Θυρεοειδής, Hashimoto και γονιμότητα

H θυρεοειδική αυτοανοσία, που συμπεριλαμβάνει τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto και τη νόσο του Graves, είναι η πιο διαδεδομένη αυτοάνοση κατάσταση και επηρεάζει μέχρι και το 20% των γυναικών κατά την εποχή της γονιμότητας. (διάβασε περισσότερα εδώ).
H συχνότητα της αυτοανοσίας στο θυρεοειδή , ιδιαίτερα της Χασιμότο, είναι σημαντικά υψηλότερη μεταξύ των υπογόνιμων γυναικών, ειδικά όταν η αιτία της υπογονιμότητας είναι η ενδομητρίωση ή το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών.

Ο υποκλινικός υποθυρεοειδισμός  (υψηλή TSH, φυσιολογικές T3 και T4), αν υπάρχει πριν και στην αρχή της εγκυμοσύνης έχει συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο αποβολών και νευρογνωστικές διαταραχές στα παιδιά,ακόμη και αν οι τιμές του θυρεοειδούς δε δείχνουν επηρεασμένες πριν από την εγκυμοσύνη.
Έτσι η πρόληψη δυσμενών συνεπειών στη διάρκεια της κύησης και στη νευροαναπτυξιακή έκβαση απαιτεί μια στρατηγική συχνών προσαρμογών της δόσης της θυροξίνης κατά την εγκυμοσύνη σε συνδυασμό με την τακτική εξέταση της λειτουργίας του θυρεοειδούς, ξεκινώντας πριν από την εγκυμοσύνη και μέχρι την περίοδο της λοχείας.

Σε μια μελέτη, η οποία συνέκρινε 438 γυναίκες με πρόβλημα υπογονιμότητας και 100 υγιείς γυναίκες που είχαν τεκνοποιήσει, διαπιστώθηκε ότι η παρουσία αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων περοξειδάσης (TPOAb) ήταν σημαντικά υψηλότερη μεταξύ των γυναικών με γυναικεία υπογονιμότητα, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.
Σε μία άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Thyroid το 2013, επισημαίνεται η ανάγκη υπολογισμού και των TgAb σε υπογόνιμες γυναίκες, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που είναι μόνο αυτά αυξημένα και όχι τα TPOAb.

Οι μηχανισμοί που κρύβονται πίσω από την υπογονιμότητα και την αύξηση των αποβολών της κύησης στις γυναίκες με θυρεοειδίτιδα Hashimoto διερευνούνται ακόμα, αλλά προς το παρόν προτείνονται μεταξύ άλλων:

  • H αυξημένη δραστηριότητα των αμυντικών κυττάρων που παρατηρείται λόγω της αυτοάνοσης διαδικασίας αλλοιώνει την ανοσοποιητική και ορμονική απόκριση της μήτρας σε γυναίκες με Hashimoto θυρεοειδίτιδα.
  • Η έλλειψη της βιταμίνης D έχει προταθεί ως παράγοντας προδιάθεσης για αυτοάνοσες ασθένειες και η ανεπάρκειά της συνδέεται επίσης με τη μειωμένη γονιμότητα και την απώλεια της εγκυμοσύνης, γεγονός που μπορεί να υποδηλώνει μια πιθανή αλληλεπίδραση της βιταμίνης D με τη Hashimoto στο πλαίσιο της υπογονιμότητας.
  • Επιπλέον, τα αυτοαντισώματα του θυρεοειδούς ενδέχεται επίσης να μεταβάλλουν τη γονιμότητα μεσω της “στόχευσης” κατά της διαφανούς ζώνης, των υποδοχέων της ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης και άλλων αντιγόνων του πλακούντα, όταν υπάρχουν παρόμοιες δομικές πρωτεΐνες που μπορεί να λειτουργήσουν σαν αντιγόνα. Αλλά αυτή είναι μια θεωρία που πρέπει ακόμη να επιβεβαιωθεί.

Θα πρέπει επίσης να πούμε ότι η ελεγχόμενη υπερδιέγερση των ωοθηκών, στη διάρκεια της προετοιμασίας για τις τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τη λειτουργία του θυρεοειδούς καθώς αυξάνονται τα επίπεδα των οιστρογόνων.
Γι αυτό και είναι σημαντικό στη διάρκεια όλης της διαδικασίας να ελέγχονται συχνά οι τιμές των θυρεοειδικών ορμονών και να προσαρμόζεται η αγωγή.

H εξέταση και συνειδητοποίηση της υγείας του θυρεοειδούς στο υπογόνιμο ζευγάρι είναι ζωτικής σημασίας, λόγω της σημαντικής, συχνής και συχνά αναστρέψιμης επίδρασή της στην υπογονιμότητα.
Πολλές πτυχές του ρόλου των διαταραχών του θυρεοειδούς στην υπογονιμότητα χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.

Για το ρόλο των διαταραχών του θυρεοειδούς και της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο στην εγκυμοσύνη μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ.

Η εγκυμοσύνη είναι ένα όνειρο που μπορεί να πραγματοποιηθεί για κάθε γυναίκα!

 

Ευαγγελία Γιαζιτζόγλου MD, Ενδοκρινολόγος, Θεσσαλονίκη
www.endoderma.gr

 

 

 

 

Facebooktwittermail

3 thoughts on “Θυρεοειδής, Hashimoto και γονιμότητα

Αφήστε μια απάντηση