Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, ένας ύπουλος εχθρός

Το ότι το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι η πιο συχνή γυναικεία ορμονική διαταραχή είναι λίγο πολύ γνωστό, το ότι μπορεί να υποφέρεις από τα συμπτώματά του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών χωρίς να έχεις κύστεις στις ωοθήκες λιγότερο.
To σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ορίζεται ως ένα σύνολο συμπτωμάτων που οφείλονται στη δυσλειτουργία των ωοθηκών και την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Τα συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών ίσως αρχικά να είναι ήπια, όμως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τα αγνοήσεις:

 • Αργεί συστηματικά η περίοδός σου ή δεν έχεις σταθερό κύκλο; Συνήθως οι γυναίκες με ΣΠΩ έχουν λιγότερες από 9 περιόδους το χρόνο!
 • Έχεις λιπαρό δέρμα, ακμή, σπυράκια ή και μικρές σμηγματογόνες κύστεις ακόμη κι αν έχεις προ πολλού περάσει την εφηβεία;
 • Ή μήπως περισσότερη από το κανονικό τριχοφυΐα στο πρόσωπο, την κοιλιά, τα χέρια ή την πλάτη;
 • Παρατηρείς τον τελευταίο καιρό έντονη τριχόπτωση;
 • Προσπαθείς να μείνεις έγκυος και η σύλληψη είναι δύσκολη;
 • Σου λένε ότι είσαι κυκλοθυμική;
 • Νιώθεις αδύναμη ή ταλαιπωρείσαι από αϋπνίες;

Και κάτι βασικό: Δε χρειάζεται να υποφέρεις από όλα αυτά τα συμπτώματα για να τεθεί η διάγνωση του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών.

Σήμερα η επιστημονική κοινότητα έχει αποδεχτεί ότι η διάγνωση του συδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών μπαίνει όταν μια γυναίκα παρουσιάζει δύο από τα παρακάτω:

 1. Διαταραχές περιόδου, κυρίως με ολιγομηνόρροια δηλαδή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ανάμεσα στις περιόδους
 2. Υπερανδρογοναιμία, είτε κλινικά, δηλαδή με υπερβολική τριχοφυΐα είτε βιοχημικά τεκμηριωμένη
 3. Πολυκυστική μορφολογία των ωοθηκών – με συγεκεριμένα υπερηχογραφικά κριτήρια.Συνεπώς ενδεχομένως να αρκεί μία καλή κλινική εξέταση και ένας βιοχημικός έλεγχος για να τεθεί η διάγνωση!
  Και αντίστροφα, μπορεί να έχεις πολυκυστικές ωοθήκες χωρίς να έχεις το σύνδρομο!

Τα περισσότερα από τα παραπάνω οφείλονται στο γεγονός ότι στο αίμα σου κυκλοφορούν λίγο περισσότερα ανδρογόνα από αυτά που χρειάζεσαι.
Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών παίζουν η γονιδιακή προδιάθεση και η παρουσία αντίστασης στην ινσουλίνη.
Περίπου το 60% των γυναικών με ΣΠΩ έχουν ένα υψηλό δείκτη μάζας σώματος τη στιγμή της διάγνωσης, στις πιο πολλές περιπτώσεις πρόκειται για γυναίκες με σωματότυπο «μήλο», δηλαδή με παραπάνω κιλάκια στην περιοχή της κοιλιάς.
Η αυξημένη ποσότητα ινσουλίνης στο αίμα φαίνεται να συμβάλλει στην απελευθέρωση παραπάνω ανδρικών ορμονών από τις ωοθήκες και συχνά δυσκολεύει την απώλεια κιλών.

Το σίγουρο είναι ότι η αντιμετώπιση του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών πρέπει να εξατομικεύεται ανάλογα με τα συμπτώματα, την εικόνα και τις προτεραιότητες της ασθενούς.
Άλλη θεραπεία για γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία με επιθυμία να αποκτήσουν παιδί και άλλη σε αυτές με επιθυμία αντισύλληψης ή σε όσες επιθυμούν μια λύση στο τυχόν αισθητικό πρόβλημα!

Χωρίς αμφιβολία όμως αυτό που όσο εύκολα λέγεται τόσο δύσκολα κατορθώνεται είναι το πιο απαραίτητο:
Αλλαγή τρόπου ζωής με σωστή διατροφή και περισσότερη κίνηση.
Ακόμη και μία 10% μείωση του σωματικού βάρους μπορεί να οδηγήσει, σύμφωνα με έρευνες, στην ομαλοποίηση της περιόδου!

Μην ξεχάσετε να ρωτήσετε το γιατρό σας για τη μετφορμίνη, μια ουσία που παραδοσιακά χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2 επηρεάζοντας τον τρόπο που η ινσουλίνη ελέγχει τη γλυκόζη.
Έρευνες απέδειξαν όμως ότι μπορεί να συμβάλλει στην απώλεια κιλών, στην ελάττωση των ανδρογόνων και ακόλουθα της τριχοφυΐας καθώς και σε καλύτερα ποσοστά σύλληψης!

Έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών συνυπάρχει πολύ συχνά με τη θυρεοειδίτιδα του Hashimoto. Διαβάστε περισσότερα εδώ. Κάθε γυναίκα με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών πρέπει να ελέγχεται για τα ειδικά αντισώματα που βρίσκουμε στη Χασιμότο (δείτε εδώ).

Έχεις κάποιο από τα συμπτώματα;
Ρώτησε και μάθε για το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, το σώμα σου θα σου πει ευχαριστώ.

 

Γιαζιτζόγλου Ευαγγελία MD, ειδικός ενδοκρινολόγος
www.endoderma.gr

Facebooktwittermail