Κανέλα – η εξωτική χορεύτρια των αισθήσεων μας

Το κανελόδεντρο είναι μέλος της οικογένειας Δαφνίδες όπως επίσης και το καμφορόδεντρο.  Από αρχαιοτάτων χρόνων χρησιμοποιούσαν την κανέλα ως καρύκευμα άλλα και ως αφροδισιακό  ή και ως αρωματικό χώρου. Στους βιβλικούς χρόνους π.χ. ραντίζανε τα κρεβάτια με άρωμα κανέλας. Έχει απολυμαντικές και μυοχαλαρωτικές ιδιότητες. Μπορεί να διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος και να λειτουργήσει ως ηρεμιστικό. Μία από τις κυριότερες ιδιότητες της κανέλας είναι ότι δυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

cinnamon

Η χειμερινή εποχή φέρνει πολλές ιώσεις, όταν μάλιστα κάποιος πάσχει από ένα αυτοάνοσο νόσημα (η Χασιμότο Θυρεοειδίτιδα είναι αυτοάνοσο νόσημα) το ανοσοποιητικό είναι κατά πολύ πιο ευάλωτο. Για να αποφύγουμε (όσο είναι δυνατόν) την επόμενη ίωση, όπως και για να ξεπεράσουμε πιο γρήγορα το κρυολόγημα μας, μπορούμε να δυναμώσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα με μικρές* δόσεις κανέλας.

Πρόταση για το κρυολόγημα:  1 κουταλιά της σούπας μέcinnamonλι με ¼ κουταλιά κανέλα σε μια κούπα καυτό νερό. Καθαρίζει το αναπνευστικό σύστημα.

Με ποιoν τρόπο βοηθάει στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος αυτό το «ελιξίριο», ίσως ρωτήσει κάποιος. Το μέλι περιέχει πέρα από βιταμίνες μια μεγάλη ποσότητα σε σίδηρο. Ο συνδυασμός με την κανέλα ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό ακόμα περισσότερο και διεγείρει την παραγωγή λευκών αιμοπεταλίων.

Έρευνες στο πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης απέδειξαν ότι η κανέλα βοηθάει ιδιαίτερα σε αρθριτικούς πόνους. 200 άτομα συμμετείχαν σε αυτήν την έρευνα. Για μία εβδομάδα έπρεπε να πίνουν αυτά τα άτομα πριν από το πρωινό μια κούπα με καυτό νερό με μια κουταλιά της σούπας μέλι και ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα. Στο τέλος της εβδομάδας οι 73 από τους συμμετέχοντες δεν είχαν καθόλου αρθριτικούς πόνους!

Η ίδια συνταγή βοηθάει επίσης στη χώνεψη και σε στομαχικούς πόνους.

Θέλετε ένα διαφορετικό στοματικό διάλειμμα; Κάντε γαργάρες με χλιαρό νερό και κανέλα!

* Σε περίπτωση ευαισθησίας η αλλεργίας ενημερωθείτε πριν την χρήση. Η υπερβολή στην κατανάλωση κανέλας για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να φέρει ανεπιθύμητες ενέργειες.

Άρθρο Ανθή Αντωνίου, hashimotaki

Πληροφορίες από: http://www.lomanai.ch/de/naturheilmittel/honig-und-zimt.html , http://www.gesundheit.de/ernaehrung/lebensmittel/gewuerze/zimt-was-kann-zimt

Facebooktwittermail

2 thoughts on “Κανέλα – η εξωτική χορεύτρια των αισθήσεων μας

Αφήστε μια απάντηση