Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο στα παιδιά και τους εφήβους

Λέξεις κλειδιά: Θυρεοειδής και παιδιά, θυρεοειδίτιδα Hashimoto στα παιδιά, Χασιμότο και κληρονομικότητα, Χασιμότο στην εφηβεία

Λίγα λόγια για τη θυρεοειδίτιδα Χασιμότο…

H θυρεοειδίτιδα του Hashimoto (ΗΤ) είναι μια αυτοάνοση νόσος με γενετικό υπόβαθρο. Επίσης, ονομάζεται αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα ή χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα.
Προκαλείται από αντισώματα που στρέφονται ενάντια στο θυρεοειδικό ιστό.
Τα χαρακτηριστικά ιστολογικά γνωρίσματα περιλαμβάνουν διάχυτη λεμφοκυτταρική διήθηση, ατροφικά θυλάκια και ίνωση.

  • Πόσο συχνή είναι η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο στα παιδιά και πότε εμφανίζεται;

Η θυρεοειδίτιδα του Hashimoto είναι η πιο σημαντική αιτία του υποθυρεοειδισμού στα παιδιά και τους εφήβους.
Θετικά θυρεοειδικά αυτοαντισώματα εντοπίζονται στο 1-2% των μικρών παιδιών και στο 4% μεταξύ των εφήβων. Σε έναν αμερικανικό πληθυσμό με ηλικία μεταξύ 11 και 18 ετών, πέντε νέες περιπτώσεις εντοπίστηκαν στους 1.000 εφήβους που εξετάζονταν κάθε χρόνο.

Παρά το γεγονός ότι η ασθένεια μπορεί να εμφανιστεί και στην ηλικία των τριών ετών,  η διάγνωση γίνεται συνήθως μετά από τα έξι χρόνια και συχνότερα στις ηλικίες μεταξύ 10 και 12 ετών.

  • Τι ρόλο παίζει η κληρονομικότητα στη Χασιμότο;

30% – 40% των παιδιών με θυροειδίτιδα Χασιμότο έχουν οικογενειακό ιστορικό νόσου του θυρεοειδούς, ιδίως για τους συγγενείς πρώτου βαθμού και τις γυναίκες (μαμάδες, θείες, γιαγιάδες…).
Συγκεκριμένα, τα παιδιά και τα αδέλφια των ασθενών με θυρεοειδίτιδα του Hashimoto παρουσιάζουν έναν 32-πλάσιο και 21-πλάσιο κίνδυνο, αντίστοιχα, για την ανάπτυξη αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας.

  • Τι συμπτώματα θα παρουσιάσει το παιδί μου αν έχει Χασιμότο;
    Μόνο το 15% – 40% των παιδιών εμφανίζει συμπτώματα όπως:

Βρογχοκήλη, δηλαδή διόγκωση του αδένα, κυρίως ανώδυνη (42% -90%)
• Καθυστέρηση της ανάπτυξης
• Δυσκοιλιότητα
• Τριχόπτωση
• Κόπωση, λήθαργος, μυϊκή αδυναμία
• Ευαισθησία στην έκθεση στο κρύο
• Αύξηση του βάρους
• Έλλειψη συγκέντρωσης, κακές επιδόσεις στο σχολείο
• Βραδυκαρδία

Περισσότερα για τα συμπτώματα της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο διαβάστε εδώ.

  • Θεραπεία της Χασιμότο θυρεοειδίτιδας στα παιδιά και τους νέους

Ειδικά στην περίπτωση που υπάρχουν συμπτώματα ή όταν τα εργαστηριακά ευρήματα αποκαλύπτουν υποθυρεοειδισμό πρέπει να αρχίζει αμέσως μία θεραπεία υποκατάστασης με λεβοθυροξίνη ώστε να μην υπάρξει τυχόν καθυστέρηση της νοητικής και σωματικής ανάπτυξης του παιδιού / του νέου.
Σε μεγαλύτερα παιδιά και εφήβους χορηγείται λεβοθυροξίνη, με μέση δόση θυροξίνης περίπου 2μg ανά kg σώματος. Αρκεί μόνο μία δόση την ημέρα.
Μεγαλύτερες ποσότητες ιωδίου θα πρέπει να αποφεύγονται λόγω του ότι η διαδικασία της νόσου μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά.
Υπό την παρουσία μίας διόγκωσης του αδένα στα πλαίσια μιας ευθυροειδικής θυρεοειδίτιδας Hashimoto χρησιμοποιείται συχνά θεραπεία με θυροξίνη με σκοπό να μειωθεί το μέγεθος του θυρεοειδούς αδένα ή να αποφευχθεί η αύξησή του.

Τις περισσότερες φορές είναι δύσκολο να αποδεχθούν τα παιδιά ότι πάσχουν από μία χρόνια νόσο. Διαβάστε πώς πρέπει να τα προσεγγίσετε.


Εξέλιξη της θυρεοειδίτιδας Hashimoto στα παιδιά

Σε πολλά παιδιά στη αρχή εμφανίζονται οι τιμές του θυρεοειδούς μη παθολογικές, παρά την παρουσία των αντιθυροειδικών αντισωμάτων.
Παρά το γεγονός ότι ένα ποσοστό των ασθενών αποκτούν υποθυρεοειδισμό σταδιακά μέσα σε λίγους μήνες ή χρόνια μετά τη διάγνωση, τα περισσότερα παιδιά που είναι αρχικά ευθυρεοειδικά στην πορεία παραμένουν ευθυρεοειδικά.

Από την άλλη περίπου το ήμισυ των παιδιών με υποκλινικό υποθυρεοειδισμό (δηλαδή αυξημένη TSH και φυσιολογικές τιμές των θυρεοειδικών ορμονών) θα επανέλθει στον ευθυρεοειδισμό, ενώ το άλλο μισό θα αναπτύξει έκδηλο -και εργαστηριακά- υποθυρεοειδισμό.
Σε μία πολυκεντρική μελέτη οι Radetti et all  ερεύνησαν την πορεία των ευθυρεοειδικών παιδιών με Χασιμότο και έδειξαν ότι το 64,8% από αυτά παρέμειναν ευθυρεοειδικά, το 9,5% προχώρησε σε υποκλινικό υποθυρεοειδισμό και 25,7% σε έκδηλο υποθυρεοειδισμό μετά από 5 χρόνια.

Από όλα αυτά γίνεται εμφανές ότι στα παιδιά που έχουν αυξημένο τίτλο αντιθυροειδικών αντισωμάτων πρέπει να γίνονται συχνοί έλεγχοι της θυρεοειδικής λειτουργίας και να αρχίζει έγκαιρα η θεραπεία.
Η ποσότητα των αντισωμάτων στη Χασιμότο δε συσχετίζεται με την πορεία της νόσου και δεν υπάρχει λόγος αυτά να προσδιορίζονται συχνά.


H θυροειδίτιδα Χασιμότο στα παιδιά μπορεί να είναι το πρώτο “σύμπτωμα” ενός αυτοάνοσου πολυαδενικού συνδρόμου και μπορεί να συνυπάρχει με άλλες αυτοάνοσες ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου Ι, η κοιλιοκάκη, η νόσος του Addison και η κακοήθης αναιμία, ασθένειες που κατά την πρώτη διάγωση πρέπει να αποκλειστούν από το ιατρικό ιστορικό.
Για τη σχέση του διαβήτη με το θυρεοειδή διαβάστε εδώ.

Η θυρεοειδίτιδα του Hashimoto εμφανίζεται συχνότερα σε παιδιά που πάσχουν από νόσους του συνδετικού ιστού, από σύνδρομο Down, σύνδρομο Klinefelter, σύνδρομο Turner, νευρολογικά σύνδρομα (σύνδρομο Miller Fisher, σύνδρομο Guillain-Barre, πολλαπλή σκλήρυνση, βαρεία μυασθένεια) και νεφρικές ασθένειες.
Σε αυτούς ειδικά τους ασθενείς η διάγνωση και θεραπεία του υποθυρεοειδισμού φέρνει σημαντική βελτίωση στη γενικότερη κλινική εικόνα.
Περισσότερα για την εμφάνιση των νόσων του θυρεοειδή στα παιδιά μπορείτε να δείτε εδώ.

 

Γιαζιτζόγλου Ευαγγελία, ειδικός ενδοκρινολόγος
www.endomed.gr
Facebooktwittermail

One thought on “Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο στα παιδιά και τους εφήβους

Αφήστε μια απάντηση