Πόνος στον αυχένα – τι μπορείτε να κάνετε;

Οι πόνοι στον αυχένα ίσως είναι οι πολύ διαδεδομένοι στις ημέρες μας.

Πολλοί είναι αυτοί που έχουν ίσως κουνούν στο διάβασμα αυτών των λέξεων συγκαταβατικά το κεφάλι.

Ακολουθούν κάποιες προτάσεις, για το τι μπορεί να κάνει ο καθένας μας, όταν υποφέρει από πόνους στον αυχένα.

Συνειδητή άσκηση για τον αυχένα

Μην υπερπροστατεύετε τον εαυτό σας. Ακόμα και αν πονάτε στον αυχένα μην αμελείτε να ασκείστε. Μπορείτε να κάνετε μεγάλους περίπατους (χωρίς βαριές τσάντες), να κάνετε κολύμβηση και ασκήσεις για την ενδυνάμωση των μυών του αυχένα και τις σπονδυλικής στήλης. Άτομα που εργάζονται καθιστοί ή στον ηλεκτρονικό υπολογιστή καθημερινά θα πρέπει να κάνουν ένα διάλειμμα για να κινηθούν τουλάχιστον ανά 2 ώρες για τουλάχιστον 10 λεπτά.

Σωστός ύπνος χαλαρώνει τον αυχένα

Τον μεγαλύτερο διάστημα της ζωής μας το περνάμε richtig liegenσε οριζόντια στάση, επειδή κοιμόμαστε. Ένας εξαιρετικός τρόπος για να χαλαρώσει ο αυχένας – γιατί επιτέλους δεν χρειάζεται να «κουβαλάει» το κεφάλι μας. Ωστόσο η χαλάρωση μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν η στάση του σώματος κατά την διάρκεια του ύπνου είναι σωστή. Ένα ειδικά διαμορφωμένο μαξιλάρι θα παρέχει σωστή στάση στον ύπνο και έτσι μια καλή ξεκούραση για τον αυχένα. Ίσως τον πρώτο καιρό να μην είναι ιδιαίτερα ευχάριστο καθώς το σώμα πρέπει να το συνηθίσει, αλλά σε 1 – 2 εβδομάδες θα υπάρχει αισθητή διαφορά. Όποιος συνηθίζει να κοιμάται στο πλάι μπορεί να επιλέξει να προμηθευτεί ένα ειδικό μαξιλάρι για τις δικές του ανάγκες και ανέσεις. Καλό είναι να μην κοιμάστε μπρούμυτα γιατί αυτό επιβαρύνει τα νεύρα και τα αγγεία.

Σωστή στάση όταν κάθεστε

Άτομα που κάθονται για πολλές ώρες στην εργασία τους π.χ. buero nackenμπροστά στον υπολογιστή  θα πρέπει να προσέχουν και να έχουν μία σωστή στάση όταν κάθονται. Μία λάθος στάση επιβαρύνει το σώμα και την σπονδυλική στήλη.  Η ιδανική θέση για την οθόνη του Η/Υ είναι στο ύψος των ματιών και λίγο χαμηλότερα. Η θέση θα πρέπει να είναι πιο ψηλά ρυθμισμένη από τα γόνατα και τα πόδια θα πρέπει να πατάνε σταθερά στο πάτωμα. Προτιμότερο είναι η καρέκλα του γραφείου να έχει χερούλια/μπράτσα, έτσι ξεκουράζονται οι ώμοι. Σημαντικό: Να αλλάζετε τακτικά την στάση του σώματος σας, έτσι θα κινούνται ο αυχένας και η μέση τακτικά θα αποφεύγονται οι κράμπες. Όταν χρησιμοποιείτε το τηλέφωνο είναι καλό να μην το «σφηνώνετε» ανάμεσα σε ώμο και αυτί. Αν παράλληλα πρέπει να κάνετε και άλλες εργασίες καλό είναι να χρησιμοποιείτε ακουστικά.

Μασάζ για τον αυχένα

Πονάει ο αυχένας σας και δεν υπάρχει κανείς γύρω σας να σας κάνει μασάζ; Κανένα πρόβλημα- γιατί να μην κάνετε στον εαυτό σας ένα μασάζ;  Πως θα το κάνετε, πολύ απλά: Καθίστε στην άκρη του καθίσματος σας, τα πόδια σας θα πρέπει να βρίσκονται σε ορθή γωνία. Πάρτε μια βαθιά ανάσα και χαλαρώστε. Αφήστε τους ώμους σας να χαλαρώσουν. Με τον δείκτη και τον μέσο κάνετε ελαφρύ μασάζ δεξιά και αριστερά από την σπονδυλική στήλη στον αυχένα. Έπειτα πιέστε ελαφρά προς γύρω από την σπονδυλική στήλη μέχρι κάτω στους ώμους. Δοκιμάστε αυτό που σας βοηθάει εσάς προσωπικά. Κάποιοι θέλουν να πιέσουν τα σημεία που πονάνε ιδιαίτερα, κάποιοι άλλοι όχι τόσο. Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι να μην πατάτε ακριβώς επάνω σε σπόνδυλο.

Ζεστούς ώμους, ζεστό αυχένα

Σε έντονους πόνους βοηθάει η ζέστη. Ωστόσο ελέγξτε από πριν schalότι δεν υπάρχει κάποια φλεγμονή στα σημεία αυτά που πονάτε. Εκεί μπορεί να προκαλέσετε μεγάλη βλάβη!  Όταν όμως πρόκειται για «πιάσιμο» μια θερμοφόρα, ένα έμπλαστρο ή μια θερμαντική αλοιφή μπορούν να προσφέρουν μεγάλη ανακούφιση από τον πόνο. Ένα ζεστό μπάνιο όπου θα αφήσετε το ζεστό νερό να τρέξει άφθονο πάνω στον αυχένα θα σας χαλαρώσει πολύ. Το χειμώνα είναι καλό να μην βγαίνετε στο κρύο χωρίς κασκόλ. Συχνά προκαλούνται «πιασίματα» στον αυχένα λόγου το ότι ανασηκώνουμε τους ώμους από το κρύο. Με ένα ζεστό κασκόλ αυτή η λάθος στάση σώματος μπορεί να αποφευχθεί.

Να μασάτε σωστά

Σε πολλές περιπτώσεις τα προβλήματα στον αυχένα προκαλούνται από κράμπες στην γνάθο. Όταν τα δόντια δεν μασάνε σωστά προκαλούνται ίσως και χρόνιες παθήσεις στον αυχένα. Αν έχετε την υποψία ότι τα δόντια έχουν ίσως κάποιο πρόβλημα, μιλήστε με τον οδοντίατρο σας.  Ακόμα και άτομα που τρίζουν ή «δαγκώνουν» (συχνά από άγχος) μπορεί να υποφέρουν από χρόνιο πόνο στον αυχένα.

Αποβάλετε το άγχος

Είναι αλήθεια πως ένα από τα κύρια και βασικά αίτια των πόνων στον αυχένα είναι το στρες. Μάλιστα φαίνεται να «κατακάθεται» όλο επάνω στους ώμους και στον αυχένα μας. Με συγκεκριμένες ασκήσεις και κατάλληλη γυμναστική μπορείτε να μάθετε να χαλαρώνετε τον αυχένα σας και να αποβάλετε το άγχος. Βρείτε το δικό σας πρόγραμμα κατά του στρες. Είτε με το να ασχολείστε με ένα χόμπι, είτε με κατάλληλη παρέα, μουσική, ένα καλό βιβλίο ή ότι σας βοηθάει καλύτερα να το αποβάλετε.

Αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Hashimoto και αυχένας

Πάρα πολλά άτομα που πάσχουν από θυρεοειδίτιδα Hashimoto έχουν προβλήματα με τον αυχένα. Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι οι μυϊκοί πόνοι σχετίζονται άμεσα με αυτήν την αυτοάνοση νόσο αυτό οφείλεται

  1. σε ορμονικά αίτια καθώς όταν ο θυρεοειδής υπολειτουργεί πολλές πρωτεΐνες που βρίσκονται μέσα στην μυϊκή μάζα καταστρέφονται με συνέπεια να προκαλούνται
  2. στην μόνιμη φλεγμονή η οποία υπάρχει στο σώμα, που προκαλεί ένα μόνιμο αίσθημα πόνου (όπως σε μια γρίπη για παράδειγμα)

Πέραν τις σωστής ρύθμισης των ορμονών του θυρεοειδούς αδένα ίσως βοηθήσουν και κάποιες από τις παραπάνω προτάσεις.

Άρθρο Ανθή Αντωνίου, hashimotaki

Πληροφορίες από schilddruesenguide.de/FAQ_muskelschmerzen.html

Facebooktwittermail

One thought on “Πόνος στον αυχένα – τι μπορείτε να κάνετε;

Αφήστε μια απάντηση