«Έχω Hashimoto εδώ και περίπου 2 χρόνια. Παίρνω το χάπι για το θυρεοειδή κάθε μέρα. Γιατί δε νιώθω καλύτερα;» – Ελένη, 43
Η Χασιμότο Θυρεοειδίτιδα είναι έως σήμερα ανίατη ασθένεια.
Σύμφωνα με τους γιατρούς οι διάφορες μορφές θεραπείας έχουν τη δυνατότητα προσφέρουν στον ασθενή μια καλή ποιότητα ζωής με ελάχιστα ή σχεδόν καθόλου συμπτώματα.
Παρόλα αυτά πολλοί ασθενείς παραμένουν να έχουν συμπτώματα και περιορισμούς, ενώ οι τιμές των αιματολογικών εξετάσεων είναι μέσα στα φυσιολογικά όρια.
Κάποιοι ασθενείς μάλιστα, καθώς αντιμετωπίζουν χρόνια δυσκολία στο να ρυθμίσουν τις τιμές του θυρεοειδή, σκέφτονται την αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα ως τελευταία τους ελπίδα στο να νιώσουν επιτέλους καλύτερα.
Πότε πρέπει να ξεκινάει η θεραπεία στη Χασιμότο;
Πολύ σημαντικό είναι να λαμβάνει ο ασθενής ορμονική θεραπεία το συντομότερο δυνατό.
Έτσι θα προληφθούν πολλά συμπτώματα. Ακόμα και να παρουσιάσει τα συμπτώματα αυτά στο μέλλον, το πιθανότερο είναι να είναι σε πιο ήπια μορφή.
Αυτό ισχύει στην έντονη φάση του υπερθυρεοειδισμού όπως και στα αρχικά στάδια ενός ήπιου υποθυρεοειδισμού. Όσο ποιο άμεσα ξεκινήσει η θεραπεία τόσο πιο άμεσα μπορεί να περιοριστεί η διαδικασία εξέλιξης του αυτοάνοσου νοσήματος.
Η Χασιμότο Θυρεοειδίτιδα εξελίσσεται σε στάδια που εκδηλώνονται με υποτροπή της ασθένειας. Είναι λοιπόν σημαντικό να ελέγχονται αιματολογικά σε πολύ τακτά διαστήματα οι ορμόνες του θυρεοειδή (FT4, FT3, TSH).
Ορμονοθεραπεία
Κατά βάση η λήψη των ορμονών ξεκινάει με μικρές δόσεις, έτσι ώστε το σώμα και όλα τα ζωτικά όργανα να συνηθίσουν στην τακτική λήψη των φαρμάκων.
Συνήθως ο ασθενής λαμβάνει αρχικά μια πιο χαμηλή δόση δηλαδή περίπου 25μg.
Αυτή η δόση αυξάνεται σε διάστημα λίγων εβδομάδων κατά 6,25 μg ή και 12μg αναλόγως με την κατάσταση του ασθενή.
Αν η δόση αυξηθεί πολύ γρήγορα, το σώμα ενδέχεται να αντιδράσει με συμπτώματα υπερδοσολογίας. Κάθε 4-6 εβδομάδες θα πρέπει να ελέγχονται η FT3, FT4 και TSH.
Σύμφωνα με τις τιμές θα πρέπει ανάλογα να ρυθμίζεται η δόση.
Στη νόσο Χασιμότο είναι καλό να στοχευτεί μια τιμή της TSH στο 1 mU/l περίπου.
Έτσι οι τιμές των FT3 και FT4 θα βρίσκονται στην μέση η στο πάνω τρίτο των οριακών τιμών. Αυτό ωστόσο ισχύει για πολλούς, όχι για όλους τους ασθενείς με Χασιμότο Θυρεοειδίτιδα. Κάποιοι ασθενείς νιώθουν καλύτερα αν οι ελεύθερες τιμές τους είναι πιο χαμηλές, κάποιοι πάλι αν αυτές είναι λίγο πιο αυξημένες. Καλό είναι λοιπόν να ερωτηθεί ο ασθενείς για το πώς νιώθει και αν τα συμπτώματα είναι σε καταστολή έτσι ώστε να μπορεί να έχει μια καλή ποιότητα ζωής.
(Για περισσότερες πληροφορίες για το πως υπολογίζονται οι τιμές βλ. εδώ )
Φάρμακα για τον θυρεοειδή αδένα
Υπάρχουν διαφόρων ειδών σκευάσματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη ρύθμιση των τιμών του θυρεοειδούς αδένα.
Συνήθως στην περίπτωση υποθυρεοειδισμού χρησιμεύουν τα σκευάσματα συνθετικής Τ4 (λεβοθυροξίνη).
Στην Ευρώπη χρησιμοποιούνται και σκευάσματα με φυσική θυροξίνη (που λαμβάνονται π.χ. από χοίρους) σε κάποιες περιπτώσεις.
Σημαντικά συμπληρώματα διατροφής
Οι ασθενείς με Χασιμότο συχνά παρουσιάζουν έλλειψη σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα. Αυτές οι ελλείψεις μπορεί να έχουν ως επακόλουθο έντονα συμπτώματα και προβλήματα υγείας.
Μαζί με μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή θα ήταν ωφέλιμο οι ασθενείς με Χασιμότο Θυρεοειδίτιδα να ελέγξουν τυχόν περαιτέρω ελλείψεις στον οργανισμό με αιματολογικές εξετάσεις.
Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες πολλές ασθένειες όπως η Χασιμότο Θυρεοειδίτιδα, η νόσος του Graves, η ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.ά. επηρεάζονται αρνητικά από τις ελεύθερες ρίζες.
Η λήψη αντιοξειδωτικών μπορεί να συμβάλει θετικά στη βελτίωση της υγείας του ασθενούς. Κάποια αντιοξειδωτικά θα μπορούσαν να είναι οι Βιταμίνες Α, C, E όπως και τα ιχνοστοιχεία σελήνιο και ψευδάργυρος.
Καλησπέρα!τον Μάρτιο μετά από ταχυκαρδίες που μου εμφανίστηκαν , ξεκίνησα να κάνω εξετάσεις. Βρέθηκαν κάποια αντισώματα και με τον υπέρηχο φάνηκε η θυροειδίτιδα χασιμότο. Είμαι όμως ευθυροειδική. Θα ήθελα να ρωτήσω αν τα τα άτομα με φυσιολογικές τιμές ορμονών έχουν συμπτώματα. Σας ευχαριστώ πολυ!