Ανεπιθύμητες ενέργειες της θεραπείας με λεβοθυροξίνη

Η λεβοθυροξίνη είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται κυρίως για τη θεραπεία του υποθυρεοειδισμού.
Γενικά γίνεται καλά αποδεκτή από τον οργανισμό αλλά σε κάποιους ασθενείς  η λήψη θυροξίνης (Τ4) μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη μιας σειράς από παρενέργειες όπως και αλλεργικές αντιδράσεις.
Οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες προέρχονται από υπερβολική ή εσφαλμένη χρήση της θυροξίνης.
Στις παρενέργειες της λεβοθυροξίνης περιλαμβάνονται τα παρακάτω:

  • Δυσανεξία στη ζέστη, εφιδρώσεις
  • Άγχος, ευερεθιστότητα, ψυχική αστάθεια
  • Αυξημένη όρεξη
  • Απώλεια βάρους
  • Αϋπνίες
  • Διάρροιες / Αυξημένη συχνότητα κενώσεων / Κοιλιαλγία
  • Αίσθημα παλμών / ταχυκαρδίες
  • Υπέρταση / Στηθάγχη
  • Δύσπνοια
  • Διαταραχές της εμμήνου ρύσης

Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες εμφανίζονται άμεσα ή ακόμη και σε μερικές μέρες ή εβδομάδες μετά την έναρξη της φαρμακευτικής αγωγής με Τ4.

 

Αλλεργικές αντιδράσεις
Στην περίπτωση που ένας ασθενής είναι αλλεργικός σε ένα ή περισσότερα συστατικά που εμπεριέχονται στο χάπι της θυροξίνης μπορεί να εκλυθεί μια αλλεργική αντίδραση.
Τα συμπτώματα μιας τέτοιας αντίδρασης περιλαμβάνουν εξάψεις, εφίδρωση, αλλαγές στην έμμηνο ρύση, πονοκεφάλους, αίσθημα παλμών στο στήθος, ευερεθιστότητα και τριχόπτωση.
Στη σπάνια περίπτωση σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης  στη θυροξίνη μπορεί να αντιμετωπίσετε δυσκολία στην αναπνοή, οίδημα στα χείλη, της σταφυλής, της γλώσσας ή του προσώπου και κνίδωση (κνησμό).
Θα πρέπει να επικοινωνήστε με τον ενδοκρινολόγο σας αμέσως, εάν εμφανισθούν τέτοια συμπτώματα μετά τη λήψη της φαρμακευτικής αγωγής.

 

Καρδιαγγειακές παρενέργειες
Διάφορα καρδιαγγειακά συμπτώματα συμπεριλαμβανομένων της στηθάγχης, της ταχυκαρδίας, αισθήματος παλμών (φτερούγισμα στο στήθος) και της υπέρτασης έχουν αναφερθεί κατά τη θεραπεία με Τ4.
Ασθενείς που είναι γνωστό ότι πάσχουν από μια καρδιαγγειακή πάθηση παρουσιάζουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τέτοιες παρενέργειες.
Ένα πρόσφατο έμφραγμα του μυοκαρδίου αποτελεί απόλυτη αντένδειξη για την έναρξη θεραπείας με θυροξίνη.

Ενδοκρινολογικές παρενέργειες
Οι ενδοκρινολογικές παρενέργειες της χρήσης της θυροξίνης περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την ανεπάρκεια του φλοιού των επινεφριδίων και την επιδείνωση των συμπτωμάτων του σακχαρώδη διαβήτη.
Γενικότερα σε συνύπαρξη καρδιαγγειακής νόσου ή διαβήτη η έναρξη θεραπείας με λεβοθυροξίνη πρέπει να γίνεται με μικρές και βαθμιαία αυξανόμενες δόσεις.
Σε υποφυσιογενή υποθυρεοειδισμό (όταν συνυπάρχει ανεπάρκεια του προσθίου λοβού της υπόφυσης θα πρέπει να προηγείται η χορήγηση γλυκοκορτικοειδών για την αποφυγή εκδήλωσης επινεφριδιακής ανεπάρκειας.

 

Δερματολογικές παρενέργειες της θυροξίνης
Ήπια τριχόπτωση αναφέρεται συχνά κατά τη λήψη Τ4. Συνήθως αυτή παρατηρείται τους πρώτους μήνες της θεραπείας και παύει όταν το σώμα προσαρμόζεται στα νέα επίπεδα ορμονών.

 

Ανεπιθύμητες ενέργειες της θυροξίνης στο μυοσκελετικό σύστημα
Μυικός τρόμος όσο και μυική αδυναμία έχουν αναφερθεί κατά τη λήψη Τ4.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η μακροχρόνια χρήση της λεβοθυροξίνης και η υπερδοσολογία της μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο για οστεοπόρωση.
Η επίπτωση των καταγμάτων του μηριαίου οστού είναι μεγαλύτερα στους ασθενείς που λαμβάνουν θυροξίνη από εκείνους που δε λαμβάνουν, ειδικά στις γυναίκες.

 

Τι πρέπει να ξέρετε όταν παίρνετε θυροξίνη (Τ4)

  • Η λεβοθυροξίνη δεν προορίζεται να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της παχυσαρκίας και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προωθήσει την απώλεια βάρους. Xορήγηση μεγάλων δόσεων θυρεοειδικών ορμονών σε παχυσαρκία θα πρέπει να αποφεύγεται καθόσον ενδέχεται να προκληθούν καρδιαγγειακά συμπτώματα.
  • Άτομα που πάσχουν από άλλες νόσους θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους προτού αρχίσουν τη θεραπεία με θυροξίνη. 
  •  Ενημερώστε το γιατρό σας για οποιαδήποτε άλλα φάρμακα λαμβάνετε, πριν αρχίσετε τη θεραπεία με τη λεβοθυροξίνη.
    Ακόμη και τα συμπληρώματα διατροφής ή τις βιταμίνες που παίρνετε σε τακτική βάση.
    Η θυροξίνη ενισχύει τη δράση των τρικυκλικών αντικαταθλιπτικών και των κουμαρινικών αντιπηκτικών.
    Κάποια φάρμακα μπορεί, αντίστροφα, να επηρεάσουν την απορρόφηση της θυροξίνης. Δείτε εδώ.
  • Τυχόν υπέρβαση της απαιτούμενης δόσης της θυροξίνης μπορεί να οδηγήσει σε συμπτωματολογία θυρεοτοξίκωσης.
    Συνιστάται γι αυτό το λόγο η περιοδική παρακολούθηση του ασθενή, σε περίπτωση μακροχρόνιας χορήγησης θυροξίνης.

Είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες του ενδοκρινολόγου σας όταν παίρνετε θυροξίνη και να μη διστάζετε να θέτετε τις ερωτήσεις σας σχετικά με κάτι που δεν καταλαβαίνετε.
Τα εμπορικά ονόματα με τα οποία κυκλοφορεί η λεβοθυροξίνη μέχρι σήμερα στην Ελλάδα είναι: Thyro-4, Medithyrox, Euthyrox, Thyrohormone, Tirosint soft, T4 Tab και σε συνδυασμό με λιοθυρονίνη Dithyron.

Eυαγγελία Γιαζιτζόγλου, ειδικός ενδοκρινολόγος – διαβητολόγος
www.endoderma.gr 

 

 

Διαβάστε ακόμη σχετικά:

Τι επηρεάζει τη δόση της θυροξίνης;

Υγρή λεβοθυροξίνη: πότε και γιατί χρησιμοποιείται;

Μπορώ να σταματήσω να παίρνω το χάπι για το θυρεοειδή;

Αυτό το ήξερες για το χάπι του θυρεοειδούς;

 

 

 

 

 

Facebooktwittermail