υποθυρεοειδισμός

Υποθυρεοειδισμός στις γυναίκες: με ποια συμπτώματα εμφανίζεται;

Ο υποθυρεοειδισμός είναι ίσως η πιο κοινή ορμονική ανισορροπία και είναι αλήθεια ότι ιδιαίτερα οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στην ανάπτυξη υποθυρεοειδισμού κυρίως λόγω του αυξημένου κινδύνου που παρουσιάζουν για την εκδήλωση της αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας Χασιμότο.

Ο θυρεοειδής ελέγχει και ρυθμίζει ορισμένα πολύ σημαντικά συστήματα στο σώμα μας.
Βοηθά στη ρύθμιση των ορμονών του φύλου ενώ διαχειρίζεται το βάρος και το μεταβολισμό μας  και συντελεί στη ρύθμιση της διάθεσής μας μεταξύ άλλων.

Ποια συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού αντιμετωπίζουν όμως ιδιαίτερα οι γυναίκες;

Αλλαγές στην έμμηνο ρύση και υπογονιμότητα

Ο υποθυρεοειδισμός προκαλεί τις περισσότερες φορές αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών του φύλου: συγκεκριμένα, οι αλλαγές αυτές παρατηρούνται στα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης .
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι θυρεοειδικές ορμόνες εμπλέκονται με αυτόν τον τρόπο στη ρύθμιση του εμμηνορροϊκού κύκλου στις γυναίκες.
Αυτό σημαίνει ότι τα χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στην έμμηνο ρύση και ακόμη να οδηγήσουν σε υπογονιμότητα.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Αύξηση βάρους στους γοφούς και τους μηρούς
  • Διόγκωση και αίσθημα βάρους στο μαστό
  • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
  • Υπογονιμότητα
  • Αυξημένη ροή αίματος στην περίοδο
  • Διαταραχές στην περιοδικότητα της περιόδου (ολιγοηνόρροια, συχνομηνόρροια)

Σχετικά με τη ρύθμιση του θυρεοειδούς όταν υπάρχει επιθυμία σύλληψης διαβάστε εδώ.

Αύξηση βάρους και αδυναμία απώλειας βάρους

Η αύξηση του σωματικού βάρους στα πλαίσια του υποθυρεοειδισμού οφείλεται κατά κύριο λόγο στις μεταβολές του βασικού μεταβολικού ρυθμού ή του μεταβολισμού σας.
Το πρόβλημα περιπλέκεται περαιτέρω από το γεγονός ότι η ίδια η πρόσληψη του βάρους έχει αποδειχθεί ότι επιδεινώνει τη λειτουργία του θυρεοειδούς, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο στον οποίο ο υποθυρεοειδισμός  προκαλεί την αύξηση του βάρους και η αύξηση βάρους προκαλεί τον υποθυρεοειδισμό.

Τριχόπτωση και αλλαγές στα μαλλιά, το δέρμα ή τα νύχια

Αλλαγές στη λειτουργία του θυρεοειδούς είναι γνωστό ότι προκαλούν κάποια από τα ακόλουθα:

  • Τριχόπτωση
  • Ξηρά μαλλιά
  • Μαλακά νύχια
  • Ξηρό δέρμα
  • Εξανθήματα ή δερματίτιδα

Διαβάστε περισσότερα στο σχετικό άρθρο: Μπορεί ο θυρεοειδής να βλάψει το δέρμα μου;

Αλλαγές στη διάθεση
(συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, του άγχους ή κυκλοθυμίας)

Υπάρχει έντονη και σαφής συσχέτιση μεταξύ της λειτουργίας του θυρεοειδούς και των καταθλιπτικών συμπτωμάτων .
Η ανεπάρκεια των θυρεοειδικών ορμονών μπορεί να προκαλέσει ανωμαλίες στη διάθεση και νευροψυχιατρικές εκδηλώσεις, διαταραχές που κυμαίνονται από την ήπια κατάθλιψη και το άγχος έως και την απροκάλυπτη ψύχωση.
Οι ασθενείς που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό επιδεικνύουν συχνά χαρακτηριστικά κατάθλιψης, γνωστικής δυσλειτουργίας, απάθειας, μειωμένης λίμπιντο και ψυχοκινητικής επιβράδυνσης.
Σε σοβαρές μορφές του υποθυρεοειδισμού, τα κλινικά συμπτώματα μπορεί να μιμηθούν αυτά της μελαγχολικής κατάθλιψης και της άνοιας.
Σύμφωνα εξάλλου με την Αμερικανική Ένωση Κλινικών Ενδοκρινολόγων: «Η ύπαρξη ενός υποκλινικού ή κλινικού υποθυρεοειδισμού πρέπει να εξετάζεται σε κάθε ασθενή με κατάθλιψη».

Μειωμένη ενέργεια και εύκολη κόπωση

Οι ασθενείς με υποθυρεοειδισμό παραπονιούνται συχνά για χαμηλά επίπεδα ενέργειας και εύκολη κόπωση, ακόμη και ένας πολύωρος ύπνος δεν είναι αρκετός για να αισθανθούν ξεκούραστοι.
Ενώ αυτό το σύμπτωμα είναι μη ειδικό και υποκειμενικό, καθώς πολλές καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν το ίδιο αίσθημα, είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα γνωρίσματα του υποθυρεοειδισμού.

Επιπλέον, οι γυναίκες τείνουν να βιώνουν κόπωση περισσότερο από τους άνδρες που αντιμετωπίζουν υποθυρεοειδισμό.
Η κόπωση είναι η συνέπεια της μειωμένης παραγωγής ενέργειας σε κυτταρικό επίπεδο. Οι θυρεοειδικές ορμόνες, και ειδικά η Τ3, ασκούν άμεση επίδραση στη λειτουργία των μιτοχονδρίων στο σώμα μας .
Τα μιτοχόνδρια παράγουν ένα μόριο γνωστό ως ATP το οποίο λειτουργεί σαν ενεργειακό νόμισμα στο κύτταρο.
Τα κύτταρα παράγουν συνεχώς ATP και απαιτούνται υψηλά επίπεδα αυτού για κάθε λειτουργία στο σώμα μας –  τη συστολή μυών, την κυτταρική λειτουργία, την παραγωγή ενζύμων κλπ..
Τα χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών μπορεί να μειώσουν την παραγωγή ενέργειας που γίνεται αισθητή σαν κόπωση.

Δυσκοιλιότητα

Οι θυρεοειδικές ορμόνες βοηθούν στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου αυξάνοντας την περισταλτικότητα της γαστρεντερικής οδού και ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να επιβραδύνει την εντερική κίνηση.
Ταυτόχρονα, οι ασθενείς με υποθυρεοειδισμό τείνουν να παρουσιάζουν μια κατάσταση γνωστή ως Βακτηριακή Υπερανάπτυξη του Λεπτού Εντέρου (SIBO), στα πλαίσια της οποίας η εντερική χλωρίδα μεταβάλλεται και η οποία μπορεί να συμβάλει στη δυσκοιλιότητα.
Διαβάστε σχετικά στο άρθρο: Θυρεοειδής και προβιοτικά

Μυικοί και αρθιτικοί πόνοι

Ο μυϊκός πόνος είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα του υποθυρεοειδισμού, αλλά πολλοί ασθενείς δε συνειδητοποιούν ότι αυτό το σύμπτωμα σχετίζεται με το θυρεοειδή.
Ανεξάρτητα από την αιτία του υποθυρεοειδισμού, μπορεί να παρουσιαστούν τόσο νευρομυϊκές όσο και μυοσκελετικές εκδηλώσεις οποιαδήποτε στιγμή στην πορεία της νόσου. Σχετικά συμπτώματα παρατηρούνται στο 30- 80 % των ασθενών με υποθυρεοειδισμό. Σημαντικό είναι επίσης ότι ο βαθμός της μυοπάθειας δε σχετίζεται απαραίτητα με το βαθμό του υποθυρεοειδισμού.
Σε περίπτωση θυρεοειδίτιδας του Hashimoto μάλιστα εμφανίζεται μερικές φορές πολύ έντονος πόνος των μυών, των τενόντων και των αρθρώσεων, με προτίμηση στις γαστροκνημίες (γάμπες), τους μηρούς και τους ώμους.
Συχνό στη θυρεοειδίτιδα Χασιμότο είναι ένα γενικό αίσθημα καταβολής με πόνο των άκρων και των αρθρώσεων, όπως σε μια σοβαρή γρίπη.

Χαμηλή θερμοκρασία σώματος (κρύα χέρια / πόδια)

Τέλος, οι γυναίκες με υποθυρεοειδισμό τείνουν να εμφανίζουν μία χαμηλότερη από το φυσιολογικό θερμοκρασία σώματος.
Φοράτε κάλτσες στο κρεβάτι τη νύχτα;
Έχετε πάντα μαζί σας ζακέτα, ακόμα και το καλοκαίρι;
Φοράτε με την πρώτη ευκαιρία γάντια επειδή τα χέρια σας παγώνουν;

Η δυσανεξία στο κρύο είναι ένα καλά τεκμηριωμένο σύμπτωμα του υποθυρεοειδισμού.
Αυτά τα συμπτώματα τείνουν να εμφανίζονται ως άμεσο αποτέλεσμα της μειωμένης παραγωγής ενέργειας και συνεπώς μειώνουν την παραγωγή θερμότητας στο σώμα σας .
Υπάρχουν βέβαια και ασθενείς με δυσλειτουργία του θυρεοειδούς που εμφανίζουν δυσανεξία στη ζέστη…

Αν βιώνετε τα περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα, σκεφτείτε την επόμενη φορά που θα επισκεφτείτε το γιατρό σας να συμπεριλάβετε στις εξετάσεις σας και έναν έλεγχο για το θυρεοειδή αδένα!

 

Γιαζιτζόγλου Ευαγγελία
Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος
www.endoderma.gr

 

Διαβάστε ακόμη:

Ποια συμπτώματα οφείλονται στο θυρεοειδή και μπορεί να αγνοείτε;

 

 

 

 

Facebooktwittermail

Αφήστε μια απάντηση