Πώς συνδέει έρευνα τον υποθυρεοειδισμό με την έλλειψη σιδήρου;

Η έλλειψη σιδήρου συνδέεται με μειωμένες τιμές θυροξίνης (T4) σε έγκυες γυναίκες και σε γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο έντυπο The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Ο συσχετισμός αυτός παρατηρήθηκε ανεξάρτητα από τη θυρεοειδική αυτοανοσία, δηλαδή την ύπαρξη αντισωμάτων κατά του θυρεοειδούς και την περίσσεια ή έλλειψη ιωδίου.
Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι η έλλειψη σιδήρου θα μπορούσε να είναι ένας ανεξάρτητος παράγοντας για την πρόκληση μειωμένων τιμών Τ4, ακόμη και κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κύησης, σύμφωνα με τους ερευνητές.

“Η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που συνδέει την ανεπάρκεια σιδήρου και τη λειτουργία του θυρεοειδούς κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κύησης σε μια περιοχή που δεν υπάρχει έλλειψη ιωδίου” έγραψαν οι ερευνητές.

Ο καθηγητής Xiaohui Yu του Τμήματος Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού του πανεπιστημίου Shenyang και οι συνεργάτες του εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της ανεπάρκειας σιδήρου και του υποθυρεοειδισμού σε 7.953 έγκυες γυναίκες (≤12 εβδομάδες κύησης) και σε 2.000 γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία.
Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης έναν υποπληθυσμό από 3.340 έγκυες γυναίκες και 1.052 γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία που είχαν επαρκή πρόσληψη ιωδίου και αρνητικά αντισώματα κατά της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης.

Τόσο στις εγκύους όσο και στις μη εγκύους γυναίκες με έλλειψη σιδήρου παρατηρήθηκαν χαμηλότερα επίπεδα ελεύθερης Τ4 (fT4) σε σύγκριση με τις αντίστοιχες ομάδες χωρίς ανεπάρκεια σιδήρου. 

Με βάση τη στατιστική ανάλυση, η ανεπάρκεια σιδήρου αποδείχθηκε ένας ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για την ήπια και σοβαρή υποθυροξιναιμία στην εγκυμοσύνη.
Στις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία συσχετίστηκαν επίσης τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου με ελαφρά χαμηλά επίπεδα ελευθερης θυροξίνης.

«Θεωρούμε την έλλειψη σιδήρου ένα πιθανό παράγοντα για την υποθυροξιναιμία στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης,” έγραψαν οι ερευνητές. “Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να το επιβεβαιώσουν.”

Ευαγγελία Γιαζιτζόγλου
Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος, Θεσσαλονίκη

Διαβάστε ακόμη τα σχετικά άρθρα:
Θυρεοειδής, σίδηρος και φεριτίνη
Αναιμία και θυρεοειδής

 

Facebooktwittermail

8 thoughts on “Πώς συνδέει έρευνα τον υποθυρεοειδισμό με την έλλειψη σιδήρου;

  1. καλημερα.ειμαι νεα στη συζητηση.Θα ηθελα να ρωτησω τι πρεπει να κανω.Εχω ολα τα συμπτωματα που φανερωνουν την νοσο hashimoto απλα επειδη ειμαι στο οριο ο παθολογος μου και ο ομοιοιπαθητικος μου δε μου δινουν αγωγη.Θα πρεπει να συμβουλευτω και ενδοκρινολογο?Δεν αντεχω αλλο νιωθω πολυ εξαντλημενη.Χωρις να κανω ιδιαιτερα τιποτα.Σας παρακαλω κατατοπηστε με.Ευχαριστω εκ των προτερων.

Αφήστε μια απάντηση