Συνήθειες που βλάπτουν τους νεφρούς σας

Οι νεφροί είναι ζωτικά όργανα του σώματος μας.
Είναι ένας έξυπνος και καταπληκτικός μηχανισμός καθαρισμού, που φιλτράρει καθημερινά μεγάλες ποσότητες αίματος, από αυτήν την διαδικασία καθαρισμού βγαίνει ένα περίσσευμα 2 λίτρων νερού που αποβάλλεται από το σώμα.

Θα πρέπει να προσέχουμε και να φροντίζουμε τους νεφρούς μας. Το κάνουμε ωστόσο αυτό με τον σωστό τρόπο;  Ποια λάθη κάνουμε καθημερινά, συχνά μάλιστα ασυνείδητα;

  1. Ελάχιστη πρόσληψη νερούWasser-trinken

Μάλλον θα το γνωρίζετε ήδη. Όμως σταθείτε μια στιγμή και ρωτήστε τον εαυτό σας: «Πόσο νερό πίνω κάθε μέρα;»  Να επιμείνετε στο να πίνετε αρκετό νερό κάθε ημέρα. Αν δεν αναπληρώνουμε το νερό που αποβάλουν οι νεφροί (δλδ. τουλάχιστον 2 λίτρα) με τον καιρό θα υπάρχουν σοβαρές βλάβες. Μία από τις κύριες εργασίες των νεφρών μας είναι να αποβάλουν βλαβερές ουσίες από το σώμα. Όταν λοιπόν δεν έχουν αρκετό νερό για να τα αποβάλουν, μειώνεται αποβολή των ούρων και όλες οι τοξίνες μένουν μέσα στο αίμα μας.

Όλα αυτά μπορούν να αποφευχθούν όταν πίνουμε τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα. Αν δεν είναι συνήθεια μας, συχνά δυσκολευόμαστε. Ίσως μάλιστα να μην μας αρέσει η γεύση του νερού. Πρόταση: προσθέστε λίγο λεμόνι, πορτοκάλι, πιπερόριζα (τζίντζερ) ή μαστίχα Χίου για να το κάνετε το νερό πιο εύγευστο.

  1. Μην καταπιέζετε την ανάγκη να ουρήσετεharndrang unterdruecken

Σε όλους μας έχει συμβεί! Να αποφεύγουμε να πάμε στην τουαλέτα, είτε επειδή δεν υπάρχει κάποια τουαλέτα τριγύρω, είτε θελημένα να το καθυστερούμε επειδή είμαστε απασχολημένοι. Πόσοι ώρα όμως αντέξαμε πριν το σώμα μας στείλει τα πρώτα σοβαρά σημάδια κινδύνου; Μία, δύο ώρες;

Όταν η ουροδόχος κύστη γεμίσει και εμείς ωστόσο την καταπιέζουμε και δεν την αδειάζουμε αυξάνουμε τον κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές του ουροποιητικού συστήματος. Μέχρι και βλάβη στους νεφρούς μπορούμε να προκαλέσουμε. Είναι λοιπόν καλό να το προσέχουμε αυτό το σημείο.

  1. Κακές διατροφικές συνήθειες

3.1. Πολύ αλάτι

Η κύρια πηγή Νατρίου είναι το αλάτι. Γνωρίζατε ωστόσο ότι το αλάτι μπορεί να είναι πολύ βλαβερό; Το αλάτι δυσκολεύει την εργασία των νεφρών μας, γιατί θα πρέπει να το φιλτράρουν και να το αποβάλουν και αυτό . Αυτό σε μεγάλο διάστημα χρόνου κουράζει τους νεφρούς μας και προκαλεί χρόνια κόπωση σε αυτά, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε νεφρικές παθήσεις. Βοηθήστε τα. Πολύ απλά μειώστε το αλάτι στην διατροφή σας.

3.2. Πολλές πρωτεΐνες

Οι ζωικές πρωτεΐνες σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να είναι βλαβερές για τους νεφρούς μας. Όλες οι λιπαρές τροφές δυσκολεύουν την λειτουργία των νεφρών μας γιατί δυσκολεύουν το φιλτράρισμα του αίματος.  Προσπαθήστε να μειώσετε τις μεγάλες ποσότητες ζωικών πρωτεϊνών και αντικαταστήστε τες με φυτικές πρωτεΐνες π.χ. όσπρια, κινόα, ξηροί καρποί

3.3. Ανθρακούχα αναψυκτικά

Τα ανθρακούχα αναψυκτικά είναι ιδιαίτερα βλαβερά για τους νεφρούς  μας.  Κι όμως ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού τα καταναλώνει συνεχώς ειδικά οι νεαροί. Καλό θα ήταν να μειωθεί η κατανάλωση τους ή ακόμα να αφαιρεθούν εντελώς από την διατροφή μας. Μπορεί να ευθύνονται για ασθένειες όπως χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.

3.4.  Αλκοόλ και καπνός

Το αλκοόλ και ο καπνός συμβάλουν στο να αποθηκεύονται πολλές τοξίνες στον οργανισμό μας. Όλο το σώμα μας υποφέρει, καθώς δεν μπορεί να αποβάλει αυτές τις τοξίνες. Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ! Κόψτε το τσιγάρο!

  1. Υψηλή αρτηριακή πίεση

Η υπέρταση συνδέεται άμεσα με την νεφρική ανεπάρκεια. Το αίμα δεν κυλάει ομαλά μέσα στους νεφρούς. Οι νεφροί δεν μπορούν να φιλτράρουν τις βλαβερές ουσίες και καταλήγουν να δυσλειτουργούν. Να ελέγχετε την πίεση σας. Είναι μια διαδικασία απλή και γρήγορη. Μιλήστε με τον γιατρό σας, μόνο όφελος προκύπτει από το να προσέχουμε την υγεία μας.

  1. Φάρμακα

Μην λαμβάνεται παυσίπονα όταν αυτά δεν είναι πραγματικά απαραίτητα. Υπάρχουν πολλά φάρμακα που επιβαρύνουν την λειτουργία των νεφρών. Πριν πάρετε ένα φάρμακο και εφόσον είναι απαραίτητο να το λάβετε αυτό συζητήστε με τον γιατρό σας, για το πώς μπορείτε παράλληλα να προστατέψετε τους νεφρούς σας.

  1. Καθιστική ζωή

Πόσες ώρες την ημέρα κάθεστε; Είναι αλήθεια πως πολλές εργασίες μας «καθηλώνουν» σε ένα γραφείο ή σε μία καρέκλα. Η καθιστική ζωή όμως είναι πραγματικά βλαβερή για τους νεφρούς μας. Μπορούμε να βελτιώσουμε την λειτουργία τους ακόμα και με λίγη κίνηση παραπάνω καθημερινά. Δεν πρέπει να γίνουμε και πρωταθλητές. Μπορούμε όμως να βγούμε έναν περίπατο με την οικογένεια, με έναν φίλο. Ίσως να κάνουμε λίγο τζόκινγκ, ίσως λίγο χορό. Μην ξεχάσετε να πάρετε ένα μπουκάλι νερό μαζί.

Να θυμάστε ότι οι μικρές αλλαγές φέρνουν  μεγάλες βελτιώσεις. Οι νεφροί σας, θα σας ευγνωμονούν!

Δείτε επίσης  εδώ για την ανεπάρκεια των επινεφριδίων

και εδώ για τη σχέση της υγείας των νεφρών με το θυρεοειδή

kidney says hello

Άρθρο Ανθή Αντωνίου, hashimotaki

Facebooktwittermail

4 thoughts on “Συνήθειες που βλάπτουν τους νεφρούς σας

Αφήστε μια απάντηση