Πως και γιατί σας επηρεάζει η αλλαγή της ώρας; (Τζετ Λαγκ)

Ο νυχτερινός ύπνος είναι αναμφίβολα σημαντικός για την ψυχική και για την σωματική μας υγεία. Δύο φορές το χρόνο ωστόσο πολλά άτομα νιώθουν να χάνουν τον ύπνο τους. Αυτό συμβαίνει στην αλλαγή της ώρας. Πιο έντονα συμπτώματα αναφέρουν τα άτομα αυτά στην αλλαγή της ώρας την περίοδο της άνοιξης, υπάρχουν όμως και τα άτομα που στην αλλαγή του χρόνου για την χειμερινή ώρα νιώθουν έντονα zeit2συμπτώματα.

Το εσωτερικό μας ρολόι τείνει στο να συμπαθεί περισσότερο την χειμερινή ώρα. Όταν αλλάζουμε το ρολόι στην θερινή και μονομιάς χάνει 1 ώρα από τον ρυθμό του, αποσυντονίζεται αρκετά.

Ενδιαφέρον είναι, ότι ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν περισσότερα συμπτώματα όταν αλλάζει η ώρα για το θερινό ωράριο, υπάρχουν όμως και άτομα που σε κάθε αλλαγή της ώρας νιώθουν έντονα συμπτώματα.

Γιατί επιβαρύνει η αλλαγή της ώρας τον οργανισμό μας;

Ο οργανισμός έχει για την κάθε λειτουργία του τη συγκεκριμένη ώρα της ημέρας. Αναφερόμαστε λοιπόν στο βιολογικό ρολόι . Αυτό ρυθμίζει την ώρα που θα απελευθερωθούν ορμόνες που αυξάνουν την αποδοτικότητα μας όμως και τον ρυθμό του ύπνου μας. Αυτό το ρολόι δεν βασίζεται στον ρυθμό που του υποβάλουμε ως άνθρωποι δηλαδή τις 24-ώρες, αλλά ανταποκρίνεται και συμβαδίζει με το ηλιακό φως.

Ποιά συμπτώματα προκαλεί η αλλαγή της ώρας;

Κατά βάση η αλλαγή της ώρας προκαλεί στα περισσότερα άτομα έλλειψη συγκέντρωσης, κόπωση, υπνηλία, αϋπνίες, ένταση και προβλήματα μνήμης.

Η έλλειψη ύπνου ευνοεί την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων και ψυχολογικών διαταραχών.

Ένας καλός ύπνος δεν βοηθάει μόνο στην καλή μνήμη, την συγκέντρωση και στη γενικότερη ευεξία, αλλά και σ το ανοσοποιητικό μας σύστημα, όπως υποστηρίζει ο βραβευμένος καθηγητής Δρ. Μπόρν.*

Άλλες έρευνες υποστηρίζουν πως η αλλαγή της ώρας δεν έχει μόνο άμεση και σύντομη επίδραση στον οργανισμό, καθώς για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την αλλαγή της ώρας παρατηρήθηκαν στους συμμετέχοντες της έρευνας αϋπνίες και αυξημένα καρδιακά προβλήματα. **

Η «καλή είδηση» λοιπόν είναι ότι όλα αυτά δεν είναι στο μυαλό μας, καθώς η επιστήμη επιβεβαιώνει ότι ο οργανισμός μας επηρεάζεται σοβαρά από την αλλαγή της ώρας.

Μία ακόμα καλή είδηση είναι ότι προβλέπεται να σταματήσει η διαδικασία της αλλαγής ώρας που λαβαίνει χώρα δύο φορές το χρόνο.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί που ταξιδεύουν για προσωπικούς ή επαγγελματικούς λόγους.

Έτσι θα πρέπει να μάθουμε να απαλύνουμε τα συμπτώματα και να βοηθάμε το σώμα μας να αντιμετωπίσει καλύτερα το αίσθημα του αποσυγχρονισμού (τζετ λαγκ) που δημιουργείται σε κάθε αλλαγή ώρας.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να απαλύνουμε τα συμπτώματα;

Κάποιες μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα μας μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε την επερχόμενη αλλαγή της ώρας πιο εύκολα:

  • Λίγες ημέρες πριν την αλλαγή της ώρας προσπαθήστε να λαμβάνετε τα γεύματα σας λίγο νωρίτερα και να πηγαίνετε για ύπνο έστω και 10 λεπτά νωρίτερα την κάθε ημέρα. Έτσι δεν θα σας φανεί η μια ώρα διαφοράς στο τέλος της εβδομάδας.
  • Μετά την αλλαγή της ώρας προσπαθήστε να τρώτε πιο ελαφριά γεύματα. Μην καταναλώνετε πολλά ποτά ή αφεψήματα τα οποία τονώνουν (τσάι, καφέ, αναψυκτικά με καφεΐνη) πριν από τον ύπνο. Αποφύγετε ιδιαίτερα τις πρώτες μέρες μετά την αλλαγή της ώρας την κατανάλωση αλκοόλ.
  • Πριν τον ύπνο προτιμήστε την ανάγνωση ενός όμορφου βιβλίου/ κειμένου αντί της τηλεόρασης. Πολλοί βάζουν να παίξει σε κάποια ηλεκτρονική συσκευή ένα ακουστικό κείμενο, βιβλίο ή μια ιστορία.
  • Κατά την διάρκεια της ημέρας κάνετε περιπάτους στον καθαρό αέρα
  • Για να καταπολεμήσετε την υπνηλία κατά την διάρκεια της ημέρας θα βοηθήσει ένας σύντομος μεσημεριανός ύπνος το πολύ 30 λεπτών.

zeit1

Άρθρο: Aνθή Αντωνίου, hashimotaki

*http://www.tr-sfb654.de/index.html

**http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc0807104

Facebooktwittermail

Αφήστε μια απάντηση