Χρώματα – πως μας επηρεάζουν

Εδώ και χρόνια είναι γνωστό ότι τα χρώματα ασκούν μεγάλη επιρροή επάνω μας. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι υπάρχει πλέον μια εναλλακτική μέθοδο θεραπείας  – η χρωμοθεραπεία. Αυτή  χρησιμοποιείται στην ψυχική και σωματική αποκατάσταση κάποιον ατόμων και ασθενειών.

Όμως  και στην καθημερινότητα π.χ. ακόμα και στο σούπερ μάρκετ, τα χρώματα μας επηρεάζουν. Ένα κατάστημα μπορεί να έχει αύξηση σε πωλήσεις αναλόγως με τα χρώματα που χρησιμοποιεί στην διακόσμηση όπως και τα έντονα σε χρώματα προϊόντα φαίνεται να αγοράζονται πιο συχνά.

Τα χρώματα μπορούν να «φτιάξουν» την διάθεση; Τι χρώματα μπορούμε να χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα, στο σπίτι και στο γραφείο.

Πως επιδρά το κάθε χρώμα;

Για να αποφασίσετε ποιο χρώμα είναι καταλληλότερο για εσάς θα πρέπει να γνωρίζουμε την επίδραση του κάθε χρώματος στην διάθεση και στην ψυχολογία:

Λευκόweiss

Το λευκό είναι ένα ουδέτερο χρώμα, προάγει την νηφαλιότητα, την καθαρότητα και την διαύγεια. Είναι το ιδανικό χρώμα για την κουζίνα. Στις επιφάνειες εργασίας στην κουζίνα είναι καλό να κυριαρχεί το λευκό χρώμα. Μπορεί να συνδυαστεί πολύ όμορφα με  χρώματα όπως κίτρινο και πράσινο που αναζωογονούν την ατμόσφαιρα. Η κουζίνα είναι συχνά  το δωματίου του σπιτιού όπου συναντιέται όλη η οικογένεια για το γεύμα, έτσι η διάθεση μένει φρέσκια και ζωηρή.

Κόκκινοrot

Το κόκκινο είναι το χρώμα της φωτιάς, της αγάπης, του πόθου όμως και του θυμού. Τραβάει την προσοχή,  αντιπροσωπεύει την ενέργεια και την ζωντάνια. Το κόκκινο μπορεί να δραστηριοποιήσει και να φέρει ζεστασιά. Σε ρούχα το κόκκινο χρώμα προσδίδει αυτοπεποίθηση. Παραδείγματος χάριν μια κοπέλα με ένα κόκκινο φόρεμα αμέσως θα γίνει αντιληπτή και το ντύσιμο της θα χαρακτηριζόταν ως σέξι. Σε ένα δωμάτιο είναι καλό να χρησιμοποιηθεί το κόκκινο χρώμα ως νότα χρώματος. Το πολύ έντονο κόκκινο χρώμα σε κλειστό δωμάτιο ενδέχεται να φέρει εσωτερική ανησυχία. Το κόκκινο χρώμα λέγεται πως ανοίγει την όρεξη και αυξάνει την λίμπιντο.

Πορτοκαλίorange

Το πορτοκαλί χρώμα γενικότερα φαίνεται να φτιάχνει το κέφι και συχνά αντιπροσωπεύει την κοινωνικότητα και την έλλειψη προκαταλήψεων, όπως και την αυτοπεποίθηση. Παράλληλα μπορεί να χαρακτηρίσει την επιπολαιότητα και την φορτικότητα.

Ρούχα σε πορτοκαλί χρώμα επηρεάζουν θετικά την ελκυστικότητα. Σε δωμάτια το πορτοκαλί χρώμα προωθεί την άνεση και την κοινωνικότητα. Θεωρείται ιδανικό χρώμα για σχετικά σκοτεινά δωμάτια όπως κουζίνα και τραπεζαρία.

Κίτρινοgelb

Το χρώμα κίτρινο αντιπροσωπεύει το φώς, την θετικότητα και την χαρά. Επηρεάζει θετικά τα άτομα που πάσχουν από φοβίες και κατάθλιψη. Το καθαρό κίτρινο χρώμα αντιπροσωπεύει επίσης την γνώση και την λογική. Το κίτρινο χρώμα σε ένα δωμάτιο, το κάνει να φαίνεται πολύ πιο μεγάλο. Επιδρά θετικά στην συγκέντρωση και στην δημιουργικότητα. Είναι ιδανικό χρώμα για παιδικά δωμάτια και αίθουσες συνεδριάσεων.

Πράσινοgruen

Το πράσινο είναι το χρώμα της φύσης. Χαλαρώνει και ηρεμεί. Αντιπροσωπεύει την σιγουριά και την ελπίδα. Σε δωμάτια το πράσινο χρώμα δίνει ηρεμία και χαλάρωση. Ενδείκνυται για δωμάτια εργασίας. Ένα άτομο που φοράει πράσινα ρούχα δίνει συχνά την εντύπωση του γενναιόδωρου και εμπνέει εμπιστοσύνη. Είναι ιδανικό για όλα τα δωμάτια ακόμα και αν είναι σε μορφή φυτών που διακοσμούν τον χώρο.

Μπλεblau

Το μπλε είναι το χρώμα του ουρανού και αντιπροσωπεύει την εμπιστοσύνη και την νοσταλγία. Μπορεί να επιδράσει φέρνοντας μελαγχολία ή και χαλάρωση. Συχνά το μπλε χρώμα χρησιμοποιείται σε δωμάτια χαλάρωσης. Φαίνεται πως είναι ιδανικό για την κρεβατοκάμαρα

Γκριgrey

Το γκρι αντιπροσωπεύει την απόλυτη ουδετερότητα και την συγκράτηση. Περνάει απαρατήρητο και μπορεί να δείξει και βαρετό. Τα γκρι κουστούμια δείχνουν λιτά και απλά. Στα δωμάτια είναι καλό να χρησιμοποιείται ως συμπληρωματικό χρώμα και όχι ως κύριο χρώμα.

Καφέbrown

Το καφέ είναι το «ήσυχο» χρώμα της γης. Αντιπροσωπεύει την ασφάλεια. Το καφέ είναι γενικότερα το χρώμα των επιχειρηματιών. Τα δωμάτια σε καφέ χρώμα δίνουν την εντύπωση του παραδοσιακού, της χαλάρωσης και της ισορροπίας. Τα δε ανοιχτά καφέ χρώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κάθε δωμάτιο στην διακόσμηση.

Άρθρο Ανθή Αντωνίου, hashimotaki

Πληροφορίες απο : gesundheit.de/wellness/sanfte-medizin/weitere-therapien-und-behandlungen/farben-und-ihre-wirkung

Facebooktwittermail

Αφήστε μια απάντηση