.
Το ίδιο γονίδιο φαίνεται επίσης να είναι κύριος ρυθμιστής του πώς και πού κατανέμεται το σωματικό λίπος στη γυναίκα.
Συγκεκριμένα, οι γυναίκες με μια συγκεκριμένη έκδοση του γονιδίου τείνουν να έχουν πιο αδύνατους γοφούς, ενώ οι γυναίκες με τον άλλο τύπο του γονιδιου, έχουν σώμα με σχήμα “αχλαδιού”.
Μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε περισσότερα για το πώς λειτουργεί το συγκεκριμένο γονιδίο: Φαίνεται ότι ρυθμίζει εκατοντάδες άλλων γονιδίων που είναι ενεργά στα κύτταρα λίπους και μπορεί και αλλάζει τη δομή και τη λειτουργία αυτών των κυττάρων.
Τα ευρήματα παρέχουν ενδείξεις ως προς το γιατί τα στενά ισχία μπορεί να έχουν την ατυχή παρενέργεια του αυξημένου κινδύνου για την ανάπτυξη σακχαρώδη διαβήτη.
“Τα περισσότερα γονίδια που έχουν συσχετιστεί με διαβήτη τύπου 2 σχετίζονται με το πάγκρεας”, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Kerrin Small, από το King College στην Αγγλία. “Αυτό που είναι διαφορετικό για το γονίδιο KLF14 είναι ότι εκφράζεται στο λιπώδη ιστό.”
Αυτό υποδηλώνει ότι οι μεταβολές στο γονίδιο αυτό επηρεάζουν την ευαισθησία των ανθρώπων στην ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος. Ο διαβήτης τύπου 2 αναπτύσσεται όταν το σώμα ανταποκρίνεται λιγότερο αποτελεσματικά στην ινσουλίνη – προκαλώντας αύξηση των επιπέδων τόσο της ορμόνης όσο και του σακχάρου στο αίμα.
Η παχυσαρκία είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2, αλλά η κατανομή του σωματικού λίπους είναι επίσης σημαντικός παράγοντας: τα άτομα που έχουν περισσότερο λίπος γύρω από τη μέση και λιγότερο στους γοφούς διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο να νοσήσουν από διαβήτη καθώς και καρδιακές παθήσεις.
«Οι διαφορές παραλλαγές του γονιδίου KLF14 δεν επηρεάζουν συνολικά το σωματικό βάρος”, επεσήμανε ο Small. “Συνδέονται μόνο με την κατανομή του σωματικού λίπους.”
Γιατί όμως η γενετική του μεγέθους του ισχίου και του διαβήτη έχει σημασία;
«Όχι, δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για τα γονίδιά σας,” παραδέχθηκε στη συνέχεια ο Small.
Ωστόσο, τόνισε, ότι οι μελέτες αυτές επιτρέπουν στους ερευνητές να φτάσουν στη ρίζα της υποκείμενης νόσου – πράγμα που μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε νέες θεραπευτικές στρατηγικές κατά του διαβήτη.
Ο Dr. Caroline Apovian, εκπρόσωπος της Εταιρείας Παχυσαρκίας πρόσθεσε ότι οι αιτίες που κάθε άτομο κερδίζει υπερβολικό βάρος ή αναπτύσσει διαβήτη είναι ποικίλες και πολύπλοκες.
Κάθε μεμονωμένη γενετική μελέτη είναι «μόνο η κορυφή του παγόβουνου», δήλωσε ο Apovian.
“Ναι, υπάρχουν γενετικές επιρροές για το το σχήμα του σώματός σας και την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη», είπε. “Αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο.”
Το μήνυμα είναι ότι οι γυναίκες με σώμα με “σχήμα μήλου” – περισσότερο λίπος γύρω από τη μέση και λιγότερο στους γοφούς – θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές, να ακολουθούν υγιεινή διατροφή και να ασκούνται τακτικά.
Η παραλλαγή του γονιδίου KLF14 φαίνεται να επηρεάζει την κατανομή του λίπους του σώματος μόνο στις γυναίκες.
Όπως κατέληξε ο Dr. Apovian, η μελέτη καταδεικνύει τη σημασία των λιποκυττάρων, της δομής και της δράσης τους, για την ανθρώπινη υγεία.
“Τα λιποκύτταρα δε βρίσκονται εκεί μόνο για να αποθηκεύουν λίπος”, είπε.
E. Γ.
Διαβάστε εδώ περισσότερα για το πώς ο θυρεοειδής αδένας μπορεί να επηρεάσει το σωματικό βάρος.