8 μύθοι υγιεινής και καθαριότητας στην καθημερινότητα ενός ασθενή με αυτοάνοσο νόσημα

Όσοι πάσχουν από αυτοάνοσο νόσημα συχνά είναι πιο επιρρεπείς σε ιώσεις, μολύνσεις και βακτήρια.

Αυτά τα άτομα συχνά είναι πολύ πιο επιφυλακτικά καθώς προστατεύουν τον εαυτό τους από επιπλέον επιβάρυνση του ανοσοποιητικού τους.  House-Cleaning-Cartoons

Βέβαια η επιφυλακτικότητα αυτή μπορεί να γίνει πολύ κουραστική για το ίδιο το άτομο και για τα άτομα που το περιβάλλουν.

Τελικά, πρέπει να ανησυχούμε τόσο πολύ για κάποια πράγματα;

Ας δούμε κάποιους μύθους που αφορούν τους κανόνες υγιεινής με μια πιο προσεκτική ματιά:

Μύθος 1ος : Οι αυτόματοι στεγνωτήρες χεριών είναι η πιο κατάλληλη μέθοδος για το στέγνωμα των χεριών

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε συχνότερα σε καταστήματα να χρησιμοποιούνται οι αυτόματοι στεγνωτήρες χεριών αντί μιας απλής χάρτινης χειροπετσέτας. Σίγουρα είναι μια μέθοδος  οικονομική και φιλική προς το περιβάλον, δεν είναι όμως και τόσο υγιεινή.  Μια έρευνα στο πανεπιστήμιο του Ουεστμίνστερ  έδειξε ότι οι στεγνωτήρες χεριών Jet air, μεταφέρουν μέσω του αέρα τους παθογόνους μικροοργανισμούς μέχρι και 3 μέτρα μακριά. Με αυτό το σκεπτικό, μια χειροπετσέτα έχει μόλις λίγα εκατοστά περιθώριο να εξαπλώσει τυχόν μικρόβια που βρίσκονται πάνω της. Εδώ βέβαια θα πρέπει να προσθέσουμε ότι οι βρεγμένες και νωπές πετσέτες ευνοούν τον πολλαπλασιασμό παθογόνων οργανισμών.

Μύθος 2ος : Η τουαλέτα είναι το πιο βρώμικο μέρος σε ένα σπίτι

Η μεγαλύτερη πηγή μολύσεων μέσα σε ένα νοικοκυριό είναι το σφουγγαράκι για τα πιάτα. Η θέση της τουαλέτας είναι στεγνή και δροσερή, ενώ τα μικρόβια προτιμούν τα υγρά και θερμά μέρη για να εξαπλωθούν. Το σφουγγαράκι για τα πιάτα έχει λοιπόν περίπου 400 φορές περισσότερες  πιθανότητες να εξαπλώσει παθογόνους μικροοργανισμούς.  house-cleaning-money-online

Μύθος 3ος : Η σκόνη δημιουργείται μόνη της

Εμείς δημιουργούμε τη σκόνη και τη βρωμιά μέσα στο σπίτι. Ακόμα και αν δεν κάνουμε τίποτα απολύτως. Αν αναλύσουμε την σκόνη στο πάτωμα του σπιτιού, θα δούμε ότι αποτελείται από υπολείμματα δέρματος και τρίχες του κεφαλιού. Στα περίπου 40.000 κύτταρα του δέρματος που αποβάλλει το σώμα μας κάθε λεπτό (!), δεν είναι να απορούμε ότι μονίμως υπάρχει σκόνη στο σπίτι. Εννοείται λοιπόν, πως όσο περισσότερα άτομα κατοικούν μαζί, τόσο περισσότερο σκόνη και βρωμιά δημιουργείται.

Μύθος 4ος: Πρέπει να σαπουνίσουμε τα ωμά πουλερικά

Είναι αλήθεια ότι θα πρέπει να προσέχουμε πολύ όταν μαγειρεύουμε πουλερικά και να καθαρίζουμε σωστά τις επιφάνειες μετά από το μαγείρεμα τους. Αν δεν το κάνουμε αυτό, μπορεί εύκολα να μεταδοθεί η σαλμονέλα από το ωμό κρέας στον οργανισμό μας. Ωστόσο, το να σαπουνίσουμε το κρέας πριν το μαγείρεμα μπορεί να είναι και επικίνδυνο, καθώς δεν „σκοτώνει“ την σαλμονέλα το σαπούνι. Αυτό που θα σκοτώσει όλους τους παθογόνους μικροοργανισμούς είναι το καλό μαγείρεμα και καλό ψήσιμο του κρέατος.

Μύθος 5ος : Το σαπούνι και η κατάψυξη σκοτώνουν τα βακτήρια

Το σαπούνι δεν σκοτώνει τα βακτήρια, αλλά βοηθάει μαζί με το νερό στο να αφαιρεθούν απο το δέρμα. Είναι σημαντικό λοιπόν να σαπουνίζουμε και να ξεπλένουμε σωστά και για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα τα χέρια μας. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να αφαιρέσουμε περίπου το 99,9% των μικροβίων και βακτηρίων απο τα χέρια μας.

Όσο για την κατάψυξη: Τα βακτήρια πράγματι σταματούν να πολλαπλασιάζονται όταν βρίσκονται σε -18˚, ωστόσο δεν πεθαίνουν. Μόλις τα τρόφιμα αποψυχθούν συνεχίζουν την ζωή τους. Μάλιστα σε θερμοκρασία δωματίου διπλασιάζονται κάθε 20 λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι τα τρόφιμα θα πρέπει να μαγειρεύονται γρήγορα και καλά.

Μύθος 6ος : Μόνο τα αντιβακτηριδιακά απορρυπαντικά καθαρίζουν πραγματικά

Οι περισσότεροι μικροοργανισμοί που μας περιβάλουν είναι απαραίτητοι για την ισορροπία του οργανισμού μας. Σκοτώνοντας όλα τα βακτήρια (και τα καλά) διαταράσουμε την ισορροπία του οργανισμού μας και τον κάνουμε μάλιστα ευάλωτο σε περισσότερες ασθένειες! Cleaning-Supplies

Μύθος 7ος : Τα χαρακωμένα και γραντζουνισμένα τηγάνια Teflon είναι καρκινογόνα

Αυτά τα τηγάνια μπορεί να παράγουν καρκινογόνους ατμούς απο 260˚ και πάνω. Συνήθως δεν μαγειρεύουμε σε τέτοιες θερμοκρασίες. Αν το κάνουμε, καλό θα ήταν να χρησιμοποιούμε τηγάνια από  χυτοσίδηρο.

Μύθος 8ος : Τα ξύλα κοπής μεταφέρουν παθογόνους μικροοργανισμούς

Όχι, όταν τα καθαρίζουμε με επιμέλεια. Συχνά οι επιφάνειες κοπής μπορούν να πλυθούν και στα πλυντήρια πιάτων όπου στους 60˚ τα βακτήρια εξουδετερώνονται.

Βασικό: Η καθαριότητα στο σπίτι και στους χώρους όπου ζούμε είναι σημαντική. Όμως η υπερβολική καθαριότητα μπορεί μέχρι και να βλάψει. Επιπρόσθετα, η υπερβολική ανησυχία μας προσθέτει άγχος. Κάτι που μπορεί να επιβαρύνει την υγεία μας. Περισσότερα σχετικά μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο μας Αυτοάνοσα νοσήματα και διαχείριση άγχους!

oneiro

Άρθρο: Aνθή Αντωνίου, hashimotaki

Facebooktwittermail

Αφήστε μια απάντηση