Πότε είναι αυξημένη η τεστοστερόνη στις γυναίκες;

Οι γυναίκες έχουν τεστοστερόνη;
Πότε είναι αυξημένη και πότε χαμηλή η τεστοστερόνη στις γυναίκες;
Ποιες είναι οι επιπτώσεις και ποια τα αίτια της παρουσίας της στο γυναικείο σώμα;

Εδώ σας παρουσιάζουμε γρήγορα μερικές βασικές αλήθειες για την τεστοστερόνη στο γυναικείο φύλο:

 • Οι γυναίκες σε νεαρή ηλικία έχουν περίπου το 10% της ποσότητας τεστοστερόνης που έχουν οι άνδρες της ίδιας ηλικίας αλλά από την ηλικία των 40 ετών, έχουν περίπου τη μισή ποσότητα σε σχέση με τους άνδρες!
  Μετά την εμμηνόπαυση, μερικές γυναίκες μπορεί να έχουν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης σε σχέση με τους άνδρες της ίδιας ηλικίας.

 

 • Η τεστοστερόνη είναι μια φυσική ορμόνη, αλλά έχει επίσης χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για ντόπινγκ από αθλήτριες, κυρίως στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ.
  Δεν είναι θεμιτή αυτή η χρήση της, αλλά μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο να εντοπιστεί, καθώς τα φυσικά επίπεδα ορμονών μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από άτομο σε άτομο.

 

 • Η παρουσία της τεστοστερόνης ενισχύει τη μυική δύναμη και μειώνει τα επίπεδα του σωματικού λίπους.  Υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης επιτρέπουν σε μια αθλήτρια να προπονείται περισσότερο και σκληρότερα.

 

 • Οι γυναίκες που έχουν το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) έχουν τις περισσότερες φορές υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης σε σχέση με άλλες γυναίκες.
  Εξαιτίας αυτού ενδέχεται να αναπτύξουν διαταραχές περιόδου, αυξημένη τριχοφυία και ακμή.
  Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών επηρεάζει μία στις 10 νεαρές γυναίκες.
  Διαβάστε για το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών εδώ.

 

 • Η τεστοστερόνη είναι απαραίτητη για την επιβίωση τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών και η έλλειψη της μπορεί να προκαλέσει προβλήματα μνήμης, προσανατολισμού στο χώρο και έλλειψη ενδιαφέροντος για σεξ δηλαδή μειωμένη λίμπιντο.

 

 • Οι νεαρές γυναίκες που έχουν υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης είναι συνήθως αδύνατες, έχουν υψηλά επίπεδα ενέργειας και επίπεδη κοιλιά.
  Δε φαίνονται όμως απαραίτητα  αρρενωπές.

 

 • Οι όρχεις παράγουν την τεστοστερόνη στους άνδρες, αλλά η παραγωγή τεστοστερόνης στο γυναικείο φύλο πραγματοποιείται από τις ωοθήκες και τα επινεφρίδια.

 

 • Όταν οι γυναίκες αναπτύσσουν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, καρκίνου του μαστού και καρδιακής νόσου, εάν είναι υπέρβαρες.
  Η τεστοστερόνη μειώνει γενικά τη μάζα του λίπους, αλλά επίσης αυξάνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους.

 

 • Η τεστοστερόνη βοηθά σημαντικά στην αίσθηση της ευεξίας και της σεξουαλικής επιθυμίας στις γυναίκες.

 

 • Κατά τον έλεγχο της τεστοστερόνης θα πρέπει να αξιολογούνται τόσο τα συνολικά όσο και και τα ελεύθερα επίπεδα της. Η ελεύθερη τεστοστερόνη είναι και αυτή που είναι βιολογικά ενεργή.
  Η δεσμευτική σφαιρίνη των ορμονών του φύλου (SHBG), θα πρέπει επίσης να ελέγχεται, καθώς υψηλά επίπεδα αυτής σημαίνουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης καθώς η SHBG δεσμεύει την υπερβολική τεστοστερόνη.


Τα βέλτιστα επίπεδα τεστοστερόνης ποικίλουν σε απίστευτα μεγάλο βαθμό από το ένα άτομο στο άλλο και από γυναίκα σε γυναίκα.
Τα επίπεδα τεστοστερόνης σε ένα άτομο μπορούν επίσης να διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό όταν αυτή μετράται σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Ευαγγελία Γιαζιτζόγλου MD, Ενδοκρινολόγος, Θεσσαλονίκη
Facebooktwittermail

11 thoughts on “Πότε είναι αυξημένη η τεστοστερόνη στις γυναίκες;

 1. Πριν ένα χρόνο είχα αμμηνορροια 7 μήνες από τότε έχω κύκλο κάθε μήνα αλλά είναι σταγονικη περιοδος..έχω αντίσταση βαρους κ πάρα πολύ πρήξιμο…ζήτησα αντίγραφο από τις εξετάσεις μου
  Shbg 0.2 (0.22 – 2.90 )
  Free testosterone >1 % (0.50 – 6.50% )
  Αυτές οι εξετάσεις ήταν πριν ένα χρόνο
  Δικαιολογούν τα συμπτώματα? Χρειάζεται θεραπεία..
  Και έχω απώλεια τριχών Επίσης!

Αφήστε μια απάντηση