Αντισώματα στη Hashimoto: μια πρώτη γνωριμία

H θυρεοειδίτιδα Hashimoto προκαλείται από αντισώματα που στρέφονται ενάντια στο θυρεοειδή αδένα.

Ακούς συχνά από την ενδοκρινολόγο σου ότι ο τίτλος των αντισωμάτων αυτών είναι είτε υψηλός είτε χαμηλός, τι ξέρεις όμως πραγματικά για αυτά τα αντισώματα;

Τα αντισώματα είναι πρωτεϊνικά μόρια τα οποία παράγονται από τα αμυντικά κύτταρα του οργανισμού όταν πρέπει να αντιμετωπιστούν “ξένα αντικείμενα”, όπως είναι τα βακτήρια και οι ιοί.

Όταν το ανοσοποιητικό σύστημά μας απορρυθμίζεται και εσφαλμένα δεν αναγνωρίζει συγκεκριμένες δομές των θυρεοειδικών κυττάρων σαν δικές του δομές, τότε εξελίσσεται αργά σαν αυτοάνοση πάθηση, η θυρεοειδίτιδα Hashimoto ή αλλιώς χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα.

Ειδικότερα για τη Hashimoto τα αμυντικά κύτταρα δεν αναγνωρίζουν σωστά τη θυρεοειδική υπεροξειδάση (TPO) και τη θυρεοσφαιρίνη (Tg).

Η θυρεοσφαιρίνη (Tg) είναι μια πρωτεΐνη που συντίθεται από τα θυλακικά κύτταρα του αδένα και αποτελεί πρόδρομο μόριο των θυρεοειδικών ορμονών.
Η θυρεοειδική υπεροξειδάση (TPO) είναι ένα ένζυμο απαραίτητο για τη σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών.

Στον εργαστηριακό έλεγχο για την ύπαρξη της θυρεοειδίτιδας Hashimoto πρέπει να προσδιορίζονται τόσο τα TPO- όσο και τα Tg – αντισώματα και για να τεθεί η διάγνωση δε χρειάζεται να είναι και οι δύο τίτλοι σε υψηλά επίπεδα.

Έχουν αναφερθεί και σπάνιες περιπτώσεις “οροαρνητικής Hashimoto”, όπου η διάγνωση τίθεται ιστολογικά, μετά από παρακέντηση του αδένα ή/και υπερηχογραφικά.

Γι αυτό και πρέπει ένας υπέρηχος του θυρεοειδούς αδένα οπωσδήποτε να συνοδεύει τον έλεγχο για Hashimoto:
Λόγω της παρουσίας των αντισωμάτων και της αυτοάνοσης διαδικασίας εμφανίζεται το παρέγχυμα του θυρεοειδούς ανομοιογενές, με διάχυτες χαρακτηριστικές αλλοιώσεις.

Περισσότερα για τα αντισώματα αυτά και το ρόλο τους στη διάγνωση της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Συγκεκριμένα για τα αντι- ΤΡΟ αντισώματα και το πότε αυτά αυξάνονται μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ.

Ευαγγελία Γιαζιτζόγλου MD, ειδικός ενδοκρινολόγος – www.endomed.gr

 

 

Facebooktwittermail

33 thoughts on “Αντισώματα στη Hashimoto: μια πρώτη γνωριμία

Αφήστε μια απάντηση