Θυρεοειδής και εγκυμοσύνη – Μόνο ένα όνειρο?

Μια από τις πιο κύριες έγνοιες γυναικών σε γόνιμες ηλικίες είναι αν με έναν αυτοάνοσο υποθυρεοειδισμό τύπου Hashimoto υπάρχει η δυνατότητα τεκνοποίησης.

Είναι αλήθεια ότι η υπογονιμότητα σχετίζεται άμεσα με την Hashimoto Θυρεοειδίτιδα και συχνά αποτελεί αυτή αίτιο αποβολών.

Το θέμα της τεκνοποίησης μπορεί λοιπόν σε αυτές τις γυναίκες κάποιες φορές να  προκαλεί μεγάλο άγχος και ένταση.

Εγείρεται λοιπόν το ερώτημα: Είναι μια εγκυμοσύνη για κάποιον που πάσχει από Hashimoto Θυρεοειδίτιδα ένα άπιαστο όνειρο;

hope for pregnancy

 

Θηλυκές ορμόνες και ορμόνες του θυρεοειδούς

Οι ωοθήκες παράγουν θηλυκές ορμόνες: οιστρογόνα και προγεστερόνη.
Όπως ο θυρεοειδής έτσι και οι ωοθήκες διεγείρονται από τον εγκέφαλο και ελέγχονται από τον υποθάλαμο και την υπόφυση. Όταν για μεγάλο χρονικό διάστημα υπάρχουν ανισορροπίες στο τρίπτυχο  Υποθάλαμο-Υπόφυση-Θυρεοειδή είναι πολύ πιθανό να προκύπτει πρόβλημα στον μεταβολισμό (από τον θυρεοειδή) και υπολειτουργία των ωοθηκών.  Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις μπορεί, καθώς το σώμα πάσχει ήδη από μια αυτοάνοση ασθένεια να προσβληθεί και από μια αυτοάνοση των ωοθηκών, όπου το σώμα παράγει λανθασμένα αντισώματα κατά των ωοθηκών.

Σε περίπτωση απορρύθμισης των ωοθηκών μια θεραπεία με ορμόνες οιστρογόνα και προγεστερόνη αποκαθιστά την ισορροπία. Αυτή η θεραπεία αποσυντονίζει τον κύκλο της γυναίκας. Σε μια υγιή  γυναίκα από τα 28 μέχρι την εμμηνόπαυση την κάθε μέρα του κύκλου της, εκκρίνονται διαφορετικές ποσότητες ορμονών.  Αν λοιπόν υπάρχει η υποψία διαταραχής των θηλυκών ορμονών, ο γυναικολόγος θα ελέγξει τα εξής:

Η απορρύθμιση αυτών των ορμονών φέρνει συχνά ανωμαλίες στον κύκλο, καθυστέρηση στην ωορρηξία (παρόλο που συχνά υπάρχει κανονική εμμηνόρροια). Τα ανδρογόνα δε, μπορούν να προκαλέσουν το λεγόμενο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Ποια είναι η θεραπεία για γυναίκες με επιθυμία τεκνοποίησης;

Στόχος της θεραπείας είναι να επιτευχθεί μια ισορροπία των ορμονών του θυρεοειδούς και των ωοθηκών.
Αν λοιπόν παρόλο που είναι όλα σωστά ρυθμισμένα δεν επέρχεται μια εγκυμοσύνη μπορεί να προκληθεί με τεχνητή έκκριση ορμονών μια ωορρηξία στην κατάλληλη στιγμή του κύκλου. Αυτό ωστόσο προϋποθέτει άψογη συνεργασία ανάμεσα σε γυναικολόγο και ενδοκρινολόγο.

Σημαντικό για μια εγκυμοσύνη χωρίς προβλήματα είναι η πολύ καλή ρύθμιση των ορμονών του θυρεοειδούς. (για περισσότερες πληροφορίες εδώ )

Η σωστή ρύθμιση των γυναικείων ορμονών ενδείκνυται και επιβάλλεται βεβαίως και σε γυναίκες που δεν επιθυμούν άμεσα μια εγκυμοσύνη.

H TSH σε μια επικειμένη εγκυμοσύνη

Σύμφωνα με την  American Thyroid Association for the Diagnosis and Management of Thyroid Disease during Pregnancy and Postpartum: Οι γυναίκες με Hashimoto θα πρέπει να βρίσκονται σε συνεχείς παρακολούθηση του θυρεοειδούς και των ορμονών του. Τα επίπεδα της TSH θα πρέπει να αξιολογούνται κάθε 4 εβδομάδες κατά το πρώτο εξάμηνο της εγκυμοσύνης και τουλάχιστον μια φορά μεταξύ της 26ης και της 32ης εβδομάδας κύησης.

Τα επίπεδα TSH πάνω από το εύρος αναφοράς θα πρέπει να αντιμετωπίζονται.

Επιθυμητές τιμές είναι για το πρώτο τρίμηνο, 0.1 – 2.5 mlU/L, για το δεύτερο τρίμηνο, 0,2-3,0 mlU/L και για το τρίτο τρίμηνο 0,3-3,0 mlU/L.

Εγκυμοσύνη και αντισώματα

Παρόλο που πολλές γυναίκες με υψηλό επίπεδο αντισωμάτων έχουν διανύσει πολύ καλές εγκυμοσύνες, οι ειδικοί  προτείνουν την προσπάθεια της μείωσης των αντισωμάτων.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την λήψη σεληνίου! ( προσοχή! Μην το λάβετε ποτέ κατά την διάρκεια εγκυμοσύνης χωρίς την συναίνεση του γιατρού)

Ακόμα είναι σημαντική η αποφυγή λήψης πρόσθετου και χημικού ιωδίου, καθώς επιταχύνει την παραγωγή αντισωμάτων. Αν λοιπόν κριθεί απαραίτητη η επιπλέον λήψη Ιωδίου (Προσοχή! Μόνο βάση αιματολογικών εξετάσεων  και  με συναίνεση του γιατρού όχι αυθαίρετα), είναι καλό να γίνει αυτό με φυσικό τρόπο μέσω της τροφής και όχι μέσω χημικών σκευασμάτων.

Good News!

Πολλές εμπειρίες γυναικών mama1αποδεικνύουν ότι μια εγκυμοσύνη με Hashimoto είναι δυνατή και απολύτως εφικτή. Πολλές γυναίκες που δε γνώριζαν καν ότι πάσχουν από Hashimoto γίνανε ευτυχισμένες μανούλες με υγιέστατα παιδάκια.

Το ποιο σημαντικό από όλα! Θετική σκέψη! Μην απογοητεύεστε – συχνά το μυαλό μας παίζει τα πιο ύπουλα παιχνίδια και επηρεάζει την ευτυχία μας!
Μην του το επιτρέψετε! Η ευτυχία του να κρατήσετε το μωράκι σας αγκαλιά είναι εφικτή και προσιτή για όλες!

Άρθρο Ανθή Αντωνίου, hashimotaki

Facebooktwittermail

5 thoughts on “Θυρεοειδής και εγκυμοσύνη – Μόνο ένα όνειρο?

Αφήστε μια απάντηση