Θυρεοειδής και ακμή

Έως και το 30% των γυναικών της αναπαραγωγικής ηλικίας πάσχουν από ακμή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ακμή οφείλεται σε διάφορες ορμονικές διαταραχές.
Μεταξύ των παθολογικών καταστάσεων που σχετίζονται με την ακμή είναι η υπερβολική έκκριση ανδρογόνων, οι άτυπες μορφές συγγενούς υπερπλασίας των επινεφριδίων, το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, ο υποθυρεοειδισμός και η υπερπρολακτιναιμία.

Σε έρευνα που παρουσιάστηκε σε πρόσφατο διεθνές συνέδριο Δερματολογίας ερευνητές αξιολόγησαν τον ρόλο της λειτουργίας του θυρεοειδούς σε νεαρές γυναίκες με ακμή.

Οι ερευνητές προσδιόρισαν τις ορμόνες του θυρεοειδούς και τον τίτλο των αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε σε όλες ένα υπερηχογράφημα του θυρεοειδούς ενώ προσδιορίστηκαν και τα επίπεδα της κορτιζόλης.

Οι ενήλικες γυναίκες με ακμή είχαν αυξημένο σχετικό κίνδυνο εμφάνισης υψηλών επιπέδων αντι-TG – αντισωμάτων (25,2%), όπως αυτά που βρίσκονται στη θυρεοειδίτιδα του Χασιμότο, σε σύγκριση με τις υγιείς γυναίκες (8,3%) που εξετάστηκαν συγκριτικά.
Δε βρέθηκαν όμως σημαντικές διαφορές στα υπερηχογραφικά ευρήματα ούτε και στις  υπόλοιπες εργαστηριακές εξετάσεις του θυρεοειδούς (TSH, T3, T4, αντι -TPO- αντισώματα).
Παράλληλα στις ασθενείς με ακμή παρατηρήθηκαν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης.
Το άγχος φαίνεται να παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της ακμής, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι ερευνητές τόνισαν συμπερασματικά ότι η θυρεοειδική αυτοανοσία μπορεί να είναι πιο συχνή σε ενήλικες ασθενείς με ακμή και αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν εξετάζονται οι γυναίκες με ακμή μετά την εφηβεία.

Λόγω της στενής σχέσης του θυρεοειδούς τόσο με τη λειτουργία των ωοθηκών όσο και των επινεφριδίων, δεν είναι απίθανο επίσης μια δυσλειτουργία του θυρεοειδούς να εκδηλωθεί και με φαινόμενα ακμής.

Την υπόθεση αυτή ενισχύει και μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Thyroid Research το 2011.
Σκοπός της μελέτης μας ήταν η αξιολόγηση της επιρροής της θυρεοειδικής ορμόνης Τ3 (τριιωδοθυρονίνης) στην υπερανδρογοναιμία των γυναικών, που όπως είναι γνωστό προκαλεί πολύ συχνά την εμφάνιση ακμής.
Μετά από ημερήσια χορήγηση πολύ μικρής ποσότητας Τ3 για 6 μήνες σημάδια της υπερανδρογοναιμίας, όπως η υπερτρίχωση και η ακμή, υποχώρησαν σημαντικά λόγω της αύξησης του επιπέδου τριιωδοθυρονίνης στο αίμα.
Το αποτέλεσμα αυτό μας δείχνει πόσο σημαντικό είναι να εξασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία του θυρεοειδούς στις ασθενείς με ακμή.

Περισσότερα για τις δερματικές εκδηλώσεις των νόσων του θυρεοειδούς  μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

 

Ευαγγελία Γιαζιτζόγλου MD, ειδικός ενδοκρινολόγος – διαβητολόγος
www.endoderma.gr
Facebooktwittermail

3 thoughts on “Θυρεοειδής και ακμή

Αφήστε μια απάντηση