Βαλεριάνα. Ένα φυτό που θα σας πάρει το άγχος…

Η βαλεριάνα (Valeriana officinalis) είναι ένα φυτό που φτάνει από 30 εκατοστά μέχρι και 2 μέτρα ύψος. Τα άνθη της είναι μικρά σε λευκούς και ροζ τόνους. Χαρακτηριστική είναι η αρωματική ρίζα της.

Η βαλεριάνα είναι ένα ηρεμιστικό της φύσης που δεν επιφέρει εξάρτηση. Κύρια και κλινικά επιτρεπτή χρήση της βαλεριάνας είναι κατά του άγχους, της ανησυχίας και της νευρικότητας. Έχει φανεί ιδιαίτερα υποβοηθητικό στις αϋπνίες και σε γενικότερες διαταραχές ύπνου. Το φυτό αυτό έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για την αύξηση αποδοτικότητας και συγκέντρωσης. Ενώ λοιπόν δρα κυρίως ως ηρεμιστικό, έχει παράλληλα μια ελαφριά διεγερτική επίδραση.

Συχνά λοιπόν χρησιμοποιείται για να φέρει ένα αίσθημα ηρεμίας, ιδιαίτερα σε καταστάσεις άγχους όπως π.χ. κρίσεις πανικού ή φοβίες.

Επιδρά ευεργετικά στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και της εμμηνόρροιας ρύσης.  Γι αυτό και πολλές γυναίκες προσθέτουν λίγες σταγόνες από εκχύλισμα βαλεριάνας στο νερό του μπάνιου, το οποίο δρα μυοχαλαρωτικά. Ακόμα, βοηθάει γενικότερα σε μυϊκούς πόνους ως κατάπλασμα ή επαλείφοντας το.

Φαίνεται να δρα επίσης ευεργετικά σε γαστρεντερικές δυσλειτουργίες και στην σπαστική κολίτιδα (σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου) .

Δοσολογία

Η πιο γνωστή και κοινή χρήση είναι το αφέψημα

Περιχύνεται 2-3 γρ. τσάι βαλεριάνα με καυτό νερό και το αφήνετε να «τραβήξει» για 10-15 λεπτά.  Έπειτα το σουρώνετε.

Πολλά άτομα προμηθεύονται σκευάσματα από βαλεριάνα, εκεί είναι σημαντικό να τηρηθούν οι οδηγίες χρήσης.

Σημαντικό είναι να αποθηκεύεται την βαλεριάνα σε ξηρό και σκοτεινό μέρος.

baldrian2

Αντενδείξεις

Η λήψη βαλεριάνας σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις έχει φέρει ανεπιθύμητες αντιδράσεις του γαστρεντερικού συστήματος. Υπάρχουν επίσης άτομα που είναι αλλεργικά στην βαλεριάνα. Αυτά τα άτομα θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγουν την λήψη της. Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί πονοκέφαλοι, ανησυχία και ταχυπαλμίες. Ιδιαίτερα σε συνδυασμό με την παράλληλη λήψη υπνωτικών χαπιών ή αλκοόλ.

Βαλεριάνα και Hashimoto Θυρεοειδίτιδα

Η Hashimoto Θυρεοειδίτιδα χαρακτηρίζεται συχνά, ιδιαίτερα σε αρχικά στάδια, σε υποτροπές, αλλά και στην μετέπειτα πορεία της από  συμπτώματα όπως  φοβίες, κρίσεις πανικού, αίσθημα κόμπου στο λαιμό, διαταραχές ύπνου, μυϊκούς πόνους, γαστρεντερικές διαταραχές. (περισσότερα για τα συμπτώματα της Hashimoto Θυρεοειδίτιδας διαβάστε εδώ και εδώ)

Πολλά άτομα που πάσχουν από Hashimoto Θυρεοειδίτιδα έχουν ωφεληθεί από τις ευεργετικές ιδιότητες της βαλεριάνας.

Ωστόσο, καλό θα ήταν πριν την λήψη ή χρήση της βαλεριάνας, να ενημερώσετε το γιατρό σας.

Το hashimoto.gr  δεν παίρνει ευθύνη, προσφέρει αποκλειστικά και μόνο την ενημέρωση βάσει έγκυρων πηγών.Baldrian-Hopfen1

Άρθρο Ανθή Αντωνίου, hashimotaki

Πληροφορίες από gesundheit.de, heilkraeuter.de,

Facebooktwittermail

Αφήστε μια απάντηση