Θυρεοειδής και μεταβολικό σύνδρομο

Τα επίπεδα της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης TSH δε συνδέονται με την ανάπτυξη μεταβολικού συνδρόμου σε ασθενείς με αυξημένο δείκτη μάζας σώματος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της αμερικανικής εταιρείας θυρεοειδούς αδένα.

«Το μεταβολικό σύνδρομο σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και διαβήτη τύπου 2», έγραψαν οι ερευνητές. «Η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς είναι επίσης ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων, λόγω της επίδρασή της επί του μεταβολισμού των λιπιδίων και της αρτηριακής πίεσης. Σε παχύσαρκους ασθενείς, η TSH ορού τείνει να είναι υψηλότερη από ό, τι σε άτομα κανονικού βάρους “.

Η Swetha Kommareddy του Τμήματος Ενδοκρινολογίας και διαβήτη στο Boston Medical Center και οι συνεργάτες της εξέτασαν 3.447 ενήλικες (μέσος όρος ηλικίας 46,7 χρόνια και μέσος δείκτης μάζας σώματος 38,3) για να προσδιοριστεί η σχέση μεταξύ της TSH του ορού και του μεταβολικού συνδρόμου.

Οι ερευνητές όρισαν το μεταβολικό σύνδρομο με τις εξής παραμέτρους:

  • περίμετρος της μέσης ≥40 ίντσες σε άνδρες ή ≥35 ίντσες στις γυναίκες
  • τριγλυκερίδια του ορού ≥150 mg / dL ή λήψη φαρμακευτικής αγωγής για αυξημένα τριγλυκερίδια
  • HDL – χοληστερίνη <40 mg / dL στους άνδρες ή <50 mg / dL στις γυναίκες
  • αρτηριακή πίεση ≥130 mm Hg / 85 mm Hg ή λήψη αντιυπερτασικής αγωγής
  • γλυκόζη νηστείας ≥100 mg / dL ή λήψη φαρμακευτικής αγωγής για αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ή ιστορικό σακχαρώδη διαβήτη ή γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη HbA1c ≥5.7%

Ο επιπολασμός του μεταβολικού συνδρόμου ήταν 71,84% ανάμεσα στους συμμετέχοντες.

Η μέση TSH στον ορό ήταν υψηλότερη μεταξύ των συμμετεχόντων που διαγνώστηκαν με μεταβολικό σύνδρομο (1,405 mU / l) σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες χωρίς μεταβολικό σύνδρομο (1,36 mU / L).

Ωστόσο δεν παρατηρήθηκε σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στα επίπεδα της TSH και τη παρουσίας του μεταβολικού συνδρόμου μετά την προσαρμογή κατά την ηλικία, το φύλο, τη φυλή, το μορφωτικό επίπεδο, την κοινωνικοοικονομική κατάσταση και την κατανάλωση ή όχι καπνού.

“Τα επίπεδα της TSH στον ορό δεν φαίνεται να αποτελούν παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση μεταβολικού συνδρόμου σε παχύσαρκα και υπέρβαρα άτομα», έγραψαν οι ερευνητές.

 

Ε. Γ.

Διαβάστε ακόμη:

Έχω θυρεοειδή. Πώς θα χάσω τα περιττά κιλά;

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο και δίαιτα

Facebooktwittermail

Αφήστε μια απάντηση