Οι τέσσερις εποχές του θυρεοειδή – Μέρος 2. Άνοιξη

Σε προηγούμενο άρθρο αναλύσαμε το γιατί οι εποχές επηρεάζουν το θυρεοειδή αδένα.
Σαν το μουσικό έργο του Vivaldi έτσι και ο θυρεοειδής μας έχει εποχιακά σκαμπανεβάσματα.
Ακούστε εδώ το μουσικό απόσπασμα της «άνοιξης»!

Ας δούμε τώρα πώς επηρεάζει η άνοιξη το θυρεοειδή μας!

Κάθε χρονιά μας φτιάχνει την διάθεση με τις πρώτες ακτίνες του ήλιου και τις πρώτες θερμές μέρες!

Συχνά βλέπουμε τον ερχομό της άνοιξης ως ευκαιρία να πετάξουμε τις ζακέτες και να φορέσουμε πιο ανάλαφρα ρούχα.

Έτσι πολλοί «πληρώνουν» την «απροσεξία» τους με κρυολογήματα, κυστίτιδες ή και νεφρίτιδες.

Η άνοιξη όμως είναι μια δύσκολη εποχή για το σώμα μας. Το σώμα βρισκόταν όλο το προηγούμενο διάστημα σε «χειμερία νάρκη» σαν να λέγαμε και σιγά-σιγά ξυπνάει με τις αχτίδες ήλιου να το θερμαίνουν.

Το σώμα χρειάζεται τον χρόνο του μέχρι να μπει στους ρυθμούς της άνοιξης. Γι’ αυτό και μας ταλαιπωρεί ένα φαινόμενο που ονομάζεται «ανοιξιάτικη κόπωση».

Τι μπορούμε να κάνουμε για να την αντιμετωπίσουμε;

Αρχικά δεν θα πρέπει να βλέπουμε την ανοιξιάτικη κόπωση ως ασθένεια ή σύμπτωμα μιας ασθένειας.

Τα  άτομα όμως που πάσχουν από ένα αυτοάνοσο νόσημα και έχουν ήδη πρόβλημα μεταβολισμού, επηρεάζονται κατά πολύ περισσότερο από την ανοιξιάτικη κόπωση.

Το σώμα αρχίζει και παράγει σιγά-σιγά περισσότερη μελατονίνη λόγου της επιρροής του ηλιακού φωτός και αυτό επηρεάζει το ρυθμό του ύπνου.

fruehjahrsmuedigkeit

Καθώς οι καιρικές συνθήκες δεν έχουν σταθεροποιηθεί ακόμα υπάρχουν αρκετές αλλαγές και σκαμπανεβάσματα στον καιρό – ω, ναι, και το νιώθουμε παντού! Σε όλο το σώμα, έτσι δεν είναι;

Το κυκλοφορικό μας είναι σαν τρενάκι του λουναπάρκ. Άνω-κάτω. Όσοι έχουν ήδη χαμηλή αρτηριακή πίεση το νιώθουν ακόμα πιο έντονα.

Τα άτομα που πάσχουν από Hashimoto Θυρεοειδίτιδα ή από νόσο του Graves νιώθουν σταδιακά καλύτερα όσο οι ημέρες γίνονται μεγαλύτερες και θερμότερες. Σε κάποιους μάλιστα σταματάνε εντελώς τα συμπτώματα!

Κάτι όμως που φέρνει ένα μεγάλο Jet lag στην υγεία είναι η αλλαγή της ώρας από χειμερινή σε θερινή.

Πολύ έχουν δει όφελος στο να προσαρμόσουν την ώρα λήψης των φαρμάκων (π.χ. θυροξίνης).

Ως γνωστών είναι καλό να λαμβάνουμε τα φάρμακα για τον θυρεοειδή καθημερινά την ίδια ώρα.

Μία εβδομάδα πριν από την αλλαγή της ώρας σε θερινή πάρτε το χαπάκι σας 10 λεπτά  νωρίτερα, την επόμενη μέρα πάλι λίγο νωρίτερα και κάντε το αυτό για έξι μέρες συνεχόμενα. Έτσι θα αντιμετωπίσει το σώμα σας καλύτερα την αλλαγή της ώρας.

Αν παρόλα αυτά δεν νιώθετε καλύτερα, είναι επειδή το σώμα θα δυσκολευτεί με την αλλαγή της ώρας για τουλάχιστον 2 εβδομάδες ακόμα.  Θα αναγκαστείτε μάλλον να κάνετε λίγη υπομονή.

Κάθε αρχή και δύσκολη.

Ας δούμε όμως τώρα τι μπορούμε να κάνουμε για να υπερνικήσουμε την ανοιξιάτικη κόπωση:

  • Να τρώμε μύρτιλλα, σε οποιαδήποτε μορφή, είτε σε χυμούς, είτε έτσι σκέτα. Δίνουν πολύ ενέργεια. Όπως επίσης και το Ιπποφαές που εμπίπτει στην ίδια κατηγορία. Και τα δύο αυτά φυτά έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε Βιταμίνη C. Λέγεται,  ότι το Ιπποφαές γενικά ενδείκνυται σε άτομα με υποθυρεοειδισμό γιατί έχει την ιδιότητα να αυξάνει την λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.
  • Τα τσάγια που βοηθούν να «ξυπνήσουμε» από την χειμέρια νάρκη μας και να μπούμε στον ρυθμό της Άνοιξης είναι το πράσινο τσάι, το λευκό τσάι και (με μέτρο) το μαύρο τσάι. Ακόμα βοηθάει το τσάι από γεντιανή, μέντα και μελισσόχορτο.
  • Για την εξάντληση βοηθάνε επίσης κάποια βότανα όπως: ο βασιλικός, η μαντζουράνα, ο μαϊντανός, το μοσχοκάρυδο και το φασκόμηλο. Ακόμα βοηθάει το κάρδαμο και το λεμονόχορτο . Αυτά τα βότανα δίνουν μια ανάκαμψη στην εξάντληση μας. Έτσι τα προσθέτουμε εκείνη την εποχή σε όσα περισσότερα φαγητά γίνεται.
  • Τα αιθέρια έλαια που είναι ιδανικά για την άνοιξη είναι το περγαμόντο, το γιασεμί, το κάρδαμο, η λεβάντα, το λεμονόχορτο, το μελισσόχορτο, το  τριαντάφυλλο, το πορτοκάλι και η κανέλα. Αρωματίστε λοιπόν τον χώρο σας ή χρησιμοποιήστε τα στο μπάνιο και στην καθημερινή περιποίηση σας.
  • Ένα γνωστό και αποδειγμένα αποτελεσματικό κόλπο για να σταθεροποιήσουμε το κυκλοφορικό μας σύστημα είναι το ντους στο οποίο εναλλάσσουμε κρύο και ζεστό νερό. Πώς γίνεται αυτό σωστά; Στο μπάνιο μας αρχίζουμε να γυρνάμε το νερό λίγο προς το κρύο ώστε να γίνει χλιαρό.  Σημαντικό είναι εδώ να προσέξουμε ότι κάθε που κρυώνουμε λίγο το νερό το ρίχνουμε αρχικά πάντα στο δεξί πόδι πρώτα και μετά στο αριστερό. Αυτό γίνεται για να μην «τρομάξουμε» την καρδιά μας με το κρύο νερό. Με τον καιρό λοιπόν κάθε μέρα μπορείτε να τελειώνεται το μπάνιο σας με όλο και πιο κρύο νερό.
  • Μασάζ. Στο εμπόριο υπάρχουν πολλά βοηθήματα για μασάζ που αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος.
    Βέβαια πολλά άτομα με χρόνιο υποθυρεοειδισμό έχουν ξηροδερμία.
    Εκείνα είναι καλό να μην ερεθίσουν το δέρμα περισσότερο αλλά μπορούν να τρίβουν με απαλές κινήσεις την επιδερμίδα με μια στεγνή πετσέτα. Αν πάλι πάσχετε από έκζεμα ή άλλες παθήσεις αποφύγετε αυτό του είδους μασάζ για μην να ερεθίσετε το δέρμα σας περισσότερο.
  • Όσο για την ξηροδερμία που αναφέραμε μπορείτε να ενυδατώσετε το δέρμα σας με ελαιόλαδο. Πολύ απλά αντί για λοσιόν του εμπορίου απλώστε μια μικρή ποσότητα ελαιόλαδο στην επιδερμίδα. Ακόμα μπορείτε να κάνετε ένα μπάνιο με γάλα.
  • Για πολύ λιπαρή και ακάθαρτη επιδερμίδα στο πρόσωπο μπορείτε να κάνετε μια ιδιαίτερη περιποίηση με τσάι μέντας.
    Πώς γίνεται αυτό; Σε μια λεκάνη βάζετε ζεστό νερό και μια κούπα τσάι μέντας το στο οποίο η μέντα τράβηξε για τουλάχιστον 5 λεπτά . Τώρα βάλτε το πρόσωπο σας πάνω από τον ατμό και σκεπάστε το κεφάλι σας με μια πετσέτα. Μείνετε εκεί για περίπου 5 λεπτά. Κρατήστε τα μάτια σας οπωσδήποτε κλειστά. Αν έχετε μια μάσκα ύπνου για τα μάτια, φορέστε την. Προσοχή: Το νερό δεν πρέπει να είναι τόσο ζεστό ώστε να νιώθετε τον ατμό να σας καίει! Αν όλη αυτή η διαδικασία σας φαίνεται πολύπλοκη απλά μπορείτε να πλένετε το πρόσωπο σας με τσάι μέντα. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και φασκόμηλο.
    Περισσότερες πληροφορίες για την περιποίηση της επιδερμίδας σας θα βρείτε στο www.endoderma.gr

Σας επηρεάζει εύκολα η αλλαγή καιρού;

Μήπως με την αλλαγή καιρού έχετε αμέσως πονοκεφάλους;

  • Απλώστε λίγο σπαθόλαδο στο χέρι και κάντε μασάζ στα μηνίγγια. Και προσοχή: Μην βγείτε μετά στον ήλιο! Ακόμα φαίνεται να βοηθάνε λίγες σταγόνες βαλεριάνα. Άλλα βότανα που βοηθάνε στην επίδραση που έχει η αλλαγή καιρού πάνω μας είναι γλυκάνισο, εστραγκόν, μελισσόχορτο.

walk

Μην ξεχνάτε να απολαμβάνετε!

Η άνοιξη είναι μια εποχή που σας προσφέρει πολλές δυνατότητες αναψυχής. Να κάνετε περίπατους, να απολαμβάνετε τη φύση. Μπορείτε και να αθλείστε. Όμως πάντα με προσοχή, λαμβάνοντας υπόψη τα όρια σας. Μην τα ξεπερνάτε. Έτσι βλάπτετε το σώμα σας και αυτό θα αναγκαστεί να σας το ξεπληρώσει με πόνο, κούραση και κόπωση.

Με αυτές τις προτάσεις μάλλον θα περάσετε μια υπέροχη άνοιξη.

enjoy spring

Για την συνέχεια της σειράς “Οι τέσσερις εποχές του θυρεοειδή – Μέρος 3. Καλοκαίρι” διαβάστε εδώ

Αναζητάτε ποιοτικά σκευάσματα βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων; Περισσότερες πληροφορίες θα λάβετε εδώ. 

Άρθρο Ανθή Αντωνίου, hashimotaki

Facebooktwittermail

4 thoughts on “Οι τέσσερις εποχές του θυρεοειδή – Μέρος 2. Άνοιξη

Αφήστε μια απάντηση