8 συμβουλές για όνειρα γλυκά

schlaf

Ο ύπνος μας ομορφαίνει. Όταν κοιμόμαστε  τουλάχιστον 8 ώρες, δείχνουμε  πιο ελκυστικοί, γοητευτικοί και υγιής. Σουηδοί επιστήμονες διεξήγαγαν μια έρευνα σε 23 συμμετέχοντες,  γυναίκες και άντρες. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα έπρεπε να κοιμούνται σύμφωνα με τους γιατρούς, άλλος λιγότερες και άλλος περισσότερες ώρες (π.χ. 5 ώρες, 8 ώρες κλπ). Τα άτομα που ξεκουραζόταν περισσότερο δηλαδή κοιμόταν τουλάχιστον 8 ώρες έφεραν  καλύτερα αποτελέσματα στην αξιολόγηση.

Ο ύπνος όχι μόνο μας ομορφαίνει άλλα κάνει την επιδερμίδα μας να δείχνει πιο φρέσκια και ανανεωμένη. Η υγεία μας ωφελείται άμεσα από τον επαρκή ύπνο. Κατά την διάρκεια του ύπνου το σώμα μας βρίσκει την ηρεμία να αναζωογονηθεί  και να αποκτήσει  ενέργεια.

Συμβουλές για τον «ύπνο ομορφιάς»

Το έχετε ζήσει αυτό; Γυρνάτε γύρω –γύρω στο κρεβάτι και ξυπνάτε κατά επανάληψη. Ένας ανήσυχος ύπνος σίγουρα δεν ξεκουράζει, μάλλον το αντίθετο.kein schlaf

Το ένα τρίτο της ζωής μας το περνάμε κοιμώμενοι. Ακολουθούν μερικές  χρήσιμες συμβουλές, για να ξυπνήσετε ανανεωμένοι το επόμενο πρωί.

  1. Ξαπλώστε μόνο όταν νυστάζετε πραγματικά. Το να μένετε στο κρεβάτι χωρίς να νυστάζετε πραγματικά, προκαλεί ένταση – κάτι το οποίο φέρνει περισσότερο αϋπνία
  1. Δώστε στον εαυτό σας πραγματική ησυχία. Η τηλεόραση, ο υπολογιστής και η δυνατή μουσική δεν είναι χρήσιμα στην κρεβατοκάμαρα. Συχνά μας «κλέβουν» τον ύπνο.
  1. Όταν κάτι σας ανησυχεί προσπαθήστε να μην το «πάρετε μαζί» στο κρεβάτι σας. Συζητήστε εκ των προτέρων με φίλους και συγγενείς. Προσπαθήστε να κάνετε σκέψεις και σχέδια πριν ξαπλώσετε στο κρεβάτι.
  1. Ανοίξτε τα παράθυρα 30 λεπτά με μία ώρα πριν πάτε στην κρεβατοκάμαρα. Ένα δωμάτιο που δεν αερίζεται καλά θα μπορούσε να είναι αιτία πονοκεφάλων.
  1. Μην καταναλώνετε καφέ η αναψυκτικά με καφεΐνη 1 – 2 ώρες πριν ξαπλώσετε.
  1. Αποφύγετε βαριά και λιπαρά φαγητά στο δείπνο. Καθώς παραμένουν αυτές οι τροφές για αρκετή ώρα στο στομάχι και στο έντερό μας. Το  γαστρεντερικό μας σύστημα παραμένει ενεργό για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που μπορεί να μας στερήσει τον βραδινό ύπνο.
  1. Η θερμοκρασία δωματίου είναι πολύ σημαντική. Ιδανικά θα πρέπει να βρίσκεται ανάμεσα στους 16 με 20 βαθμούς. Δεν θα πρέπει ούτε να σας προκαλεί ρίγος, άλλα ούτε και εφίδρωση.
  1. Να αλλάζετε τακτικά τα καλύμματα των στρωμάτων στο κρεβάτι σας. Αυτό σας δίνει μια καθαρή και φρέσκια αίσθηση και θα θέλετε να κουκουλωθείτε και να χουχουλιάσετε.mann schlaf

Ύπνος και Hashimoto

Δυστυχώς τα άτομα που πάσχουν από Hashimoto συχνά έχουν προβλήματα με τον ύπνο.

Σημαντικό είναι να είναι σωστά ρυθμισμένες οι τιμές του θυρεοειδούς αδένα.* Σε στάδιο υπερθυρεοειδισμού μπορεί να υπάρχουν περιόδους αϋπνίας . Σε στάδιο υποθυρεοειδισμού να υπάρχουν στην διάρκεια της ημέρες υπνηλίες ενώ κατά την διάρκεια της νύχτας αϋπνίες.

Ακόμα είναι σημαντικό να μην υπάρχει κάποια έλλειψη βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μέταλλων.

baby schlaf

*για την σωστή ρύθμιση των τιμών βλ. εδώ

Άρθρο Ανθή Αντωνίου, hashimotaki

Facebooktwittermail

One thought on “8 συμβουλές για όνειρα γλυκά

Αφήστε μια απάντηση