Μάθε ποια φάρμακα αυξάνουν την TSH σου!

Λέξεις κλειδιά: θεραπεία με θυροξίνη, αυξημένη TSH, χάπι για το θυρεοειδή

Ο αριθμός των ασθενών που λαμβάνουν θεραπεία με θυροξίνη έχει αυξηθεί στο 5-8% του γυναικείου και το 1-2% του ανδρικού πληθυσμού!!
Η πιο κοινή αιτία του υποθυρεοειδισμού είναι η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα του Χασιμότο.
Η εργαστηριακή αξιολόγηση της κατάστασης του θυρεοειδούς χρησιμοποιείται για να επιβεβαιώσει τον υποθυρεοειδισμό.
Η TSH χρησιμοποιείται, μαζί με τις ελεύθερες ορμόνες του θυροειδούς, ως δείκτης για την εκτίμηση της επάρκειας της θεραπείας με θυροξίνη.

Η απορρόφηση της θυροξίνης θα πρέπει να είναι αποτελεσματική και συνεπής, προκειμένου ο ασθενής να ωφεληθεί της θεραπείας.

Πολλοί παράγοντες, όπως η συμμόρφωση του ασθενούς, οι ορμονικές διαταραχές, οι αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα και η εντερική δυσαπορρόφηση μπορεί να προκαλέσουν αύξηση στις απαιτήσεις ενός ασθενούς για θυροξίνη.
Η απορρόφηση της θυροξίνης εξαρτάται από το pH, και κατά μέσο όρο 60-80% της δόσης που χορηγήθηκε φτάνει στη συστηματική κυκλοφορία, μέσα σε τρεις ώρες από τη στιγμή της χορήγησης. Η θυροξίνη έχει καλύτερη θεραπευτική αξία, εάν ληφθεί μισή ώρα πριν από το πρωινό για να εξασφαλιστεί η απαραίτητη οξύτητα  του στομάχου που χρειάζεται για την απορρόφηση.

Ειδικά φάρμακα, όπως η αμιοδαρόνη, το λίθιο και το ιώδιο, είναι γνωστό ότι επηρεάζουν την υγεία και την κατάσταση του θυρεοειδούς.
Άλλα φάρμακα πιστεύεται ότι αλληλεπιδρούν με τη θυροξίνη με αποτέλεσμα αυτή να απορροφάται λιγότερο αποτελεσματικά.

 • Μελέτες έχουν δείξει ότι η ταυτόχρονη χορήγηση θυροξίνης και θειικού σιδήρου προκαλεί την επανεμφάνιση του συμπτωμάτων υποθυροειδισμού σε ορισμένους ασθενείς.
  Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο σίδηρος συνδέεται με τη θυροξίνη, διαταράσσοντας την απορρόφηση και τη μειώνοντας το ποσό της θυροξίνης που διατίθεται στην κυκλοφορία.
 • Τα οιστρογόνα επηρεάζουν τα επίπεδα της ελεύθερων θυρεοειδικών ορμονών, καθώς επάγουν την αύξηση της ποσότητας της σφαιρίνης πρόσδεσης των θυρεοειδικών ορμονών, η οποία συνδέεται με τις ελεύθερες θυροειδικές ορμόνες στο πλάσμα.
  Σε ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης με οιστρογόνα συχνά πρέπει να αυξηθεί η δόση της θυροξίνης για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
 • Το ανθρακικό ασβέστιο χρησιμοποιείται συνήθως ως ένα αντιόξινο ή για να μειωθεί ο κίνδυνος της οστεοπόρωσης σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.
  Τα επίπεδα των ελεύθερων θυροειδικών ορμονών μειώνονται σε ασθενείς κατά τη συγχορήγηση του ασβεστίου.
 • Λόγω της επίδρασης των αντιόξινων στο PH του στομάχου και γνωρίζοντας ότι απαιτείται ένα συγκεκριμένο PH για τη βέλτιστη απορρόφηση της θυροξίνης, τα κοινά αντιόξινα δισκία μπορεί επίσης να έχουν επίδραση στις τιμές της TSH.
  Οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων (PPIs) καταστέλλουν την παραγωγή οξέος στο στομάχι και συνταγογραφούνται συχνά για ασθενείς με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, έλκος στομάχου αλλά και για την εκρίζωση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.

 

Τι μας έμαθε η νέα έρευνα;

Πρόκειται για μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο έγκυρο ενδοκρινολογικό περιοδικό Clinical Endocrinology τον Ιανουάριο του 2015.

Ο στόχος αυτής της μελέτης ήταν να προσδιοριστεί ποια φάρμακα από αυτά που χρησιμοποιούνται ευρέως θα μπορούσαν να επηρεάσουν την απορρόφηση της θυροξίνης και τις τιμές της TSH σε ασθενείς που λαμβάνουν εδώ και καιρό θεραπεία με ορμόνες του θυροειδούς.

Συνολικά, 10. 999 ασθενείς (μέση ηλικία 58 έτη, 82% γυναίκες) που υποβάλλονταν σε θεραπεία με θυροξίνη περιελήφθησαν στη μελέτη.

 • Τα αποτελέσματα;
  Η χορήγηση σιδήρου, ασβεστίου, αναστολέων αντλίας πρωτονίων και οιστρογόνων αύξησε τη συγκέντρωση της TSH ορού: αύξηση κατά 0, 22 mU /l, 0, 27 mU / l , 0, 12 mU / l  και 0, 08 mU / l , αντίστοιχα.
  Για τα τέσσερα αυτά τα φάρμακα της μελέτης, υπήρξε μια κλινικά σημαντική αύξηση της TSH ορού πάνω από 5 mU / l , σε 7, 5%, 4, 4%, 5, 6% και 4, 3% των ασθενών, αντιστοίχως.

Οι συγκεντρώσεις της TSH ασθενών πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά στους ασθενείς που εκτός από θυρορμόνη λαμβάνουν τα παραπάνω φάρμακα. Αν πρέπει να λαμβάνονται οπωσδήποτε οι ουσίες αυτές, η λήψη τους επιβάλλεται να ακολουθεί τουλάχιστον 2-3 ώρες μετά τη λήψη της θυροξίνης!

Αν έχετε παραπάνω απορίες σχετικά με τη λήψη του “χαπιού για το θυρεοειδή” μπορείτε να διαβάσετε εδώ!

 

 

Ευαγγελία Γιαζιτζόγλου MD, Ενδοκρινολόγος, Θεσσαλονίκη

 

 

Facebooktwittermail

6 thoughts on “Μάθε ποια φάρμακα αυξάνουν την TSH σου!

Αφήστε μια απάντηση